Οι επιπτώσεις των μασκών στα μωρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Συντάκτης: Βαρβάρα Κουφή

Μπορούσε κανείς να φανταστεί πως η χρήση προστατευτικής μάσκας από τις νοσοκόμες και τους φροντιστές των μωρών θα επηρέαζε τις λειτουργίες του εγκεφάλου τους; Κι όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, όπως αυτή του κορωνοϊού, ο τρόπος φροντίδας των νεογνών αλλάζει. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, όπως είναι οι μάσκες, γίνονται πλέον άκρως απαραίτητα. Η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να επηρεάσει την νευροανάπτυξη του μωρού.

Κατά τη γέννηση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά. Η ανάπτυξη αυτή επηρεάζεται έντονα από τις εμπειρίες του μωρού με άλλους ανθρώπους, την αλληλεπίδραση του με αυτούς και το ευρύτερο περιβάλλον. Ο άνθρωπος είναι εξοικειωμένος στο να αναγνωρίζει τις εκφράσεις του προσώπου και να τις «μεταφράζει». Ακόμα και τα νεογνά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα. Η λειτουργία αυτή του εγκεφάλου είναι πολύ σημαντική για την κοινωνικοποίηση του ατόμου. 

Με την χρήση προστατευτικής μάσκας, το μόνο όργανο που είναι εκτεθειμένο είναι τα μάτια. Το στόμα, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκφραση του προσώπου, είναι καλυμμένο. Συνεπώς, τα βρέφη αδυνατούν να καταλάβουν και να αποκωδικοποιήσουν τις εκφράσεις των ατόμων που συναναστρέφονται. Αυτό δημιουργεί το αίσθημα της ανασφάλειας και του κινδύνου και μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη σχέση του γονέα με το παιδί. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. 

Για την αποφυγή τέτοιου είδους προβλημάτων έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο προτάσεων με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία. Πιο συγκεκριμένα οι γονείς και οι φροντιστές θα ήταν καλό : 

  • Να μιλούν συχνά στο μωρό
  • Να φορούν την μάσκα όσο το δυνατόν λιγότερο, όταν αυτό είναι εφικτό και ασφαλές
  • Να χρησιμοποιούν προστατευτικές ασπίδες, ώστε να φαίνονται όλες οι εκφράσεις του προσώπου

Είναι πολύ σημαντικό το υγειονομικό προσωπικό και οι γονείς των νεογνών να κατανοήσουν την σημασία που έχει για την ανάπτυξη του εγκεφάλου η αλληλεπίδραση τους με τα μωρά και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Συντάκτης: Βαρβάρα Κουφή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.