Οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στο δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με έρευνα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στο δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με έρευναΤα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά για την παιδική παχυσαρκία. Τώρα, μια νέα έκθεση φέρνει στο φως ότι διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία, μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς, ίσως ακόμη και από το δημοτικό σχολείο.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με την έκθεση του Universite de Montreal, όπου οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 200 παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών, διαγνώστηκαν όλα με διατροφικές διαταραχές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 15% των παιδιών κατά καιρούς έκαναν εμετό, ενώ το 13% ανέφερε βουλιμική συμπεριφορά. Μάλιστα, το 52% νοσηλεύτηκε τουλάχιστον μία φορά ως αποτέλεσμα της διαταραχής στην πρόσληψη της τροφής τους, ενώ μόνο τα μισά έλαβαν θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία ως αποτέλεσμα αυτών των διαταραχών.

«Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η βουλιμία εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το πρόβλημα μπορεί να προκύψει πολύ νωρίτερα», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dominique Meilleur, κλινικός ψυχολόγος. «Είναι πιθανό ότι επί του παρόντος η υπο-διάγνωση οφείλεται σε έλλειψη ενημέρωσης και έρευνας.»

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το ένα τρίτο των παιδιών στο πλαίσιο της αξιολόγησης προέρχονται από οικογένειες με ψυχιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης.

Ένα στα τέσσερα παιδιά δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πειράγματα για την εμφάνισή τους, ένας παράγοντας που εντείνει τη διατροφική διαταραχή. Ο Meilleur τόνισε ότι ο εκφοβισμός μπορεί να ξεκινήσει ή να ενισχύσει τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος και μπορεί τελικά να «οδηγήσει στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς».

Συνολικά, είναι σαφές ότι τα θέματα εικόνας του σώματος αρχίζουν πολύ νωρίτερα από το γυμνάσιο. «Αυτές οι συμπεριφορές αντανακλούν τις κλινικές παρουσιάσεις που παρατηρούμε στους εφήβους, και τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η εικόνα του σώματος είναι μια ανησυχία για μερικά παιδιά ήδη από το δημοτικό σχολείο» δήλωσε ο Meilleur.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…