Οι διαφορετικές όψεις των Χριστουγέννων

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Το άκουσμα της λέξης των Χριστουγέννων προκαλεί σε όλους τις ίδιες εικόνες, τα ίδια συναισθήματα και την ίδια προσμονή ή μήπως όχι; Είναι άραγε οι λαμπερές μέρες των χριστουγεννιάτικων γιορτών το ίδιο λαμπερές για όλους;

Τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια των παιδιών

Οι διαφορετικές όψεις των Χριστουγέννων

Για τα παιδιά, τα Χριστούγεννα θεωρούνται από τις φωτεινές γιορτές του χρόνου. Χριστουγεννιάτικα πλουμιστά έλατα, γεμάτα πολύχρωμα λαμπιόνια, φορτωμένα με πανέμορφα στολίδια και ένα λαμπερό αστέρι στην κορυφή είναι μια εικόνα που τα συντροφεύει καθόλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Σαφώς, τα κάλαντα, η άφιξη του Άγιου Βασίλη, που θα φέρει μαζί του το πολυπόθητο δώρο τους, οι λιχουδιές και τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια με αγαπημένους συγγενείς και φίλους είναι μερικοί αλλά ικανοποιητικοί λόγοι ώστε τα παιδιά απλά να τα λατρεύουν!  

Τα Χριστούγεννα από  την πλευρά των ενηλίκων

Τα Χριστούγεννα και για τους ενήλικες, αποτελούν μια ξεχωριστή και αγαπημένη γιορτή. Μια γιορτή που τους δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούν με χριστουγεννιάτικους στολισμούς και να φτιάξουν νόστιμα εδέσματα. Επιπλέον, μπορούν να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας δεν είχαν προλάβει να δουν νωρίτερα. Αναμμένο τζάκι, μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ένα ζεστό ρόφημα, ένα ποτήρι κρασί με θέα των χριστουγεννιάτικο δέντρο και ατελείωτες συζητήσεις με τους φίλους, είναι μερικές από τις καλές στιγμές των εορτών για τους ενήλικες. Και αν κάποιοι έχουν την τύχη να ζουν τη μαγεία του έρωτα μέσα στην γιορτή, τότε έχουν ένα ακόμη λόγο να αγαπούν τα Χριστούγεννα.

Οι διαφορετικές όψεις των Χριστουγέννων

Όταν το σκοτάδι παραμονεύει…

Σε μια περίοδο γεμάτη φως, ζεστασιά, αγάπη και χαμόγελα όπως  είναι η περίοδος των Χριστουγέννων, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν το απόλυτο σκοτάδι. Πρόκειται για συμπολίτες μας, που όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να στολίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ούτε έχουν δική τους στέγη να ξαποστάσουν. Ηλικιωμένοι που προσδοκούν ένα τηλεφώνημα  το οποίο δεν έρχεται ποτέ, παιδιά σε δομές φιλοξενίας που βιώνουν γιορτές μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους, ασθενείς  και ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομεία, εργαζόμενοι των ημερών αυτών, άνθρωποι που βιώνουν απώλεια, είναι ορισμένοι τους οποίους  το φως, η λάμψη και η χαρά των Χριστουγέννων δεν αγγίζει. Είναι όλοι εκείνοι, που ίσως να μην αναμένουν την άφιξη των γιορτών με την ίδια θέρμη, επειδή πιθανόν φοβούνται πως μέσα στη λάμψη δεν υπάρχει χώρος για τα δικά τους σκοτάδια.  


Διαβάστε Επίσης: Φέτος τα Χριστούγεννα χάρισε το χαμόγελο με ένα διαφορετικό τρόπο


Καλά Χριστούγεννα!

Οι γιορτές λοιπόν πλησιάζουν και οι ετοιμασίες είναι προ των πυλών. Στολισμένα σπίτια, πόλεις, λαμπιόνια. Στολισμένες με ευτυχία όμως ψυχές υπάρχουν; Υπάρχουν στολισμένα με χαμόγελο ανθρώπινα πρόσωπα; Τα φετινά Χριστούγεννα ίσως να μην είναι το ίδιο λαμπερά για όλους. Εάν είμαστε από τους τυχερούς αυτούς του κόσμου που  διαθέτουμε  υγεία και το πνεύμα των Χριστουγέννων μας επισκέφτηκε και μας πλημμύρισε με φως, ας είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε. Και ας μην ξεχνάμε να μοιράζουμε λίγο από τη λάμψη που νιώθουμε, απολαμβάνοντας φέτος τις γιορτές μαζί με συνανθρώπους μας  που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ας γίνουμε το δικό τους λαμπιόνι για τα Χριστούγεννα.

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.