Η φαντασία δεν είναι κάτι που σταματά στην παιδική ηλικία. Αντιθέτως, αποτελεί ένα τρομερό όπλο που διαθέτουμε που μπορεί να …
Οι 8 συμπεριφορές μας που βοηθούν τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση
Τα παιδιά μαθαίνουν νέες δεξιότητες με ραγδαίο ρυθμό από τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο. Μαζί με αυτές τις νέες ικανότητες, αποκτούν και την αυτοπεποίθηση να τις χρησιμοποιήσουν. Η αυτοπεποίθηση είναι τόσο σημαντική όσο και οι δεξιότητες. Για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να εξελιχθούν, τα παιδιά πρέπει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, ενώ, ταυτόχρονα, να γνωρίζουν ότι μπορούν να χειριστούν το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι πάντα τα καλύτερα σε όλα.
Παρακάτω θα βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών σας:
- Παρέχετε το μοντέλο
Το να αποδέχεστε και να αντιμετωπίζετε νέες προκλήσεις με αισιοδοξία είναι υγιές παράδειγμα για τα παιδιά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσποιείστε ή να δείχνετε πώς πιστεύετε ότι είστε τέλειοι. Αναγνωρίστε την ύπαρξη άγχους, αλλά μην εστιάζετε σε αυτό. Αντ’ αυτού, εστιάστε στα θετικά πράγματα που κάνετε για να προετοιμαστείτε για την νέα πρόκληση.
- Μην εκνευρίζεστε με τα λάθη τους
Με το να αντιμετωπίζετε τα λάθη με ηρεμία, βοηθάτε τα παιδιά να δουν ότι όλοι κάνουν λάθη. Εκτός από αυτό, τους περνάτε την αντίληψη πώς το σημαντικό είναι να μην στέκονται σε αυτά, αλλά να μαθαίνουν από αυτά. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν αφήνουν τον φόβο της αποτυχίας να τους εμποδίσει να κάνουν πράγματα — όχι επειδή πιστεύουν πώς δεν θα αποτύχουν ποτέ, αλλά επειδή ξέρουν πώς να χειριστούν την αποτυχία αν αυτή προκύψει.
- Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν νέα πράγματα
Όλοι είμαστε καλοί σε ορισμένα πράγματα εκ φύσης. Ωστόσο, καλό είναι να μην εστιάζουμε όλη την ενέργειά μας σε αυτά στα οποία ήδη διαπρέπουμε. Για αυτό, βοηθήστε τα παιδιά σας να διαφοροποιηθούν. Μία νέα δεξιότητα κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ικανά και ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύψει.
- Επιβραβεύστε την επιμονή τους
Το να μάθετε να μην τα παρατάτε με την πρώτη απογοήτευση είναι μια δεξιότητα ζωής. Η αυτοπεποίθηση (όπως και η αυτοεκτίμηση) σχετίζονται με την “ανθεκτικότητα” του ατόμου να συνεχίσει να προσπαθεί.
- Θέστε στόχους
Βοηθήστε τα παιδιά σας να μετατρέψουν τις επιθυμίες τους και τα όνειρά τους σε εφικτούς στόχους, ενθαρρύνοντάς τα να γράψουν μια λίστα με πράγματα που θα ήθελαν να πετύχουν στο μέλλον. Στη συνέχεια, “σπάστε” τους μακροπρόθεσμους στόχους σε μικρότερους, πιο ρεαλιστικούς. Έτσι, θα τα βοηθήσετε να μάθουν τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να πετύχουν τους στόχους τους.
- Γιορτάστε την προσπάθεια
Το να επαινείτε τα παιδιά για τα επιτεύγματά τους είναι σίγουρα σημαντικό, όμως εξίσου σημαντικό είναι και να τους λέτε πώς είστε περήφανοι για τις προσπάθειές τους, ανεξάρτητα από το αν αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό ή όχι. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να αναπτύξει κανείς μία νέα δεξιότητα και στη διάρκεια της προσπάθειας τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι πάντα άμεσα.
- Αγκαλιάστε την ατέλεια
Οι ενήλικες απομυθοποιούν λίγο λίγο την ιδέα της τελειότητας, καθώς δεν αποτελεί κάτι το ρεαλιστικό. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να λάβουν αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Βοηθήστε τα να δουν ότι είτε είναι στην τηλεόραση, είτε στο τάμπλετ, είτε στο κινητό, η ιδέα ότι οι άλλοι είναι πάντα χαρούμενοι και ατσαλάκωτοι είναι φαντασίωση και μάλιστα καταστροφική. Αντίθετα, υπενθυμίστε τους ότι το να μην είναι τέλειοι είναι ανθρώπινο και απολύτως εντάξει.
- Δείξτε τους την αγάπη σας
Αφήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα αγαπάτε ανεξαρτήτως συνθηκών, είτε κερδίσουν στον αγώνα είτε τον χάσουν, είτε φέρουν άριστους βαθμούς είτε όχι και τόσο καλούς. Ακόμα κι όταν είστε θυμωμένοι μαζί του ή σας έχει στεναχωρήσει. Το να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι πιστεύετε ότι είναι υπέροχο γενικότερα, όχι μόνο όταν καταφέρνει κάτι το σπουδαίο, θα το βοηθήσει ακόμα και όταν δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.