Οι αλκαλικές τροφές στην διατροφή μας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Όλες οι τροφές και όλες οι κατηγορίες συστατικών που περιέχονται σε αυτές είναι σημαντικές για την ανθρώπινη υγεία. Ο οργανισμός μας χρειάζεται όλα τα απαραίτητα συστατικά σε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με την ηλικία μας και τις σωματικές και ενεργειακές μας ανάγκες ή το φύλο μας. Μερικές τροφές όμως έχουν επιπλέον οφέλη για τον οργανισμό μας και μας βοηθούν σε αρκετές διεργασίες.

Τι είναι οι αλκαλικές τροφές

Τα τρόφιμα ταξινομούνται σε κατηγορίες ανάλογα με την κλίμακα pH. Οι όξινες τροφές είναι εκείνες οι οποίες έχουν ξινή γεύση όπως είναι το ξίδι, το λεμόνι, το πορτοκάλι και γενικότερα τρόφιμα που περιέχουν μέσα του οξέα. Στην μέση της κλίμακας είναι οι ουδέτερες τροφές, όπως το νερό, και στην πάνω πλευρά της κλίμακας είναι οι αλκαλικές ή βασικές τροφές. Η αλκαλική γεύση έχει πολλές εκφάνσεις. Αλκαλικά τρόφιμα θεωρούμε για παράδειγμα μερικά φρούτα ή λαχανικά, το τόφου, τα όσπρια και τα φασόλια.

Η ιδέα πίσω από μια αλκαλική διατροφή είναι ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε το pH του σώματος μας ξεκινώντας από εκείνο του στομαχιού μας. Το στομάχι μας περιέχει μέσα οξέα και συγκεκριμένα υδροχλωρικό το οποίο είναι ικανό να διαλύσει τις περισσότερες τροφές τις οποίες καταναλώνουμε και να τις αποδομήσει.  Έτσι λοιπόν οι αλκαλικές τροφές μειώνουν την οξύτητα του στομάχου μας.

Επίδραση στην υγεία μας

Αρχικά τα τρόφιμα αυτά είναι ήδη αρκετά υγιεινά. Περιέχουν λίγες θερμίδες (πάντα βέβαια εξαρτώμενα από τον τρόπο με τον οποίοι μαγειρεύονται), δίνουν ενέργεια, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, εξουδετερώνουν τις τοξίνες του οργανισμού μας, έχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τις περισσότερες φορές μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουν τις εμφανίσεις καούρας στο στομάχι μειώνοντας την συνολική οξύτητά του. Επιπλέον τα περισσότερα από αυτά περιέχουν και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν και συνεισφέρουν στην υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Οι αλκαλικές τροφές στην διατροφή μας

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν επίσης στην πρόληψη του καρκίνου τόσο μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν μέσα τους, όσο επίσης και μέσω της εξισορρόπησης που επιφέρουν στον οργανισμό μας.  Οι τροφές που περιέχουν περισσότερα οξέα επιφέρουν αρκετές φορές φθορές σε διάφορους ιστούς του οργανισμού μας. Όμως οι τροφές με βασικό χαρακτήρα  εξισορροπούν και εξουδετερώνουν τα οξέα με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι αρνητικές επιδράσεις πάνω μας.

Οι αλκαλικές τροφές στην διατροφή μας

Βοηθούν στην διατήρηση καλού σώματος

Ως συνέπεια των παραπάνω οι αλκαλικές τροφές βοηθούν και στην διατήρηση της μυϊκής μάζας του σώματός μας σε μεγάλες ηλικίες. Όσο περνάνε τα χρόνια ο οργανισμός μας αποσυνθέτει τους μύες τους οποίους έχουμε χτίσει και μειώνεται η μυϊκή μας μάζα με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερο αδύναμοι. Οι συγκεκριμένες τροφές αποτρέπουν την εμφάνιση παθήσεων των οστών και των μυών μας και τελικά διατηρώντας στο μέτρο του δυνατού το σώμα μας άθικτο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.