Οι 5 κλέφτες της ευτυχίας

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Το να ξέρεις τι σε κάνει ευτυχισμένο, ισοδυναμεί με το να βιώνεις την ευτυχία; Η απάντηση είναι όχι. Πολύ συχνά οι άνθρωποι γνωρίζουμε ποιό είναι το σωστό για εμάς, ωστόσο και πάλι δεν το κάνουμε. Κατ’ αυτή τη λογική λοιπόν δεν φτάνει να γνωρίζεις τι σου φέρνει ευτυχία, αλλά πρέπει να κάνεις πράγματα για να τη βιώνεις.

Κάπως έτσι έφτασε στο συμπέρασμα ο συγγραφέας John Izzo, ότι είναι πιο σημαντικό να εντοπίσεις τους παράγοντες που σε απομακρύνουν από την ευτυχία, από το να γνωρίζεις τι σου φέρνει ευτυχία. Με την “εις άτοπον απαγωγή” δηλαδή, αν φροντίσεις να κρατήσεις μακριά από τη ζωή σου τους παράγοντες που σου κλέβουν την ευτυχία, τότε μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι θα βιώνεις ευτυχία. Έτσι προέκυψε και ο τίτλος του βιβλίου του “Οι 5 κλέφτες της ευτυχίας”.

Ο συγγραφέας εξηγεί ότι η ευτυχία είναι η φυσική μας κατάσταση. Άρα ως “κλέφτες” ορίζει κάποια στοιχεία που επιτρέπουμε να μπαίνουν στη ζωή μας, να καταλαμβάνουν χώρο σε αυτή και να μας κλέβουν την ευτυχία. Ένα από αυτά για παράδειγμα είναι ο έλεγχος. Η τάση κάποιων ανθρώπων να θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, τους φέρνει σε διαρκή σύγκρουση με το περιβάλλον τους και τους στερεί φυσικά την γαλήνη και την ευτυχία. Αν θέλεις να ελέγχεις τη συμπεριφορά των άλλων, ενώ οι άλλοι δεν θέλουν ή δεν αποδέχονται τον έλεγχό σου, δεν είναι λογικό να έρχεσαι σε ρήξη μαζί τους;

Ο έλεγχος μάλιστα για κάποιους είναι αξία, την οποία ο Barrett στο τεστ των αξιών που δημιούργησε (περισσότερα για το τεστ διαβάστε εδώ Τι αποκαλύπτουν οι αξίες για τον εαυτό μας;) αποκαλεί περιοριστική αξία (potentially limiting).

Το γιατί είναι περιοριστική αξία ήδη το εξήγησα. Το να θέλεις να ελέγχεις τα πάντα – από τα γεγονότα μέχρι τους ανθρώπους – είναι ανέφικτο! Άρα ο έλεγχος είναι ένας ξεκάθαρος κλέφτης της ευτυχίας μας, γιατί κάθε φορά που δεν πάνε τα πράγματα όπως τα θέλουμε, μας δίνει “άλλοθι” για να είμαστε δυστυχισμένοι. Ενώ η πραγματική ευτυχία ξεκινάει από την αποδοχή. Αποδέχομαι ποιός είμαι, που είμαι, ποιές είναι οι συνθήκες γύρω μου και επιλέγω να είμαι ευτυχισμένος. Αποδέχομαι επίσης και τους άλλους όπως είναι.

Η μαγική λέξη πίσω από την ευτυχία είναι η επιλογή. Αν επιλέξετε λοιπόν να διώξετε μια για πάντα από το σπίτι σας τους “κλέφτες της ευτυχίας”, μπορείτε να διαβάσετε το ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ο συγγραφέας εξηγεί μόνο 5 κλέφτες, που είναι οι πιο βασικοί. Αν διώξετε αυτούς τους 5 κλέφτες από τη ζωή σας, θα έχετε κάνει ένα σίγουρο βήμα για να επανέλθετε στη φυσική σας κατάσταση που είναι η ευτυχία.

Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…