Οι εφαρμογές γνωριμίας, τα υπέρ και τα κατά

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Χρησιμοποιείτε ή ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή γνωριμίας; Μάθετε ποιους κινδύνους, αλλά και ποια θετικά μπορεί να κρύβει αυτή η ενέργεια.

Το  διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Κάθε μέρα εκατοντάδες νέοι ιστότοποι κάνουν την εμφάνισή τους, βοηθώντας μας να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Μερικοί από αυτούς μας βοηθούν στην εργασία μας ή μας διαφημίζουν, αλλά υπάρχουν πλέον και αρκετά site τα οποία χρησιμεύουν στην εύρεση ενός συντρόφου.

Ας αναλύσουμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά αυτών των site και ας δούμε ποιους κινδύνους ελλοχεύουν.

Είναι πλέον πιο ασφαλή

Ένα μεγάλο πρώτο πρόβλημα το οποίο είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους σελίδες και εφαρμογές αφορούσε το κομμάτι της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Είναι γεγονός ότι από την στιγμή που γίνεται κάποια περιήγηση στο διαδίκτυο ο υπολογιστής μας είναι εκτεθειμένος σε πολλούς κινδύνους. Σε αυτές τις εφαρμογές πλέον η υποκλοπή δεδομένων  έχει γίνει σαφέστατα πιο δύσκολη, μια και ελέγχεται η ροή πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζονται διάφορα στοιχεία. Σύμφωνα με την  Kaspersky (εταιρία ασφάλειας διαδικτύου) όμως, ακόμα και τώρα 4 από τις πιο γνωστές εφαρμογές αφήνουν περιθώρια υποκλοπής.

Οι εφαρμογές γνωριμίας, τα υπέρ και τα κατά

Εύκολη πρόσβαση σε νέες γνωριμίες

Είμαστε στην εποχή της πληροφορίας. Αυτό σημαίνει ότι η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με άλλα άτομα είναι σημαντική. Έτσι λοιπόν αυτό αποτελεί και ένα από τα κύρια γνωρίσματα των εφαρμογών αυτών. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε μια μεγάλη λίστα υποψήφιων γνωριμιών εύκολα και γρήγορα και η πρώτη κίνηση  μπορεί επίσης να γίνει άμεσα και χωρίς  πολλή σκέψη.

Μπορείτε να αναζητήσετε εφήμερη σχέση χωρίς ενοχές

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν ψάχνουμε για μόνιμη σχέση, αλλά για κάτι πιο εφήμερο και προσωρινό. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτές οι εφαρμογές μας βοηθούν να βρούμε ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν και αυτοί κάτι μη σταθερό όπως και εμείς και έτσι στην ουσία όλο αυτό  απενοχοποιείται, μια και η άλλη πλευρά  βρίσκεται στην ίδια σελίδα με εμάς.

Είναι απρόσωπες

Στον αντίποδα όμως αυτών των επιλογών το γεγονός ότι μια καινούρια γνωριμία γίνεται αυστηρά και μόνο μέσω του κυβερνοχώρου ενδέχεται να κρύβει κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι ότι μέχρι να συναντήσουμε από κοντά τον συνομιλητή μας δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να γνωρίζουμε αν μας αρέσει. Επίσης οι φωτογραφίες που ανταλλάσουμε δεν αποτελούν τεκμήριο, μια και θα μπορούσαν να μην είναι αληθινές. Το συγκεκριμένο μάλιστα φαινόμενο είναι αρκετά συχνό στις γνωριμίες μέσω διαδικτύου.

Οι εφαρμογές γνωριμίας, τα υπέρ και τα κατά

Πολλές προσωπικές πληροφορίες είναι σε κοινή θέα

Πολλές από αυτές τις εφαρμογές σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη διαφάνεια και να μας βοηθήσουν να βρούμε κάποιο ταίρι κοντά μας μοιράζονται αρκετές λεπτομέρειες για την ζωή μας. Μερικές από τις πληροφορίες οι οποίες θα έπρεπε να μην είναι διαθέσιμες είναι η διεύθυνσή μας, ο τόπος εργασίας μας καθώς και το τηλέφωνό μας. Όλα αυτά δημιουργούν αρκετές φορές δυσάρεστες καταστάσεις για τους χρήστες, καθώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να τους εντοπίσει εύκολα και γρήγορα.

Επιπλέον η σύνδεση με άλλους λογαριασμούς, όπως facebook  και instagram, αποτελεί και  έναν τρόπο να υποκλαπούν στοιχεία και οι επίδοξοι stalkers (άνθρωποι οι οποίοι μας παρακολουθούν) να βρουν τα απαραίτητα στοιχεία για να το κάνουν αυτό.

Νέα φαινόμενα ψυχολογικής βίας

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η ψυχολογική βία που μπορεί να ασκήσει κάποιος χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και συνομιλίες σας.  Κάποιες εφαρμογές έχουν ρυθμίσεις οι οποίες το απαγορεύουν αυτό, όπως επίσης διαθέτουν πληρωμένες εκδόσεις οι οποίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους ενέργειες.

Παρά ταύτα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες μας γιατί το cyberbooling είναι πλέον μάστιγα των καιρών μας που ήρθε για να μείνει.

Ακόμα υπάρχει το φαινόμενο του  doxing,  όπου οι προηγούμενες πληροφορίες που έχει μοιραστεί κάποιος χρησιμοποιούνται εναντίον του ώστε να τον ντροπιάσουν. Οπότε λοιπόν πρέπει να υπάρχει μια συνειδητοποίηση σχετικά με το είδος των πληροφοριών που επιλέγουμε να μοιραστούμε και με το άτομο που σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι εφαρμογές οι ίδιες αποτελούν ένα εργαλείο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε τους κινδύνους και να είμαστε προσεκτικοί, μια και απευθυνόμαστε σε άτομα που δεν γνωρίζουμε αλλά σκοπεύουμε να μάθουμε.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.