Οι 5 λόγοι για τους οποίους μας πονάει ο χωρισμός

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

 Χωρισμός. Ένα κεφάλαιο οδυνηρό που όλοι μας έχουμε ζήσει ή θα ζήσουμε ή θα μπορούσαμε να έχουμε ζήσει εάν… εάν και πάλι εάν. 

Είναι γεγονός πως πλέον σχεδόν ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει βιώσει τουλάχιστον μια φορά τον πόνο και τη θλίψη του χωρισμού. Και η μεγαλύτερη αλήθεια περί αυτού είναι πως ανεξάρτητα το φύλο, την ηλικία, την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε, ο πόνος του χωρισμού και της απώλειας είναι πάντα ο ίδιος. 

Η ίδια κλίμακα στεναχώριας και ξανά και ξανά τα ίδια δάκρυα στα μάγουλά μας. Μόλις όμως περάσει ο πρώτος καιρός, το πρώτο μπουρίνι θα μπορούσαμε να πούμε, η λογική λαμβάνει τα ηνία και τότε είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας, τι ήταν τελικά αυτό που μας πόνεσε; 

Για ποιο λόγο φτάσαμε να ξενυχτάμε με την ίδια εκείνη ταχυκαρδία και τον πανικό; Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλοι, αλλά μπορούμε να παραθέσουμε εδώ τους βασικότερους που εμπεριστατωμένα ισχύουν σε κάθε συνθήκη και περίπτωση.

  • Ο εγωισμός μας πληγώνεται 

Τι σημαίνει να δεχτεί ο σύντροφός μας τον χωρισμό μας; Πώς μπορεί να περνάει όμορφα και να είναι ευτυχισμένος μακριά μας; Και ακόμα χειρότερα, πώς γίνεται να αποφασίζει τον δικό μας χωρισμό; Το αίσθημα της ανεπάρκειας, της έλλειψης επιβεβαίωσης από τον άνθρωπο τον οποίο έχουμε μάθει να αγαπάμε και να μας αγαπά, μπορεί να πληγώσει βαθιά τον εγωισμό μας. 

Είναι γνωστό πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει κανείς λόγω ενός πονεμένου «εγώ». Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ανθρώπους να αλλάζουν, να ακολουθούν ένα διαφορετικό δρόμο ζωής, που δεν τους αντιπροσωπεύει μόνο και μόνο επειδή αυτό το μικρό τερατάκι τσέπης που λέγεται «εγωισμός» έχει θιχτεί σοβαρά!

  • Χάνεται η καθημερινή μας συνήθεια

Το πρωινό φιλί, το βραδινό γεύμα, η καλημέρα της και η καληνύχτα του, το γέλιο, το βλέμμα και η αγκαλιά είναι μικρές, μα ουσιώδεις στιγμές της καθημερινότητάς μας. Τι γίνεται όμως εάν τις χάσουμε; Φυσικά μοιάζει, λες και ένα μικρό ψάρι ενυδρείου το αφήσουμε χωρίς χάρτη και κουπιά μέσα σε ένα ολόκληρο ωκεανό. 

Η δύναμη της συνήθειας μπορεί κάλλιστα να κλονίσει την ψυχραιμία μας και να μας δημιουργήσει έντονο πανικό και φόβο για το αύριο. «Πώς δύναται να συνεχίσω μετά το χωρισμό;» αυτή η ερώτηση κυριαρχεί στο κεφάλι μας και παίζει σε play back πρωί και βράδυ.


Διαβάστε επίσης: Χωρισμός: Ένα τέλος ή μια νέα αρχή;  • Ανασφάλειες μήπως δεν προσπαθήσαμε αρκετά

Από τα πρώτα στάδια μετά ακριβώς από τον χωρισμό είναι η σκέψη πως «Θα μπορούσαμε φυσικά να προσπαθήσουμε μια ακόμα φορά και ίσως –λέω ίσως- να τα καταφέρναμε!». Η αμφιβολία και το παιχνίδι αυτό του μυαλού πως “αξίζει μια ακόμα προσπάθεια” σφηνοκολλημένη δίπλα σε όλες τις άλλες, αποτελεί μια ελπίδα χωρίς μέλλον. 

  • Φόβος για το εάν μας ξεπέρασε ή θα μας ξεπεράσει άμεσα ο πρώην σύντροφος μας

Τι κι αν τελικά δεν ήμασταν αρκετοί για τον σύντροφό μας; Σίγουρα ακόμα και η σκέψη πως μπορεί να αντικαταστήσει εμάς γρήγορα, μας πονάει πολύ. Άλλη μια ανασφάλεια λοιπόν, έρχεται προ των πυλών της σκέψης μας. Τα σενάρια που πάνε και έρχονται μέσα στο μυαλό μας δεν μπορούν να σημαίνουν τίποτα άλλο πέρα από μια ανθυγιεινή συνήθεια, χωρίς ουσία και λογική. 

  • Αναδρομή στις αναμνήσεις 

Το μυαλό μοιάζει να παίζει «βρώμικα» παιχνίδια. Οι αναμνήσεις χαμόγελων, γέλιων, αναμνήσεις γεμάτες αγκαλιές, έρωτα και αγάπης στα σίγουρα πονάνε όταν έρχονται σε άμεση ρήξη με το τώρα που ζούμε. Αυτός ο πόνος ίσως και να είναι ο μεγαλύτερος. 

Όπως και να έχει, ακόμα και ο χωρισμός είναι μια διαδικασία που μπορεί να μας κάνει πολύ πιο δυνατούς, να μας δώσει μαθήματα ζωής και να μας βελτιώσει σαν ανθρώπους. 

Η κάθε δυσκολία στη ζωή μας, σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε κάτι ακόμα πιο όμορφο στο μέλλον! Για αυτό, σκουπίστε τα δάκρυα και δέστε ζώνες για νέες εμπειρίες μέσα σε μια ζωή που οδηγείτε εσείς σε νέα υπέροχα ταξίδια!

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.