Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στα καλλυντικά

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, αυτό που μας προστατεύει και χάρη σε αυτό υπάρχουμε. Είναι λογικό να το φροντίζουμε με πλαστικό;

Τα μικροπλαστικά μέρη τα οποία βρίσκονται στα καλλυντικά είναι υπεύθυνα για ένα σημαντικό ποσοστό πρωτογενούς ανθρώπινης μόλυνσης στον ωκεανό. Ακολουθώντας την τροφική

αλυσίδα, μέρη αυτών των πλαστικών εισέρχονται στη διατροφή ή μέσω του κύκλου του νερό, μολύνεται το πόσιμο νερό.

Δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση ότι μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον στην κυκλοφορία του αίματος των ανθρώπων, καθώς και στον πλακούντα των νεογνών. Αυτό αποδεικνύει ότι η χρήση των πλαστικών για καλλυντικά, επηρεάζει τόσο το δέρμα μας, όσο και την υγεία μας στο σύνολό της.

Πώς μολύνουν το περιβάλλον;

Τα μικροπλαστικά μόλις απελευθερωθούν στο περιβάλλον, παραμένουν για πολύ πριν αποσυντεθούν πλήρως και επανέλθουν στους κανονικούς βιογεωχημικούς κύκλους που προαναφέραμε.

Εφόσον δεν είναι γνωστό σε ένα οικουμενικό φάσμα οι όγκοι των πλαστικών συστατικών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε σκευάσματα καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής περιποίησης, οι πραγματικές τους επιπτώσεις δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

Τι προκαλούν;

Θαλάσσια ασπόνδυλα ή οργανισμοί θηλαστικών, ανθρώπινοι οργανισμοί,  όταν εκτίθενται σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών αναφέρεται ότι παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα τοξίκωσης.

Πού χρησιμοποιούνται;

Τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σαπουνιού, σαμπουάν, αποσμητικού, οδοντόκρεμας, κρέμες

ρυτίδων, ενυδατικές κρέμες, κρέμα ξυρίσματος, αντηλιακή λοσιόν, μάσκες προσώπου, κραγιόν, σκιές ματιών, παιδικό αφρόλουτρο κ.λπ

Πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, απαιτούνται πολυεπίπεδα δραστικά μέτρα. 

Πρώτη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αντικατάσταση και η υποχρεωτική χρήση βιοδιασπόμενων εναλλακτικών σε κάθε είδος περιβάλλοντος που εισέρχονται.

Το υλικό το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί είναι τα βιοδιασπώμενα μικροσφαιρίδια πολυυδροξυαλκανοϊκού (PHA). Τα διαλυτά PHA ελαχιστοποιούν τις πιθανές απειλές των μικροπλαστικών σφαιριδίων στο περιβάλλον.

Η ενσωμάτωση μικροσφαιριδίων PHA σε σκευάσματα προσωπικής φροντίδας όπως απολεπιστικά, καλλυντικά και οδοντόκρεμα θα μείωνε σημαντικά τη ρύπανση του νερού.

Πέρα από το ζήτημα της αντικατάστασης, είναι και η ανάγκη να καθαρίσουμε το οικοσύστημά μας από τα μικροπλαστικά. Φίλτρα νερού, διάσπαση των πλαστικών με μύκητες που τρέφονται από αυτά θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντική πρόοδο στην εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικό.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.