Οι άμουσοι …και όμως υπάρχουν!

Συντάκτης: Ευαγγελία Νεονάκη

Οι άμουσοι ...και όμως υπάρχουν!Ζουν ανάμεσά μας. Ακούνε μουσική και δεν νιώθουν τίποτα! Πείραμα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης αποκαλύπτει κατηγορία ανθρώπων που πάσχουν από αμουσία.

Οι μουσικές μελωδίες προκαλούν συναισθήματα στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Για παράδειγμα βλέποντας ένα θρίλερ, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η μουσική του μας προϊδεάζει ώστε να τρομάξουμε, ή αντίστοιχα σε μια κωμωδία να γελάσουμε. Τα παραπάνω συναισθήματα που περιγράψαμε δημιουργούνται εξαιτίας των μουσικών τόνων που παράγονται από τη μουσική. Το ερώτημα όμως εχεί ως εξής: Όλοι τα αισθανόμαστε; Όχι απαντούν επιστημονικά χείλη! Ο λόγος όπως υποστηρίζουν είναι απλός. Υπάρχει μία διαταραχή ονομαζόμενη αμουσία κατα την οποία οι πάσχοντες δεν μπορούν να ακούσουν μουσικούς τόνους και συνεπώς είναι αδύνατον να αισθανούν και να απολαύσουν τη μουσική.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται είναι γεγονός! Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που δεν συγκινείται ακούγοντας μουσική. Οι επιστήμονες κάνοντας το πείραμα διαπίστωσαν πως το σύνολο των συμμετεχόντων δεν απολάμβανε εξίσου τις μουσικές μελωδίες.

Το πείραμα

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές έβαλαν τους πειραματιζόμενους να ακούσουν μελωδίες. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των μελωδιών, οι επιστήμονες μετρούσαν τους παλμούς της καρδιάς και την αγωγιμότητα του δέρματος των πειραματιζομένων, καθώς θεωρούνται φυσιολογικοί δείκτες μετρήσεως των συναισθημάτων. Κατόπιν, προσμετρούσαν τις αντιδράσεις τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα με το ποσοστό των τριάντα τοις εκατο να αντιδρούν θετικά στα ερεθίσματα, εν αντιθέσει προς το ποσοστό του επτά τοις εκατό που απλά δεν αντιδρούσε σε κανένα ερέθισμα.

Οι άμουσοι ...και όμως υπάρχουν!Παρ’ολ’αυτά οι αποκαλύψεις δεν έμειναν μόνο εκεί. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι «άμουσοι» δεν είχαν καμία επαφή με τη μουσική, ούτε καν είχαν CD ή Mp3 με μουσική στα σπίτια τους.

Αξιοσημείωτο για τους ερευνητές είναι ότι ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων θα καταστήσει σαφή τη νευρωνική βάση της μουσικής, δηλαδή θα καταλάβουν το πώς μια σειρά από νότες μεταφράζεται σε συναίσθημα.

Αναίσθητοι;

Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τους άμουσους ως «αναίσθητους»; Εν μέρει όχι. Γιατί αφενός δεν αισθάνονται ακούγοντας μουσική και αφετέρου είναι σε θέση να απολαμβάνουν και να νιώθουν χαρά ή λύπη από άλλες δραστηριότητες όπως το φαγητό, το σεξ, ή την ήττα μιας παρτίδας σκάκι. Η βιολογική ιδιαιτερότητα των άμουσων είναι πυξίδα ερευνών για νέες ανακαλύψεις στους ωκεανούς της επιστήμης.

Συντάκτης: Ευαγγελία Νεονάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.