Οι γυναίκες στην Κένυα γράφουν στους δρόμους

Συντάκτης: Evelina Petriti

Η Zubeida Yusuf ζει στην Kibera, προάστιο του Nairobi στην Κένυα και  η παρενόχληση στους δρόμους έχει γίνει πια κομμάτι της καθημερινότητάς της.

«Οι άνδρες θα πουν πράγματα όπως: Είσαι πολύ χοντρή. Είναι η μάνα σου χασάπης; Είναι πολλά αυτά που εμείς οι γυναίκες ακούμε και καλούμαστε να διαχειριστούμε όταν βγαίνουμε στους δρόμους της πρωτεύουσας!», δηλώνει η 22χρονη εμπνεύστρια της καμπάνιας “Chalk Back”. Πρόκειται για λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις  talk back που σημαίνει αντιμιλώ και  chalk (κιμωλία).

Οι γυναίκες γράφουν για το συναισθηματικό κόστος των σχολίων αυτών.

Η εκστρατεία ενθαρρύνει  τις νέες γυναίκες  να αμυνθούν απέναντι στα μη κολακευτικά και ενίοτε υβριστικά σχόλια, απαντώντας πίσω με κιμωλίες και μαρκαδόρους, χρησιμοποιώντας το δρόμο σαν ένα πίνακα στον οποίο θα προβάλλουν τις απαντήσεις  και τις δυσάρεστες εμπειρίες τους.

Με τον καιρό η Zubeida βρήκε το θάρρος να αμύνεται και να απαντά πίσω και αυτό είναι που προσπαθεί να διδάξει και τις άλλες γυναίκες ιδίως τα μικρά κορίτσια που αισθάνονται τις περισσότερες φορές ανυπεράσπιστα σε τέτοιου είδους σχόλια. «Τώρα πια όποτε ακούω κάποιο σχόλιο στο δρόμο σταματώ και τους ρωτώ ευθέως για ποιο λόγο με προσβάλουν. Γνωρίζω όμως ότι ιδίως για τα ανήλικα κορίτσια αυτό είναι δύσκολο. Για αυτό καμπάνιες σαν κι αυτή είναι σημαντικές. Για να δείξουμε σε κάποιους ότι δεν είναι “οκ” να μιλούν στις γυναίκες με αυτόν τον τρόπο.»

Αίτημα ισότητας η Κένυα είναι η μητέρα όλων μας, αντρών και γυναικών!

Περιοχές “ακατάλληλες” για γυναίκες

Δεν είναι όμως μόνο το συναισθηματικό κόστος των σχολίων αυτών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε πολλές χώρες δεν υπάρχουν πολιτικές αντιμετώπισης της παρενόχλησης των γυναικών.

Έρευνα του 2019 σχετικά με την παρενόχληση των γυναικών στους δρόμους πέντε πόλεων της Αφρικής έδειξε ότι πολλές φορές ούτε μία στις δέκα κοπέλες δεν καταγγέλλει στις Αρχές την παρενόχληση που υπέστη, καθώς δεν πιστεύει ότι μπορούν να τη βοηθήσουν.

Η έρευνα συνεχίζει προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους παρενοχλήσεις αποκόπτουν τις γυναίκες από κοινωνικές κι οικονομικές δραστηριότητες και τις αναγκάζουν να στριμωχτούν σε ρόλους ώστε να “ταιριάξουν”. Πολλές γυναίκες  μάλιστα παραδέχονται πως υπάρχουν μέρη τα οποία αποφεύγουν ιδίως τις απογευματινές ώρες ως επικίνδυνα υπό το φόβο του βιασμού – πρόκειται κυρίως για περιοχές στις οποίες συναθροίζονται αρκετοί άντρες.

Κάποιοι άνδρες γράφουν κι αυτοί στους δρόμους στηρίζοντας την καμπάνια Chalk Back!

Οι άντρες αρχίζουν να καταλαβαίνουν

Το ιδιαίτερα θετικό αυτής της εκστρατείας σύμφωνα με τις εμπνεύστριες της είναι πως κάποιοι άνδρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν το κόστος που έχει για τις γυναίκες μια τέτοια συμπεριφορά. «Όταν γράφουμε στους δρόμους κάποιοι άνδρες μας πλησιάζουν. Πολλοί μάλιστα ομολογούν πως όταν αντιλαμβάνονται τον συναισθηματικό αντίκτυπο της παρενόχλησης εκπλήσσονται, καθώς θεωρούσαν ότι κατά κάποιο τρόπο είναι στοιχείο της παράδοσης μας, είναι κάτι “φυσιολογικό” να γίνεται, είναι απλώς κάτι που συμβαίνει χρόνια τώρα,  ένα “κεκτημένο δικαίωμα” των ανδρών να μας φέρονται με αυτό τον τρόπο! Σιγά-σιγά αρχίζουν να μαθαίνουν κι εκείνοι τι ακριβώς είναι η έμφυλη βία και πως αντιμετωπίζεται.»

Πηγή: bbc.com

Συντάκτης: Evelina Petriti,

Influence:

Storyteller