Οι δύο πύργοι σύμβολα της Θεσσαλονίκης

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή

Στέκονται αγέρωχοι για πολλά χρόνια. Τους γνωρίζουμε, τους επισκεπτόμαστε και τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Με μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο, πολλές φορές φαίνεται σαν να κοιτάζονται. Ο λόγος γίνεται για τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του ΟΤΕ. Όσοι ζουν στην Θεσσαλονίκη, τους έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά. Για όσους έρχονται για διακοπές, σίγουρα αποτελούν must προορισμό στην λίστα τους. Ακόμα, και όσοι δεν είχαν την τύχη να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, τους γνωρίζουν.

Λευκός πύργος

Αποτελεί ένα διάσημο σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης και ένα εμβληματικό κτήριο. Χτισμένο τον 15ο αιώνα έχει αλλάξει αρκετά ονόματα. Παλιότερα ήταν γνωστός ως «Πύργος του Λέοντος» τον 16ο αιώνα, όνομα το οποίο είχαν προσδώσει στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Τον 18ο αιώνα, ήταν γνωστός ως «Φρούριο της Καλαμαριάς» και ως «Πύργος των Γενίτσαρων» τον 19ο αιώνα, καθώς χρησιμοποιούνταν, τόσο ως κατάλυμα του τουρκικού σώματος, όσο και ως φυλακή θανατοποινιτών. Το αίμα που γέμιζαν οι τοίχοι όταν τους σκότωναν ή τους βασάνιζαν οδήγησε στην επόμενη ονομασία του Πύργου, ως ο  «Πύργος του Αίματος» τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με μία εκδοχή ο πύργος πήρε το όνομα «Λευκός Πύργος», το 1891, όταν ένας εβραίος κατάδικος τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Τότε, οι εβραίοι άρχισαν να τον αποκαλούν «Tore Blanca» και οι τούρκοι «Μπεγιάζ Κουλέ». Οι Έλληνες, ωστόσο, μέχρι το 1912 δεν υιοθέτησαν αυτό το όνομα.

Το 1912, μετά τους βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση της πόλης, υψώθηκε στον πύργο η ελληνική σημαία σε ιστό από το κατάρτι του τούρκικου πλοίου «Φετίχ Μπουλέντ».

Το ύψος του Λευκού Πύργου αγγίζει σχεδόν τα 34 μέτρα. Έχει έξι ορόφους που ενώνονται εσωτερικά με σκάλες. Σήμερα, ο πύργος λειτουργεί ως μουσείο και στον κάθε όροφο μπορείτε να βρείτε και μία διαφορετική έκθεση, με διαφορετικούς τίτλους και θεματικές. Αποκορύφωμα αποτελεί ο 6ος  όροφος, όπου μπορείτε να βγείτε στον εξώστη και να απολαύσετε την θέα στον Θερμαϊκό.

Ο Λευκός Πύργος αποτελεί ένα σύμβολο της πόλης που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε.

Λίγο πιο πέρα, σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται ο Πύργος του ΟΤΕ.

Ο Πύργος του ΟΤΕ

Ο διάσημος πύργος του ΟΤΕ με την επιβλητική του εμφάνιση, ολοκληρώθηκε το 1970. Το 1969 είχε ολοκληρωθεί το πρώτο επίπεδο και στα πλαίσια της Δ.Ε.Θ. ο κόσμος είχε αρχίσει να συρρέει με σκοπό την επίσκεψη σε αυτό το κτήριο.

Ο πύργος με την πάροδο του χρόνου άρχισε να φθείρεται, ενώ παράλληλα ο περιστρεφόμενος όροφος σταμάτησε να κινείται από το 1988. Έτσι, το 2005 ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανακαίνισης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006, εγκαινιάζοντας την στροφή του πύργου για άλλη μία φορά.

Το κτίριο, αποτελεί έμπνευση του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Αναστασιάδη, ο οποίος σχεδίασε τον πρώτο πύργο τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Το ύψος του πύργου φτάνει στα 72,4 μέτρα.

Στον 4ο όροφο υπάρχει μία καφετέρια με περιστρεφόμενο δάπεδο, το οποίο δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν μία πλήρη στροφή σε 45- 60 λεπτά, θαυμάζοντας έτσι όλη την θέα της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να απολαύσετε παρέα με τον καφέ σας τον Λευκό Πύργο, την νέα παραλία, τον χώρο της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμα.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ότι ο πύργος είναι ιδιοκτησία του ΟΤΕ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα ανήκει στην Δ.Ε.Θ., η οποία τον έχει μισθώσει στον οργανισμό τηλεπικοινωνιών.

Οπωσδήποτε, τόσο ο πύργος του ΟΤΕ, όσο και ο Λευκός Πύργος, αποτελούν ορόσημα της Θεσσαλονίκης. Δύο μνημεία-σύμβολα που όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

Συντάκτης: Ευαγγελία Περγαντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.