Οι δέκα φορές που η μητέρα μου είχε δίκιο

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Όσο ήμασταν νέοι και ισχυρογνώμονες, η παραδοχή ότι η μητέρα είχε δίκιο ήταν επίπονη. Ωριμάζοντας, ωστόσο, αναγνωρίζουμε την απόδειξη της σοφίας που κουβαλά η γυναίκα που μας χάρισε τη ζωή.

Ακολουθεί μία νοσταλγική απαρίθμηση των ζητημάτων στα οποία η μητέρα μας είχε δίκιο.

  1. Να μην κυκλοφορείς χωρίς το Χαμόγελό σου

Η εποχή της εφηβείας είναι μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από την ανία και την κατήφεια σχεδόν κάθε στιγμή της ημέρας. Η συμβουλή της μητέρας που μάς υπενθύμιζε να χαμογελάμε είναι πολύτιμη. Πράγματι, το χαμόγελο ολοκληρώνει την εμφάνιση, προδιαθέτοντάς μας ευνοϊκά και ανοίγοντας το δρόμο για θετικές αλληλεπιδράσεις στη διάρκεια της ημέρας.

  1. Μην ξεχνάς τις μικροχαρές

Οι περισσότερες μητέρες αγαπούν τα γλυκά-δεν θα ντραπούν να ζητήσουν τον κατάλογο με τα επιδόρπια όταν βγουν για φαγητό.

Το μάθημα που μάς δίδαξαν είναι να προβλέπουμε στην καθημερινότητά μας και τον παράγοντα της απόλαυσης.

Ν’ ανυπομονούμε πάντα δηλαδή για κάτι το ξεχωριστό- είτε για ένα γλυκό, ένα ραντεβού για μασάζ, διακοπές ή για ένα ποτό. Κάτι μικρό και ιδιαίτερο που να προσφέρει ικανοποίηση, ενώ παράλληλα δεν θα μας δημιουργεί απωθημένα.

  1. Εκείνοι οι φίλοι μας που δεν της γέμιζαν το μάτι

Σαν να είχε διαίσθηση. Ακόμη και όταν δεν το έλεγε ξεκάθαρα, στο περιβάλλον μας υπήρχαν άτομα που δε συμπαθούσε.

Κατά μία ανεξήγητη τροπή της ιστορίας, οι φίλοι μας που συμπαθούσε πραγματικά, εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή μας έως σήμερα.

Οι μητέρες μπορούν να διαβάσουν τον χαρακτήρα των ανθρώπων- μία ικανότητα όπως η αντίστοιχη των σκύλων. Έχετε λοιπόν το νου σας αν ένα νέο αγόρι δεν τής έχει κερδίσει τη συμπάθεια. Ίσως κάτι έχει αντιληφθεί.

Οι δέκα φορές που η μητέρα μου είχε δίκιο

  1. Μη χαραμίζεις όλη την ημέρα στον ύπνο

Η μουρμούρα του σαββατοκύριακου για να μας αφήσει η μητέρα να κοιμηθούμε έως το μεσημέρι είναι γνωστή σε όλα τα σπίτια. Σε νεαρή άλλωστε ηλικία δε φανταζόμαστε ότι χάνουμε τίποτε αξιόλογο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λάθος αντίληψη: στην ηλικία των τριάντα πλέον, ο άνθρωπος διαπιστώνει πόσο ουσιαστικά παραγωγικές είναι αυτές οι πρωινές ώρες.

Το πρωί έχουμε ενέργεια διαφορετικής ποιότητας, την οποία μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε. Είτε αφιερώνουμε τις πρώτες ώρες του πρωινού στην άσκηση, το διαλογισμό ή την ήρεμη και μοναχική προετοιμασία για την ημέρα πίνοντας καφέ, ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος για να χάνεται.

  1. Δοκίμασε τη σαλάτα

Μία μητρική προτροπή που συμπεριλαμβάνει όλα τα φαγητά που ως παιδιά αποφεύγαμε. Ο εμπλουτισμός της διατροφής με γεύσεις και συνταγές επρόκειτο να γίνει η αγαπημένη ενασχόληση της ενήλικης ζωής μας.

  1. Οι αδικίες στο σχολείο είναι προετοιμασία για τις αδικίες της ζωής

Κάθε φορά που παραπονιόμασταν για κάποιον καθηγητή μας στο γυμνάσιο, η μητέρα μάς υπενθύμιζε ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα συναντήσουμε άδικες συμπεριφορές από προϊσταμένους και άλλους. Όσο και αν η νουθεσία αυτή δεν παρηγορεί έναν δεκαπεντάχρονο, είναι ολότελα σωστή.

Η υπέρβαση των άδικων σχολίων και η ικανότητα να μην παίρνουμε τα πράγματα εντελώς στα σοβαρά συνιστά μία πολύ χρήσιμη δεξιότητα της ζωής, τόσο στα προσωπικά όσο και τα επαγγελματικά.

  1. Η ενασχόληση με τις λεπτομέρειες έχει νόημα

Στο πανεπιστήμιο, όταν νιώθαμε ότι ορισμένα μαθήματα είναι χάσιμο χρόνου και δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό, τα παράπονά μας δεν εισακούονταν.

Η μητέρα μάς τόνιζε την αξία της επιμονής. Αναδρομικά και μέσα από φαινομενικά τετριμμένες ενέργειες ωστόσο, έχουμε μάθει την αντοχή, η οποία αποδεικνύεται μία ανεκτίμητη ιδιότητα της ενήλικης ζωής μας.

Οι δέκα φορές που η μητέρα μου είχε δίκιο

  1. Υπάρχουν καλύτερες μουσικές επιλογές

Ως έφηβοι θέλαμε ν’ ακούμε μόνο τη μουσική της γενιάς μας. Ωριμάζοντας, μαθαίνουμε να διευρύνουμε το μουσικό μας γούστο καθώς και ν’ αναζητούμε την περισσότερο αξιόλογη μουσική, που δεν είναι αναγκαία η κυρίαρχη τάση. Πλέον, τα μέσα όπως το Spotify, η Pandora προσφέρουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουμε σε λιγότερο γνωστά είδη και έργα, γιατί η καλή μουσική καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και τρέφει την ψυχή.

  1. Αγόρασε βολικά ρούχα

Στα δεκαπέντε μας δεν καταλαβαίναμε τι θα πει «καλή ύφανση». Ίσως και να γελούσαμε. Πλέον μάλλον το λέμε και εμείς στις αγορές μας. Το βολικό ντύσιμο χαρίζει εξαιρετική αίσθηση. Προσφέρει αυτοπεποίθηση και ευχάριστη διάθεση.

  1. Τα σπίτια είναι για να τα ζούμε

Η καθαριότητα και η τάξη ενός σπιτιού δεν χαλάνε από τους ανθρώπους.

Η μητέρα δε διέταζε ποτέ τους επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους, ούτε τους κυνηγούσε με το ξεσκονόπανο.

Η άνεση είναι σημαντικότερη από την εικόνα του σπιτιού. Πόσο περήφανοι ήμασταν όταν οι φίλοι μας ένιωθαν άνετα στο σπίτι μας. Είναι πολύ όμορφο οι άνθρωποι να αισθάνονται οικεία στο σπίτι μας.

Πηγή: Everyday Power (Άρθρο της Samantha Kellgren)

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.