Οι ημικρανίες ως παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ημικρανίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο International Journal of Geriatric Psychiatry και πραγματοποιήθηκε στον Καναδά με τη συμμετοχή 679 ανθρώπων άνω των 65 ετών που δεν έπασχαν από άνοια.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό, στο οποίο ανέφεραν την ύπαρξη ή μη ημικρανιών.

Μετά την πάροδο 5 ετών, οι ερευνητές εξέτασαν τους ίδιους συμμετέχοντες εκ νέου, ειδικότερα για την εμφάνιση άνοιας. Το δείγμα απαρτιζόταν κυρίως από γυναίκες, σε ποσοστό 61.9% με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Συνολικά, το 7.5% των συμμετεχόντων είχε εμφανίσει άνοια: ένα σύνολο παραγόντων σχετιζόμενων με τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα, μεταξύ των οποίων η απώλεια μνήμης, η οποία είναι και το συνηθέστερο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ. Από το σύνολο των ασθενών με άνοια, το 5.1 % είχε διαγνωστεί με την νόσο του Αλτσχάιμερ και το 1.9 % με αγγειακή άνοια. Κανείς από τους άντρες συμμετέχοντες που είχαν αναφέρει ημικρανίες δεν διαγνώσθηκε με άνοια.

Οι άνθρωποι με άνοια ήταν τρεις φορές πιθανότερο να είχαν ημικρανίες, σε σχέση με εκείνους που δεν ανέπτυξαν άνοια. Δε βρέθηκε κάποια σύνδεση μεταξύ ημικρανιών και αγγειακής άνοιας. Περίπου το 23.5% των συμμετεχόντων με Αλτσχάιμερ είχε επίσης ιστορικό με ημικρανίες, συγκρινόμενο με το ποσοστό του 9.9% που δεν υπέφερε από ημικρανίες.

Ο συσχετισμός μεταξύ άνοιας και ημικρανιών, καθώς και γενικότερα των πονοκεφάλων, αντανακλά πορίσματα προγενέστερων ερευνών, σημείωσαν οι συγγραφείς της εν λόγω έρευνας.

Η άνοια και οι ημικρανίες αποτελούν τις συνηθέστερες νευρολογικές παθήσεις παγκοσμίως. Στην Αμερική, σχεδόν σε ένα από τα τέσσερα σπίτια ένας άνθρωπος υποφέρει από ημικρανίες. Συνηθέστερα, πρόκειται για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 14 έως 44 ετών. Την ίδια στιγμή, παγκοσμίως, περί τα 50 εκατομμύρια ανθρώπων έχει άνοια, με τους ασθενείς του Αλτσχάιμερ ν’ απαρτίζει το 60% με 70 % των περιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καθώς οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο και οι γηραιότεροι αναπτύσσουν παθήσεις όπως είναι η άνοια, η αναγνώριση των δυνάμει κινδύνων θα μπορούσε να βοηθήσει στην όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, ανάφεραν οι συγγραφείς.

Ο Δρ. James Pickett, επικεφαλής της έρευνας από την μη κερδοσκοπική εταιρία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο (o οποίος δε συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης) δήλωσε στο περιοδικό Newsweek: «Η παρατήρηση του συσχετισμού μεταξύ των ημικρανιών και της άνοιας είναι ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, όπως ισχύει με κάθε εμπειρική μελέτη, πρέπει να διατηρούμε ορισμένες επιφυλάξεις, καθώς δεν αποδεικνύεται ότι οι ημικρανίες προκαλούν άνοια. Οφείλουμε να ερευνήσουμε κάθε πιθανότητα ώστε να κατανοήσουμε πώς οι διαφορετικοί παράγοντες ενδέχεται ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης», ανέφερε.

«Η ευρύτερη κατανόηση του αντίκτυπου των ημικρανιών σε περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τα πρώιμα στάδια της άνοιας, και το πώς αυτό μπορεί να επιδράσει στην κρίση και την μνήμη, είναι αναγκαία προτού συναχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα», συμπλήρωσε.

Ο James Connell, διευθυντής του τμήματος έρευνας της μη κερδοσκοπικής εταιρίας για την έρευνα του Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Newsweek: «Σ’ αυτήν τη σχετικά περιορισμένης πληθυσμιακής έκτασης έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν μία σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης της άνοιας και του ιστορικού με ημικρανίες. Ορισμένες άλλες, προγενέστερες έρευνες έχουν επίσης δείξει έναν πιθανό συσχετισμό μεταξύ των δύο νευρολογικών παθήσεων, όμως η ασφαλής διατύπωση συμπερασμάτων βάσει των τωρινών δεδομένων είναι δυσχερής».

Πηγή: Newsweek Health

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.