Οφέλη χριστουγεννιάτικων διακοπών και ψυχική υγεία

Συντάκτης: Εύη Τσικρικού, Ψυχολόγος

Οφέλη χριστουγεννιάτικων διακοπών και ψυχική υγείαΗ περίοδος των Χριστουγέννων προσφέρει, λόγω αργίας, κάποιες μέρες ανάπαυλας, σε κάποιους περισσότερες και σε κάποιους λιγότερες. Είναι άραγε σημαντικό για την ψυχική μας υγεία να αξιοποιούμε αυτές τις μέρες;

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές σε κάποιους προκαλούν ευχάριστα και ρομαντικά συναισθήματα και σε άλλους καταθλιπτικά, αλλά για όλους αποτελούν ευκαιρία ξεκούρασης και ευεξίας. Το ιδανικό θα ήταν, κυρίως για αυτούς που τα Χριστούγεννα τους θλίβουν, να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο που μας δίνεται με ένα ταξίδι ακόμα και σε ένα κοντινό προορισμό (έστω και το χωριό μας). Οι λόγοι να το κάνουμε αυτό είναι πάνω κάτω γνωστοί σε όλους μας, καθώς και τα οφέλη αυτού. Εφόσον, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή ώστε να ξεκουράσουμε το σώμα αλλά και την ψυχή μας.

Καταρχάς είναι ευκαιρία να «βγούμε» από τη ρουτίνα μας. Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή της ημέρας για να βάλουμε κάτω τα smartphones μας. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται ακόμη και μαζί τους, γεγονός που μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα άγχους. Έχοντας λοιπόν την ευκαιρία (και την δικαιολογία!) να είμαστε μακριά από τον χώρο εργασίας μας και την εργασιομανή ρουτίνα μας, είναι πιο εύκολο να αγνοήσουμε τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας και να αφήσουμε τα τηλέφωνα μας σε κατάσταση off. Επιτρέποντας στις διακοπές να μας βγάλουν από την ρουτίνα μας, επιτρέπουμε στο σώμα μας να διευκολύνει τη χαλάρωση του. Μάλιστα χωρίς να υπάρχει λόγος να ρυθμίσουμε το ξυπνητήρι είναι πιο πιθανό να πάρουμε τις συνιστώμενες 7-8 πλήρεις ώρες ύπνου. Μια εβδομάδα από τον κατάλληλο ύπνο θα μας κάνει να νιώσουμε σαν ένα νέο άνθρωπο.

Οφέλη χριστουγεννιάτικων διακοπών και ψυχική υγείαΕπίσης, έρχεται η οικογένεια πιο κοντά. Είναι ευκαιρία οι γονείς να βρουν τον χρόνο, που τους στερούν οι εργασίες τους, να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους και μάλιστα σε ένα όμορφο κλίμα όπως αυτό των Χριστουγέννων. Βέβαια, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις σε πολλούς δεν ακούγονται ως κάτι πολύ καλό, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλη πιθανότητα δημιουργίας καβγάδων. Γεγονός που ισχύει, κυρίως όταν πάμε προδιατεθειμένοι για αυτό το ενδεχόμενο. Ακόμα και εάν υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, καλό θα ήταν να παραμεριστούν (ανεξαρτήτως ποιος έχει δίκιο ή άδικο), καθώς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δημιουργήσει χριστουγεννιάτικες οικογενειακές αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν αλλά και θα μας παρηγορούν κυρίως όταν με την πάροδο του χρόνου κάποια αγαπημένα μας πρόσωπα θα έχουν φύγει από τη ζωή.

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές αποτελούν αξιόλογη ευκαιρία για ενίσχυση των ρομαντικών σχέσεων μας. Για όσους έχουν φυσικά! Δουλειές, θελήματα, επαγγελματικές υποχρεώσεις, το σύνηθες στρες της καθημερινότητας, όλα αυτά τα πράγματα σπαταλούν χρόνο από τα ζευγάρια. Γι’ αυτό και οι διακοπές, και δη οι χριστουγεννιάτικες, προσφέρουν χρόνο και διάθεση για αναθέρμανση της σχέσης, όσον αφορά την οικειότητα αλλά και το σεξ.

Είτε είμαστε στο σπίτι μας (staycation) είτε σε ταξίδι, είτε έστω σε κάποιο εξοχικό μας δίνεται η δυνατότητα να αποστασιοποιηθούμε χωρικά και χρονικά από τα θέματα που μας απασχολούν, κάτι που ωφελεί όχι μόνο τη μείωση το άγχους αλλά και την εύρεση λύσεων γι’ αυτών, καθώς είναι δύσκολο να λύσουμε τα προβλήματα μας όταν είμαστε «κολλημένοι» και μέσα σε αυτά. Επιπροσθέτως, μας δίνεται και η ευκαιρία να κάνουμε ευχάριστες σκέψεις για μελλοντικά μας σχέδια. Χωρίς όνειρα και σχέδια παραμένουμε στάσιμοι, δεν εξελισσόμαστε, διότι αυτά είναι η κινητήριος δύναμη να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αλλά, δυστυχώς, λόγω της ρουτίνας, των καθημερινών υποχρεώσεων μας και φυσικά της δυσμενής οικονομικής κατάστασης τα αμελούμε ή και ακόμα τα θεωρούμε ανώφελα. Η Πρωτοχρονιά, μάλιστα, αποτελεί μία πρώτης τάξεως αφορμή να νιώσουμε όμορφα και αισιόδοξα κάνοντας όνειρα και σχέδια!

Συντάκτης: Εύη Τσικρικού, Ψυχολόγος

Influence:

Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας…