Οι 10 βασικές τροφές που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο οργανισμός μας είναι ένα μηχάνημα το οποίο δεν σταματά να δουλεύει. Όπως και όλος ο οργανισμός μας χρειάζεται συντήρηση και ενδυνάμωση μέσω τις τροφής. Οι παρακάτω τροφές ενδυναμώνουν με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας ζωτικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας μας. Ένας υγιής και ενισχυμένος ανοσοποιητικός μηχανισμός μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό μας από ασθένειες και λοιμώξεις. Ένας σημαντικός τρόπος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι μέσω της διατροφής.

Εδώ είναι 10 βασικές τροφές που προωθούν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος:

Φρούτα και λαχανικά: Φρούτα όπως πορτοκάλια, λεμόνια, παπάγιες και λαχανικά όπως καρότα, μπρόκολο, σπανάκι και κουνουπίδι περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση βιταμινών με την μορφή συμπληρωμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Πολλές βιταμίνες επίσης για αν απορροφηθούν χρειάζονται επαρκή κατανάλωση νερού ή κάποια λιπαρής τροφής.

Κίτρινα και κόκκινα φρούτα: Φρούτα όπως  μάνγκο και κόκκινες φράουλες περιέχουν βήτα-καροτίνη, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η β-καροτίνη είναι προβιταμίνη (δηλαδή βιταμίνη η οποία συντίθεται από τον οργανισμό μας).

Φυσικό γιαούρτι: Το φυσικό γιαούρτι περιέχει προβιοτικά και πρεβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης ενισχύουν την φυσική μικροχλωρίδα του εντέρου μας δημιουργώντας χρήσιμα στελέχη βακτηρίων σε αυτό τα οποία σκοτώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Σκουμπρί και σολομός: Οι λιπαροί ιχθύες περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

oi_10_vasikes_trofes_pou_endynamonoyn_to_anosopihtiko

Επίσης τα λιπαρά συστατικά αυτά βοηθούν στην αναδόμηση των τοιχωμάτων των κυττάρων τα οποία έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό. Η επαρκής κατανάλωση τους συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων μας αλλά και την καλή υγεία και κατάσταση του δέρματος.

Σκόρδο: Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων. Περιέχει επίσης αρκετά αντιοξειδωτικά τα οποία δρουν εναντίων, των βλαβερών για την υγεία μας, ελεύθερων ριζών.

Πηγές πρωτεΐνης: Περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, τον γαλοπούλα και το κρέας βοείου. Η πρωτεΐνη αναδομεί τα κύτταρα τα οποία έχουν υποστεί βλάβη και τους μύες ή όργανα που έχουν τραυματιστεί.

Κακάο: Ο κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη διάθεση. Μπορεί να συνδυαστεί με γάλα το οποίο περιέχει και αυτό πρωτεΐνες.

oi_10_vasikes_trofes_pou_endynamonoyn_to_anosopihtiko

Ελιά και ελαιόλαδο: Περιέχουν λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που προωθούν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσικό μέλι: Το φυσικό μέλι έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης δίνει άμεση ενέργεια στον οργανισμό μας το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πιπέρι: Το πιπέρι περιέχει καψαϊκίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει την ανοσοποιητική απόκριση.

Προσθέτοντας αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να αυξήσετε την ικανότητά του να προστατεύει τον οργανισμό σας από ασθένειες.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.