Οφέλη του χαμάμ για την υγεία

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Η ανατολίτικη έκδοση της σάουνας, γνωστή ως χαμάμ, αγαπητή τόσο στην ανατολή όσο και στην Ελλάδα, έχοντας χρόνια επιλεχθεί ως μέσο κοινωνικοποίησης για τις γυναίκες της προηγούμενης γενιάς, τι έχει να προσφέρει στην υγεία μας;

Το Χαμάμ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Έχει συγκεκριμένη τελετουργία, διάρκεια και θερμοκρασία. Hararet ονομάζεται το πιο ζεστό μέρος της διαδικασίας με διάρκεια 20 – 30 λεπτών, αναλόγως τι επιθυμεί ο κάθε άνθρωπος. Ακολουθεί μασάζ Kese, διάρκειας 10 – 15 λεπτών, το οποίο είναι μασάζ με απολέπιση. Το επόμενο βήμα που ακολουθείτε είναι μασάζ με αφρό, το οποίο διαρκεί 15 λεπτά και τέλος, ξέπλυμα με χλιαρό νερό. 

Τι προκαλείται κατά τη διάρκεια ενός χαμάμ;

Κατά τη διάρκεια αυτών των βημάτων, στον οργανισμό μας υπάρχουν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στους παλμούς της καρδιάς, τον αριθμό εισπνοών και τη θερμοκρασία του σώματος.

Τι αποτέλεσμα έχει;

Σημαντική μείωση του ποσοστού πόνου, είχαν τα αποτελέσματα της έρευνας. Τα δείγματα παρουσίασαν βελτίωση και στην εξέταση της ψυχολογικής τους διάθεσης μετά το χαμάμ. 

Παρά το γεγονός ότι από την αιμοληψία που διεξήχθη πριν και μετά, το άτομα δεν είχαν σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ενδορφινών και νιτρικών αλάτων, κάτι το οποίο όμως συναντάται στη σάουνα.

Η θεραπευτική λοιπον επίδραση του χαμάμ, έγκειται στην αύξηση της αιμάτωσης και την νευρομυϊκή χαλάρωση

Επίσης, έχει ευεργετική επίδραση στην επιδερμίδα, καθώς μέσω της εφίδρωσης, πλην των τοξικών που αφήνουν το σώμα, διαστέλλονται οι πόροι, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας το δέρμα να έχει λάμψη υγείας.

Τέλος, σημαντικός είναι και ο παράγοντας της ψυχολογίας, καθώς μετά την τελετουργία αυτή, βελτιώθηκε ιδιαίτερα η ψυχική κατάσταση των ατόμων, επιβεβαιώνοντας ότι θεραπεύει το νου και το σώμα.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.