Οι Εσθονοί εγκαινίασαν δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Οι Εσθονοί εγκαινίασαν δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτωνΜία μικρή χώρα της Βαλτικής, αποδεικνύει έμπρακτα την εναλλακτική πολιτική, που μπορεί να ακολουθήσει σε θέματα περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στην Εσθονία, εγκαινιάστηκε προ λίγων ημερών ένα δίκτυο φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, το οποίο θα έχει πολλά οφέλη για τους κάτοικους και κατ επέκταση τη χώρα.

Η φήμη της Εσθονίας, ως μια από τις περισσότερο «καλωδιωμένες» -λόγω της χρήσης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων- έρχεται να επιβεβαιωθεί από την πρωτοποριακή αυτή πράξη. Συγκεκριμένα, οι Εσθονοί εγκατέστησαν το πρώτο εθνικό δίκτυο για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι θέσεις ανεφοδιασμού που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα υπολογίζονται στις 165 και θα τροφοδοτούνται από συνεχές ρεύμα (DC), ικανό να δώσει ενέργεια σε ένα αμάξι, σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Οι Εσθονοί εγκαινίασαν δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτωνΑυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως χρησιμοποιούνται περίπου 650 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα, που έχει πληθυσμό 1.3 εκατομμύρια. Περίπου 500 αυτοκίνητα, είναι τύπου Mitsubishi i-MiEVs, τα οποία είχαν δοθεί από την κυβέρνηση το 2011 σε κοινωνικούς λειτουργούς.

Η υπουργός περιβάλλοντος της Εσθονίας, Keit Pentus-Rosimannus, ανέφερε πως η δυνατότητα της εύκολης επαναφόρτισης θα γίνει από τους κύριους λόγους, ώστε οι συμπατριώτες της να αγοράσουν περισσότερα ηλεκτρικά αμάξια. Ακόμα, επεσήμανε πως η συνολική φιλοσοφία των μεταφορών τους πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς είναι πιο απλή αλλά και οικονομική.

Οι Εσθονοί εγκαινίασαν δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτωνΗ απόσταση μεταξύ των σταθμών «ανεφοδιασμού» είναι μόλις 60 χιλιόμετρα και είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση. Η ελβετική εταιρεία ΑΒΒ, είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο δίκτυο. Σύμφωνα με υπεύθυνους της εταιρείας, η πράξη αυτή, πρόκειται να έχει αντίκτυπο και στις κατασκευαστικές αυτοκινήτων για παραγωγή περισσότερων ηλεκτρικών μοντέλων. Η αίσθηση σε παγκόσμια κλίμακα, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο καθώς τα συγκεκριμένα πράσινα αυτοκίνητα, κερδίζουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως θα καλύψει το 75% του κόστους εγκατάστασης παρόμοιου δικτύου, σε γκαράζ και δρόμους.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr