Οι ειδικοί προστάζουν: Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τους μύθους της παχυσαρκίας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η επιστημονική κοινότητα προστάζει ότι ήρθε ο καιρός να εγκαταλείψουμε κάποιους δημοφιλείς και εσφαλμένους μύθους για την παχυσαρκία. Σε ένα νέο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition, η ομάδα παρουσιάζει έξι μύθους για την παχυσαρκία και οχτώ ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Το έργο είναι επέκταση μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό New England Journal of Medicine στις 31 Ιανουαρίου 2013. «Η παχυσαρκία είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις ελλείψει επιστημονικών αποδείξεων» δήλωσε ο David Allison, ανώτερος συντάκτης του εγγράφου. Η ομάδα του Allison -που αποτελείται από διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα παχυσαρκίας και διατροφής- καταγράφουν 14 μύθους και στη συνέχεια παρουσιάζουν κάποιους λόγους της παγίωσής τους.

6 μύθοι της παχυσαρκίας

 1. Η γρήγορη απώλεια βάρους θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη ανάκτηση βάρους σε σχέση με την αργή απώλεια βάρους.
 1. Η θέσπιση ρεαλιστικών στόχων στην απώλεια βάρους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι σημαντική, διότι διαφορετικά οι ασθενείς απογοητεύονται και χάνουν λιγότερο βάρος.
 1. Τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής, όπως παραδίδονται σήμερα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας.
 1. Ο θηλασμός προστατεύει από τη μελλοντική παχυσαρκία.
 1. Η καθημερινή παρακολούθηση βάρους επηρεάζει την απώλεια βάρους.
 1. Τα γονίδια δεν συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

8 εικασίες

Παρακάτω ακολουθούν 8 τεκμήρια για τα οποία δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες για την υποστήριξή τους. «Αυτά τα τεκμήρια επηρεάζουν συχνά τις αποφάσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, την πολιτική δημόσιας υγείας, τις προτάσεις για τη δημόσια υγεία ή τη μελλοντική έρευνα. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν τα στοιχεία σε αυτές τις περιοχές όπου λείπουν στοιχεία.»

 1. Η τακτική κατανάλωση πρωινού προστατεύει από την παχυσαρκία.
 1. Το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
 1. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών οδηγεί στην απώλεια βάρους ή σε μικρότερη αύξηση βάρους.
 1. Τα σνακ συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας.
 1. Το δομημένο περιβάλλον, από την άποψη των πεζοδρομίων και διαθεσιμότητα πάρκων, επηρεάζει την παχυσαρκία.
 1. Η μείωση του χρόνου της οθόνης θα μειώσει την παχυσαρκία στα παιδιά.
 1. Η συμμετοχή σε οικογενειακά γεύματα μειώνει την παχυσαρκία.
 1. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μειώνει την πρόσληψη ενέργειας και οδηγεί στην απώλεια βάρους ή σε μικρότερη αύξηση βάρους.

Παράγοντες εξάπλωσης μύθων

 • Η επανάληψη μιας ιδέας κάνει τους ανθρώπους να την πιστέψουν.
 • Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι άνθρωποι διστάζουν να αφήσουν ιδέες παρά τις ενδείξεις για το αντίθετο.
 • Σύμφωνα με το φαινόμενο της «πόλωσης επιβεβαίωσης» έχουμε την τάση να αναζητάμε συστηματικά μόνο τις πηγές των πληροφοριών που επιβεβαιώνουν τις απόψεις μας.

«Πιστεύουμε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να αναζητήσουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις χρησιμοποιώντας ισχυρά πειραματικά σχέδια. Ως επιστημονική κοινότητα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στο κοινό για το τι ξέρουμε και δεν ξέρουμε για τις προτεινόμενες στρατηγικές για την απώλεια βάρους ή την πρόληψη της παχυσαρκίας» τονίζουν οι ερευνητές της έκθεσης.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…