Οι 5 πιο συχνές μαθησιακές δυσκολίες και τα συμπτώματά τους

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να είναι εξαιρετικά απομονωτικές, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά συχνές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιο κοινές μαθησιακές δυσκολίες και να αναγνωρίζετε τα συμπτώματά τους.

Μαθησιακές δυσκολίες: Ορισμός

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων (NINDS), οι μαθησιακές δυσκολίες είναι:

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα κατανόησης ή χρήσης προφορικού ή γραπτού λόγου, μαθηματικών υπολογισμών, συντονισμού κινήσεων ή κατεύθυνσης της προσοχής. Αν και οι μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζονται σε πολύ μικρά παιδιά, οι διαταραχές συνήθως δεν αναγνωρίζονται μέχρι το παιδί να φτάσει στη σχολική ηλικία.

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;

Η μαθησιακή δυσκολία είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να επεξεργάζεται και να κατανοεί πληροφορίες. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάζει, να γράφει, να ακούει, να μιλάει, να συλλαβίζει και να κάνει μαθηματικά. Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν ταυτίζονται με τις νοητικές αναπηρίες και δεν αντικατοπτρίζουν την ευφυΐα ή τα κίνητρα ενός ατόμου.

Οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα και μπορεί να επηρεάζουν μόνο μία συγκεκριμένη δεξιότητα ή έναν συνδυασμό δεξιοτήτων. Είναι συνήθως παρούσες από τη γέννηση ή την πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να επιμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Ορισμένα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να χρειάζονται προσαρμογές προκειμένου να επιτύχουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά, ενώ άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες τους με επιπλέον υποστήριξη και προσπάθεια.

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι συχνές και μπορεί να οδηγήσουν στην απομόνωση του ατόμου.

Τα καλά νέα είναι ότι χάρη στις προόδους της ιατρικής και της τεχνολογίας, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων, ώστε να μην γίνονται ανυπέρβλητα εμπόδια.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα δεν ήξερες για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Πώς οι μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν τους ανθρώπους;

Οι μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό. Ορισμένα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να δυσκολεύονται με συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως η ανάγνωση ή τα μαθηματικά, ενώ άλλα μπορεί να έχουν γενικότερες δυσκολίες στη μάθηση και την επεξεργασία πληροφοριών.

oi_5_pio_syxnes_mathisiakes_dyskolies

Οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να δυσχεράνουν την ακαδημαϊκή επιτυχία ενός ατόμου και να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, απογοήτευση και δυσκολία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Ωστόσο, με τη σωστή υποστήριξη και τις κατάλληλες προσαρμογές, πολλά άτομα με μαθησιακές δυσκολίες είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις προβλήματά τους και να επιτύχουν στο σχολείο και στη ζωή.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μαθησιακές δυσκολίες δεν αντικατοπτρίζουν τη νοημοσύνη ή τα κίνητρα ενός ατόμου και ότι κάθε άτομο με μαθησιακές δυσκολίες είναι μοναδικό και έχει τα δικά του δυνατά σημεία.

Ποιος μπορεί να αναπτύξει μαθησιακές δυσκολίες;

Μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να αναπτυχθούν σε άτομα κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Συνήθως,  είναι παρούσες από τη γέννηση ή την πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να επιμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

oi_5_pio_syxnes_mathisiakes_dyskolies

Ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί από μαθησιακές δυσκολίες. Υπάρχουν πολλές γνωστές προσωπικότητες με μαθησιακές δυσκολίες που κατάφεραν να τις ξεπεράσουν και να επιτύχουν.

Οι μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να κληρονομηθούν, παρόμοια με άλλα χαρακτηριστικά που μεταβιβάζονται μέσω των γονιδίων στις οικογένειες. Είναι σύνηθες για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες να έχουν και άλλα μέλη της οικογένειας που επίσης έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μάθηση. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μια γενετική συνιστώσα.

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών, όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης και η έκθεση σε τοξίνες ή λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία μιας μαθησιακής δυσκολίας είναι άγνωστη.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.