Οι επιστήμονες απομακρύνουν το αρσενικό από το νερό

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ένας γρήγορος, φθηνός και εύκολος τρόπος έχει ανακαλυφθεί για να φιλτράρει από το νερό έναν από τους πιο κοινούς ρύπους του κόσμου: το αρσενικό. Το αρσενικό εντοπίζεται σε αποθέματα πόσιμου νερού και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο και για τον λόγο αυτό νέες μέθοδοι απομάκρυνσής του από το πόσιμο νερό και τα λύματα είναι αναγκαίες.

Ένα πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανακάλυψε έναν γρήγορο, φθηνό και εύκολο τρόπο για να φιλτράρει από το νερό έναν από τους πιο κοινούς ρύπους του κόσμου: το αρσενικό.

Η ομάδα του καθηγητή Bin Gao χρησιμοποίησε βιο-κάρβουνο για να καταργήσει την τοξίνη. Το αρσενικό είναι ένας από τους πιο κοινούς περιβαλλοντικούς ρύπους, εντοπίζεται σε αποθέματα πόσιμου νερού και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο και για τον λόγο αυτό νέες μέθοδοι απομάκρυνσής του από το πόσιμο νερό και τα λύματα είναι αναγκαίες.

«Επειδή το βιο-κάρβουνο μπορεί να παραχθεί από διάφορες βιομάζες αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών υπολειμμάτων, αυτή η νέα τεχνολογία προσφέρει μια εναλλακτική λύση και έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την απομάκρυνση του αρσενικού» δήλωσε ο Gao.

Σε μια μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Water Research, o Gao και η ομάδα του περιγράφουν τη διαδικασία. Το προκύπτον βιο-κάρβουνο από κομμάτια ξύλου, το οποίο έχει συστατικά του αλεσμένου καφέ, στη συνέχεια αναμείχθηκε με αλμυρό νερό εμποτισμένο με σίδηρο. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το απλό βιο-κάρβουνο δεν έχει καμία επίδραση επί του αρσενικού, αλλά το προϊόν ενισχυμένο με σίδηρο αφαιρεί αποτελεσματικά το δηλητήριο από το νερό.

Οι τρέχουσες μέθοδοι για την απομάκρυνση του αρσενικού περιλαμβάνουν καθίζηση, προσθήκη ασβέστη ή μεμβράνες για να το φιλτράρουν ή διαδικασία ανταλλαγής ιόντων. Ωστόσο, η χρήση φίλτρων για την απομάκρυνση είναι μια μέθοδος με σχετικά χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα.

Ο Gao επισήμανε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστούν μεγάλα φίλτρα βιο-κάρβουνου ώστε να εξαγάγουν το αρσενικό από το νερό. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού με τη σειρά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα μικρό φίλτρο συνδεδεμένο με τη βρύση τους.

Πρόσθετες έρευνες εξακολουθούν να χρειάζονται για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας και τη διάθεση φίλτρων στο εμπόριο. Η μελέτη του Gao εν μέρει υποστηρίζεται από το National Science Foundation.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…