Οι γυναίκες ως το ισχυρό φύλο(;)

Συντάκτης: Flowmagazine

Άραγε οι γυναίκες είναι τελικά το ισχυρό φύλο; Μήπως οι διακρίσεις ήταν αυτό που τις κρατούσε μακριά από την κοινωνική εξέλιξη; Αυτό φαίνεται να δείχνει το παράδειγμα της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι μουσικοί της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, μιας απ’ τις σημαντικότερες του κόσμου, ήταν κυρίως άντρες (με ποσοστό που έφτανε το 90% υπέρ των αντρών κάποιες φορές). Οι ακροάσεις για τη φιλαρμονική ήταν πολύ αυστηρές και απαιτητικές και καθόλου αντι-φεμινιστικές. Άντρες και γυναίκες είχαν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όταν έπαιρναν μέρος σε αυτές. Και οι κριτές (άντρες και γυναίκες στο ίδιο ποσοστό) σίγουρα δεν ήταν σεξουαλικά προκατειλημμένοι. Έτσι νόμιζαν.

Γιατί οι γυναίκες δεν τα κατάφερναν τόσο καλά στη κλασική μουσική (και στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης); Για τον ίδιο λόγο που δεν καταφέρνουν αρκετά καλά στις επιστήμες, στις τέχνες, στα μαθηματικά, στην πολιτική και στις επιχειρήσεις: Όχι επειδή παίζουν ένα αντρικό παιχνίδι, αλλά επειδή παίζουν στο γήπεδο των αντρών. Πρόσφατα αποφασίστηκε να γίνονται τυφλές ακροάσεις στη φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Αυτό σημαίνει ότι οι κριτές ακούνε τον μουσικό να παίζει και δεν τον βλέπουν ούτε γνωρίζουν το όνομά του και το φύλο του. Έτσι (ξαφνικά και «αδικαιολόγητα») το ποσοστό αντρών-γυναικών μουσικών στην ορχήστρα όχι μόνο εξισορροπήθηκε, αλλά πλέον υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από άντρες.

Οι γυναίκες ως το ισχυρό φύλο(;)

Το βιολογικό φύλο

Ακόμα κι όταν προσπαθούσαν να είναι απροκατάληπτοι, οι κριτές (άντρες-γυναίκες) λειτουργούσαν σεξιστικά: Μια γυναίκα δεν είναι τόσο καλή μουσικός όσο ένας άντρας (όλοι το ξέρουν αυτό). Αυτή είναι η μία όψη της πραγματικότητας. Το κοινωνικό φύλο. Κάποια υποτιθέμενα -και κατασκευασμένα- χαρακτηριστικά και ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τη γυναίκα ως γυναίκα και τον άντρα ως άντρα. Προϋποθέτει, όμως, δογματισμό και προκατάληψη η άποψη ότι κάθε διαφορά ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα είναι κοινωνικό προϊόν. Γιατί έτσι παραβλέπουμε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, που προηγείται της κοινωνίας: τη βιολογία. Η φυσιολογία του φύλου έχει δημιουργήσει και διαφορετικούς ρόλους. Οι άνθρωποι, ως Homo, υπάρχουν πολύ περισσότερα χρόνια πριν αρχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Αν βασιστούμε στην αρχαιολογία και στην ανθρωπολογία, ανακαλύπτουμε ότι ο διαχωρισμός των φύλων υπάρχει απ’ την Αυγή του Ανθρώπου, φυλογενετικά. Οι άνθρωποι είναι θηλαστικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα μωρά των ανθρώπων έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν να τραφούν με γάλα. Οι θηλές στους άντρες είναι «διακοσμητικές». Δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Μόνο οι γυναίκες μπορούν να θρέψουν τα μωρά (δικά τους ή άλλων γυναικών).

Η συμπεριφορά των φύλων σήμερα

Παρατηρώντας την ανθρώπινη κοινωνία του 21ου αιώνα, θα δούμε ότι οι βίαιες συμπεριφορές είναι «προνόμιο» των αρσενικών Homo Sapiens, παρά την ισότητα που έχει φαινομενικά θεσπιστεί μεταξύ των φύλων. Η βλακεία δεν έχει φύλο, αλλά σπάνια μια γυναίκα θα χτυπήσει μια άλλη γυναίκα στο γήπεδο (η οπαδική συμπεριφορά είναι απόρροια της φυλογενετικής μας κατασκευής, όπου τα αρσενικά πρέπει να υπερασπίσουν τον χώρο τους). Αν κοιτάξουμε τις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ, θα δούμε ότι δεν υπάρχει καμία (ή σχεδόν καμία) γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος. Η σωματική βία είναι συνώνυμη της ανδρικής φυσιολογίας, όχι εξαιτίας του κοινωνικού φύλου. Η βιολογία προηγείται της κοινωνιολογίας -και της ψυχολογίας.

Οι γυναίκες ως το ισχυρό φύλο(;)

Το ζήτημα της ισότητας

Ο άνθρωπος, όμως, εξαιτίας του υπερτροφικού εγκεφάλου του, μοιάζει να είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να ξεπεράσει τη φύση του (ή να καταστραφεί πριν το προλάβει). Σκεφτείτε ότι οι γυναίκες, το 50% του ανθρώπινου πληθυσμού, δεν είχαν ίσα δικαιώματα με τους άντρες μέχρι πριν από 80 χρόνια. Παραμένουν παραγκωνισμένες, αλλά είναι πλέον προφανές ότι μπορούν να κάνουν ό,τι κάνουν και οι άντρες -συνήθως καλύτερα απ’ αυτούς. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των γυναικών είναι η κοινωνικότητα. Είτε λόγω της φυσιολογίας τους, είτε λόγω των κοινωνικών συνθηκών, οι γυναίκες είναι πιο… κοινωνικά όντα.

(Μη) Συμπέρασμα:

Το εύκολο (και χαζό) συμπέρασμα αυτού του μικρού κειμένου θα μπορούσε να είναι ότι οι γυναίκες είναι ανώτερες από τους άντρες. Όμως ένα τέτοιο συμπέρασμα θα προϋπόθετε μια τερατώδη γενίκευση, όπου κάθε γυναίκα υπάγεται στις γυναίκες και κάθε άντρας στο φύλο του. Επιπλέον η λέξη «ανώτερος» είναι ήδη εσφαλμένη, όταν αναφερόμαστε σε συμπεριφορές. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι η γυναικεία συμπεριφορά είναι πιο επικερδής για το σύνολο, από εκείνη των αντρών. Αλλά πάλι θα κάναμε λάθος, γιατί θα παραβλέπαμε τη σημασία της εγωκεντρικότητας της «αντρικής συμπεριφοράς». Αν θα έπρεπε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα τότε το λιγότερο πλανεμένο θα ήταν: Δεν υπάρχει ισχυρό και αδύναμο φύλο. Στη σωστή αναλογία αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται.

«I never realized until lately that women were supposed to be the inferior sex».
Katharine Hepburn

https://sanejoker.info

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…