Οι ανθρώπινες σχέσεις και τα στερεότυπα

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Μέσα σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι φοβούνται να μένουν μόνοι, αναζητούν πάντα μια σχέση, ένα τέλειο άλλο μισό, μια ιδανική συνθήκη και την σιγουριά που μπορεί να τους παρέχουν κάποια πράγματα. Άλλοι πάλι αρνούνται να κάνουν παρέες, σχέσεις και όνειρα που συμπεριλαμβάνουν μέσα και άλλους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα η μοναξιά έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε και αγαπάμε τον εαυτό μας. Βλέπεις όταν καταφέρεις να αποδεχθείς τον εαυτό σου, με όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά του, τότε μόνο είσαι σε θέση να ζεις όμορφα. Όταν δεν θεωρείς πως πρέπει να έχεις κάποια παρέα για να σε κάνει ευτυχισμένο.

Το πιο όμορφο συναίσθημα είναι να διασκεδάζεις με τον εαυτό σου, να γελάς μαζί του και να τον προσέχεις. Πολλές είναι οι ταινίες που έρχονται να σου δείξουν πως το να είσαι μόνος (single) είναι κάτι περίεργο, κακό. Σε αυτές λοιπόν υπάρχει πάντα ως θέμα ότι «ένας και μοναδικός είναι για σένα και εσύ οπωσδήποτε πρέπει να τον βρεις». Κάπως έτσι καταλήγουμε να ψάχνουμε ποιος είναι ο Ένας. Ο Ένας και μοναδικός.

Σε όλο αυτό σίγουρα δεν υπάρχει ο αυθορμητισμός. Ακόμα και στην καθημερινότητά μας οι πιο συνήθεις ερωτήσεις που κάνουμε σε κάποιον είναι αν παντρεύτηκε, αν όχι γιατί καθυστερεί και πάει λέγοντας. Τον ρωτάμε που δουλεύει, αν αμείβεται καλά, πως πάει το πανεπιστήμιο και ίσως πόσα μαθήματα χρωστάει. Δεν ρωτάμε ουσιαστικά πράγματα για τον ίδιο, για την ζωή του, για την ευτυχία του. Δεν μιλάμε πια για όνειρα, στόχους και συναισθήματα. Υπάρχουν πολλά επιφανειακά πράγματα, όπως η οικονομική κατάσταση κάποιου, τα πτυχία του και άλλα ακόμα τέτοια. Κρίνουμε τόσο αυστηρά τους ανθρώπους, χωρίς να κατανοούμε κανέναν. Πρόσφατα διάβασα κάτι που μου άρεσε πολύ και πιστεύω πολύ στην ουσία αυτού. Λέει λοιπόν πως κανένας δεν γίνεται πιο όμορφος όταν μιλάει για την ασχήμια κάποιου. Για σκεφτείτε.

Ας μείνουμε όμως στις σχέσεις. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θες να είσαι μόνος σου, χωρίς κάποια σχέση. Είναι όμως και φυσιολογικό να θες κάποια συντροφιά. Όπως και να έχει, είναι καλό για σένα να εξετάζεις καλά τα ενδεχόμενα αυτά. Πολλοί άνθρωποι κάνουν, κατά συνθήκη, παρέα και σχέσεις.

Για να επιλέξεις τι είναι αυτό που τελικά χρειάζεσαι, είναι καλό να συζητάς με τον εαυτό σου. Να βλέπεις τι πραγματικά χρειάζεται και αν χρειάζεται. Μην παρασύρεσαι από άλλες σχέσεις που υπάρχουν στον περίγυρό σου. Είναι σίγουρο πως ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές εμπειρίες και ανάγκες. Ζήσε με τον εαυτό σου καλά, χωρίς να έχεις ανάγκη οτιδήποτε άλλο. Ό,τι είναι να σε βρει, θα σε βρει.

Υ.Γ. Μην μπαίνετε σε καλούπια. Ζήστε για εσάς τη ζωή σας. Χαμογελάστε και μην αναλύετε τα πάντα. Η ζωή ξέρει τι κάνει.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.