Οι δέκα μεγαλύτεροι σεισμοί που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και τα μέτρα προστασίας μας

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αφού το γνωρίζουμε αυτό, τί κάνουμε για να προστατευτούμε;

Εκτός από την Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλες περιοχές που έχουν καταπνιγεί από τους σεισμούς και αντιμετωπίζουν αυτό το βρυχηθμό της Γης σε πολύ συχνή βάση. Κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι η Χιλή, η Ιαπωνία και το Εκουαδόρ.

Τι είναι όμως ο σεισμός; Πώς δημιουργείται;

Κάτω από τον εξωτερικό φλοιό της Γης, στον οποίο εμείς περπατάμε, χτίζουμε σπίτια και κτήρια και γενικότερα ζούμε, υπάρχουν διάφοροι άλλοι φλοιοί, οι οποίοι συνυπάρχουν ο ένας δίπλα από τον άλλο. Ωστόσο, επειδή στο εσωτερικό της Γης υπάρχει νερό, οι πλάκες αυτές ή αλλιώς οι φλοιοί κινούνται. Αν τυχών, ακριβώς επειδή βρίσκεται ο ένας δίπλα στον άλλο, οι φλοιοί συγκρουστούν, τότε γεννιέται ο σεισμός. Το τράνταγμα αυτό που εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε και ονομάζουμε «σεισμό» στην πραγματικότητα είναι η σύγκρουση δυο πλακών στο εσωτερικό της Γης. Οι πλάκες αυτές μπορούν να βρίσκονται τότε κάτω από τη στεριά όσο και κάτω από τη θάλασσα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δημιουργούνται σεισμοί και στο θαλάσσιο χώρο. 

Οι σεισμοί μετριούνται στην κλίμακα ρίχτερ. Ανάλογα με το πόσο μεγάλος είναι ένας σεισμός, είναι λογικό να προκαλεί καταστροφές. Η κλίμα ρίχτερ την οποία θα αγγίξει ένας σεισμός εξαρτάται τόσο από το μέγεθος των πλακών όσο και από τη δύναμη με την οποία θα συγκρουστούν. Επομένως μπορούν να υπάρξουν σεισμοί με ανεπαίσθητες συνέπειες και σεισμοί μεγάλης δύναμης που μπορούν να προκαλέσουν ολικές καταστροφές. Ποιοι είναι ωστόσο οι μεγαλύτεροι σεισμοί της ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών;

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί των τελευταίων δεκαετιών  

Θέση 1η  Χιλή 22/5/1960 9.5
Θέση 2η  Αλάσκα 28/3/1964 9.2
Θέση 3η  Σουμάτρα 26/12/2004 9.1
Θέση 4η  Ιαπωνία 11/3/2011 9.0
Θέση 5η  Kamchatka 4/11/1952 9.0
Θέση 6η  Χιλή 27/2/2010 8.8
Θέση 7η  Εκουαδόρ 31/1/1906 8.8
Θέση 8η  Αλάσκα 4/2/1965 8.7
Θέση 9η  Ινδονησία 28/3/2005 8.6
Θέση 10η  Θιβέτ 15/8/1950 8.6

Επομένως γίνεται κατανοητό πως ο σεισμός είναι μια φυσική κατάσταση που μπορεί να φέρει μεγάλες καταστροφές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται την ύπαρξη του σεισμού και πανικοβάλλονται την στιγμή που συμβαίνει. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό στις σεισμογενείς περιοχές να χτίζονται αντισεισμικά κτήρια και να διδάσκονται τα παιδιά από νεαρή ηλικία πώς να προστατευτούν όταν ο Εγκέλαδος χτυπήσει. Ο σεισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί και για αυτό πρώτα από όλα χρειάζεται ψυχραιμία και λογική. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν! Αλλά ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να είμαστε ασφαλείς…

1. Χτίζουμε αντισεισμικά κτήρια

Οι γερές βάσεις και τα κατάλληλα υλικά ενάντια στο σεισμό είναι γεγονός πως μπορούν να σώσουν ζωές! Ειδικότερα σε σεισμογενείς χώρες πλέον είναι απαραίτητο να χτίζονται μόνο τέτοιου είδους κτήρια. Όταν το ίδιο το κτήριο είναι πιο δύσκολο να κατεδαφιστεί, είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρξουν τόσες απώλειες. 

2. Μένουμε κάτω από σταθερές επιφάνειες την ώρα του σεισμού

Οι περιοχές κάτω από τη κάσα της πόρτας ή κάτω από το σκληρό τραπέζι της κουζίνας μπορούν πραγματικά και χωρίς καμιά υπερβολή να μας σώσουν! Την στιγμή του σεισμού όσο απροετοίμαστους και αν μας πιάνει, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κατευθείαν να σκεφτούμε τις στέρεες επιφάνειες ως καταφύγιά μας τη δεδομένη στιγμή.

3. Μένουμε μακριά από τα μπαλκόνια

Είναι σημαντικό τη στιγμή του σεισμού να μην βρισκόμαστε τόσο κάτω από ένα μπαλκόνι όσο και πάνω σε ένα μπαλκόνι. Είναι εξαιρετικής σημασίας αυτό το μέτρο, μιας και το μπαλκόνι μπορεί λόγω της κατασκευής του, πολύ πιο εύκολα να κατεδαφιστεί. Όποτε δεν ξεχνάμε να μένουμε μακριά ή τη δεδομένη στιγμή να φεύγουμε από το μπαλκόνι το γρηγορότερο δυνατόν.

4. Προτιμάμε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο μακριά από σπίτια και κατοικίες

Μια καλή συμβουλή είναι μετά το πέρας του πρώτου μεγάλου σεισμού, εφόσον θα ακολουθήσουν μετασεισμοί – ή ακόμα και ο κύριος μεγαλύτερος σεισμός- να  φύγουμε μακριά από την κατοικία μας και να σταθούμε σε ένα πάρκο ή σε έναν μεγάλο δρόμο μακριά από κτήρια που μπορεί να κατεδαφιστούν.

5. Κρατάμε πάντα την ψυχραιμία μας

Ο σεισμός είναι μια δύσκολη κατάσταση κατά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται και τρέμουν. Ωστόσο είναι απαραίτητο να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να σκεφτόμαστε λογικά και γρήγορα τις πιθανές επιλογές που είναι οι καλύτερες για εμάς. 

Αυτά ήταν μερικά μόνο στοιχεία για τους σεισμούς και για το τι μπορούμε να κάνουμε μόλις ο Εγκέλαδος ξυπνήσει. Ελπίζω να βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον!

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.