Οι δύο πιο πολυτελείς πόλεις στον κόσμο βρίσκονται στην Ασία

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Τι είναι αυτό που καθορίζει την πολυτέλεια; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνουν πόλεις όπως η Σιγκαπούρη και η Σαγκάη, όπου η πολυτέλεια και ο πλούσιος τρόπος ζωής είναι κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων τους.

Η πτώση της Ευρώπης

Πάει καιρός που η Ευρωπαϊκή αγορά, υφίστανται πολλαπλές κρίσεις. Οι συνέπειες του πληθωρισμού εντείνουν τις δημοσιονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κυριαρχούν υψηλές τιμές σε όλα τα αγαθά. Κοντά σε αυτό, με όλες αυτές τις μεταβολές στην οικονομία, ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης παρατηρεί αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική του ζωή.

Καθώς το εισόδημά του συρρικνώνεται λόγω της ακρίβειας, δεν είναι ικανός να ζήσει με την ίδια άνεση. Υφίστανται διαρκώς αλλαγές και κάνει αρκετές περικοπές σε πράγματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν κομμάτι της καθημερινότητάς του. Από την άλλη, η Ασιατική οπτική για μια πολυτελής ζωή έχει αντίθετη άποψη.

Η Σιγκαπούρη αποτυπώνει την πολυτέλεια

Η Σιγκαπούρη ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης ως η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο γιαπολυτελή διαβίωσηγια πρώτη φορά, καθώς διεκδικεί να γίνει κορυφαίο παγκόσμιο κέντρο για τους πλουσίους. Πρόκειται για μια χώρα που περιλαμβάνει πολλές πληθυσμιακές ομάδες.

Στην Σιγκαπούρη ζουν μεταξύ άλλων Κινέζοι και Ευρωπαίοι. Μιλάμε για μια πόλη με σχεδόν έξι εκατομμύρια κατοίκους, η οποία κεντρίζει το οικονομικό ενδιαφέρον. Έρευνα της JuliusBaer διαπίστωσε ότι η πολυτελής ζωή δεν είναι πουθενά αλλού τόσο ακριβή όσο στηΣιγκαπούρη. Η ιστορία φαίνεται να αρχίζει περίπου την εποχή της πανδημίας. Η πόλη αυτή ήταν από τις λίγες πόλεις, που κατά την διάρκεια του covid-19, άνοιξε τα σύνορά της.

Δεν άργησε λοιπόν η στιγμή, όπου υποδέχτηκε μια πληθώρα επισκεπτών με υψηλά εισοδήματα. Μέχρι το τέλος του 2022 η Σιγκαπούρη μετρούσε περίπου δύο χιλιάδες γραφεία που έχουν στόχο να διαχειριστούν και να επενδύσουν την περιουσία μιας εύπορης οικογένειας. Ο αριθμός αυτός, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την περιφερειακή της ανάπτυξη.

Η «έξυπνη πόλη» της Σαγκάης

Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η πόλη της Σαγκάης. Αν και η ίδια κατατάσσεται σε δεύτερη θέση σε σχέση με την Σιγκαπούρη, δεν παύει να είναι γνωστή για την ακριβή της ζωή. Βέβαια η Σαγκάη φημίζεται και για τις πολλές της επενδύσεις. Επενδύσεις σε τομείς της τεχνολογίας, προσεγγίζουν πολλούς tech επενδυτές σε αυτήν την πόλη, η οποία κατέκτησε τον τίτλο smartcity για το 2023. Η διάκριση μάλιστα είναι χαρακτηριστική, με την τεχνολογία να λαμβάνει χώρα σε καθημερινά θέματα όπως οι «έξυπνες» μεταφορές και υποδομές.

Παράλληλα η Σαγκάη φημίζεται και για τα smart συστήματα ενέργειας και φωτισμού. Τα συστήματα αυτά καθορίζουν την γενικότερη λειτουργικότητα της πόλης, ενώ βελτιώνουν τις αστικές συγκοινωνίες. Επίσης, τείνουν να αντιπροτείνουν νέους καινοτόμους τρόπους στην παραγωγική διαδικασία, εξοικονομώντας πολλούς διαθέσιμους πόρους.

Τα κόστη όλων αυτών των καινοτομιών κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια.Τόσο η παραγωγή τους, όσο και η επένδυση σε αυτά, φανερώνουν πως τρόπος ζωής αυτής της πόλης κοστολογείται πολύ υψηλά.Ως εκ τούτου, η πόλη αυτή γίνεται ευρέως γνωστή και προσελκύει πολλούς τουρίστες. Συγχρόνως, πραγματοποιεί ερευνητικά προγράμματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δημιουργεί προτάσεις για ενεργειακά προβλήματα άλλων πόλεων. Αν σκεφτούμε λοιπόν τα έσοδα που διακατέχει μια τέτοια πόλη από όλη αυτήν την ανάπτυξη, δεν είναι τυχαίο που οι πολίτες της ζουν πλουσιοπάροχα.

Πηγή1,Πηγή2

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.