Οι γυναίκες του χθες σημαδεύουν τη ζωή μας, ακόμη και σήμερα!

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου

Θα σας εξέπληττε πόσα ιστορικά επιτεύγματα και δημιουργίες, είχαν ως ευεργέτες τους το ‘πιο αδύναμο’ φύλο.

Αν και πιο σπάνιο στον 21ο αιώνα, αξίζει να θυμηθούμε πως πριν λίγες δεκαετίες, οι γυναίκες όχι μόνο είχαν μηδαμινές ευκαιρίες για να λάμψουν στην κοινωνία, αλλά όσες κατάφερναν να φτάσουν στο επίκεντρο της προσοχής, περιθωριοποιούνταν με κάθε δυνατό τρόπο.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν κάποια παραδείγματα γυναικών που άλλαξαν την πορεία της ιστορίας και πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν το όνομά τους.

Ι. Η ευεργέτισσα της δομής του DNA

Ακόμη και όσοι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την πορεία της βιολογίας, γνωρίζουμε τον όρο DNA. 

Η βιολογία συγκεκριμένα, άνθισε σαν επιστήμη αρκετά πρόσφατα και μία από τους επιστήμονες που βοήθησαν σε αυτή την εξέλιξη, ήταν η Ρόζαλιντ Φράνκλιν.

Η αγγλίδα επιστήμονας, είχε από μικρή ηλικία πάθος με όλες τις θετικές επιστήμες και αυτή της η αγάπη και αφοσίωση την έκανε να ανακαλύψει το μοντέλο δομής του DNA. 

Δυστυχώς για εκείνη, οι Τζέιμς Γουάτσον, Φράνσις Κρικ και Μόρις Γουΐλκινς  της έκλεψαν το έργο της και φυσικά και όλη τη δόξα που ήρθε με αυτή την ανακάλυψη. Οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν με Νόμπελ Ιατρικής το 1962, για ένα έργο το οποίο δεν τους ανήκε. 

Χρόνια μετά τον θάνατο της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, αποδείξεις αυτής της κλοπής ήρθαν στο φως, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά για να βραβευτεί επίσημα. Παρόλα αυτά, το έργο της πάνω στην δομή του DNA, αλλά και πολλά ακόμα επιτεύγματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιολογίας, ακόμη και σήμερα. 

ΙΙ. Η ξεχασμένη νοσοκόμα 

Είναι ευρέως γνωστό, πως η αντιμετώπιση των αφροαμερικανών πολιτών τον 20ο αιώνα ήταν τουλάχιστον απάνθρωπη. 

Υπήρξαν όμως κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να χαράξουν ένα καλύτερο μονοπάτι για τους συνανθρώπους τους.

Ίσως η πιο γνωστή ιστορία, είναι αυτή της Ρόζα Παρκς τον Δεκέμβριο του 1955. Η εν λόγω δεσποινίς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο μπροστινό κάθισμα ενός λεωφορείου και αυτό οδήγησε στην σύλληψη της. 

Πόσοι όμως γνωρίζουν, πως αυτό το περιστατικό, δεν ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο. 

9 μήνες πριν την αντίσταση της 23χρόνης Ρόζα Παρκς, μία 15χρόνη έγκυος κοπέλα, με το όνομα Κλοντέτ Κόλβιν, με αρκετά πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα ήταν η πρώτη που αρνήθηκε να καθίσει στο πίσω μέρος του λεωφορείου. 

Η κοινωνία ακόμα και σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει πως η Κόλβιν ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη που αντιστάθηκε σε αυτή την αδικία. 

Ο λόγος αν και στενάχωρος, είναι απλός. Η Κόλβιν, ήταν μια ανήλικη, έγκυος και σκουρόχρωμη κοπέλα. Δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζονταν για να γίνει το σύμβολο της εποχής. 

Από την άλλη η Παρκς, πιο ανοιχτόχρωμη και μεγαλύτερη σε ηλικία, ήταν εμφανώς καλύτερο ‘πρότυπο’ για τις νεαρές μαύρες γυναίκες της εποχής.

Η νεαρή ακτιβίστρια, δεν αναγνωρίστηκε ως ευεργέτης αυτού του κινήματος για πάρα πολλά χρόνια, αλλά δεν πειράχτηκε για αυτό. Το μόνο που ήθελε να αναγνωρίσει το κράτος αλλά και η κοινωνία ήταν πως η Ρόζα Παρκς δεν ήταν η μόνη που με τη γενναία αυτή πράξη οδήγησε στο τέλος του φυλετικού διαχωρισμού στην Αμερική. 

Η Κλοντέτ Κόλβιν, αναγκάστηκε, μετά τη γέννηση του γιου της, να εγκαταλείψει την πόλη της και να βρει μια ζωή ως νοσοκόμα μακριά από τα πλήθη. 

Αν και το έργο της έκανε δεκαετίες να αναγνωριστεί από το κοινό, είναι σπουδαίο να αναφέρουμε πως η τότε έφηβη κοπέλα έκανε τρομακτικά βήματα για την καλυτέρευση του τότε κόσμου.

Οι γυναίκες του χθες, δεν είναι όλες τέλεια αψεγάδιαστα είδωλα, αλλά το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τους άντρες.

Ο κόσμος μας αλλάζει προς το καλύτερο, αλλά ίσως είναι ώρα να κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά τα επιτεύγματα του παρελθόντος και ίσως δούμε πως οι πραγματικοί μας ευεργέτες, ήταν μια οφθαλμαπάτη.

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.