Οφέλη της παιδικής κολύμβησης τον χειμώνα

Συντάκτης: Flowmagazine

Δεν είναι παράξενο να προβληματίζεται κανείς αν είναι συνετό για ένα παιδί να πάει κολυμβητήριο το χειμώνα. Την άνοιξη, το καλοκαίρι ακόμη και το φθινόπωρο η ιδέα να πάει στο κολυμβητήριο της γειτονιάς τού φαίνεται εξαιρετική. Όμως όταν έξω κάνει παγωνιά και μόνο η σκέψη να μείνει ημίγυμνο έξω από την πισίνα αρκεί στο γονιό για να τουρτουρίζει ο ίδιος. Κι όμως δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να πηγαίνει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα  ή για την ακρίβεια  και το χειμώνα!

Γιατί να πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα

Ας σκεφτεί κανείς πως σε άλλες χώρες ο χειμώνας, με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι μια περίοδος που διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Κι όμως τα παιδιά πηγαίνουν στο κολυμβητήριο το χειμώνα, όπως και την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εννοείται φυσικά πως η πισίνα θα είναι θερμαινόμενη, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο να είναι εσωτερική.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα οφέλη που θα αποκομίσει το παιδί από τη συνήθεια αυτή θα είναι πολλά και για την υγεία του αφού δεν θα μάθει απλά κολύμπι και θα αποκτήσει δεξιότητα μέσα στο νερό.

Ας δούμε, λοιπόν,  μερικά από αυτά.

  • Τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποια ίωση ή να κρυολογήσουν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπως οι παιδότοποι, οι αίθουσες του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού, ένα πάρτι σε σπίτι. Όμως, γονείς παιδιών που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο το χειμώνα παρατηρούν πως τα παιδιά τους υποφέρουν λιγότερο από ιώσεις με βήχα και βουλωμένη μύτη. Βέβαια, αυτό δεν είναι παράξενο, αφού η κολύμβηση όπως και κάθε σωματική άσκηση δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το κολύμπι είναι μια πολύ υγιεινή άσκηση για όλο το σώμα, που γυμνάζει χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, δεν προκαλεί τραυματισμούς και δυναμώνει τους πνεύμονες.
  • Το κολύμπι είναι η καλύτερη γυμναστική για τα μικρά παιδιά που δεν επιτρέπεται να κάνουν άλλα είδη γυμναστικής καθώς έτσι ενισχύεται η σωματική τους διάπλαση, η αναπνευστική τους ικανότητα, η καρδιακή λειτουργία ενώ βελτιώνεται η στάση και η θέση του σώματος.

  • Ψυχολογικά, επίσης, το κολύμπι  βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους καθώς αποκτούν θάρρος κι αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο αυτόνομα.
  • Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται αν μπορεί το κολυμβητήριο το χειμώνα να προκαλέσει ωτίτιδα στο παιδί.  “Το κολύμπι δεν θεωρείται ότι προκαλεί ωτίτιδα στο παιδί”, λέει ο Dr Eric Jaryszak,MD, χειρουργός ΩΡΛ, με ειδίκευση στην απώλεια ακοής και τις διαταραχές των αφτιών. “Οι ωτίτιδες είναι πολύ συνηθισμένες φλεγμονές στο αφτί, συνήθως το εξωτερικό και το μέσο τμήμα του, οι οποίες χρειάζονται θεραπεία με αντιβίωση. Αν το παιδί παραπονεθεί για πόνο, χρειάζεται να επισκεφθείτε τον παιδίατρο και μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχει περάσει το πρόβλημα, είναι καλό να αποφύγετε το κολυμβητήριο για μερικές μέρες”.

Τι να προσέχεις όταν πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα

  • Παρότι είναι κουραστικό και μπελαλίδικο να κυνηγάς το μικρό στα αποδυτήρια για να του φορέσεις μαγιό και σκουφάκι, αυτή την εποχή του χρόνου είναι προτιμότερο να το πηγαίνεις και να το παίρνεις από το κολυμβητήριο ντυμένο με τα ανάλογα για την εξωτερική θερμοκρασία ρούχα.
  • Αν κάνεις στο μικρό σου μπάνιο στα αποδυτήρια βεβαιώσου ότι έχεις στεγνώσει προσεκτικά το κεφάλι και τα αφτιά του και έχε πάντα ένα μάλλινο σκουφί για την επιστροφή στο σπίτι.
  • Ο μόνος λόγος για να μην πάει το παιδί κολυμβητήριο το χειμώνα σε ανοιχτή πισίνα είναι αν βρέχει, έστω και λίγο.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…