Τα οφέλη του καλαμποκιού στη διατροφή μας

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

Ο αραβόσιτος (Zea mays ή καλαμπόκι όπως είναι γνωστός σε μερικές χώρες) είναι η μόνη καλλιέργεια δημητριακών που έχει αμερικανική προέλευση και που είναι τώρα κύρια καλλιέργεια σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Ιστορική αναδρομή

Το καλαμπόκι το καλλιέργησαν πρώτοι οι Μάγια, οι Ίνκας και οι Ατζέκοι περίπου πριν από 5000 χρόνια. Όταν Κολόμβος “ανακάλυψε” την Αμερική, ανακάλυψε επίσης και το καλαμπόκι. Η αυξανόμενη χρήση του αραβοσίτου ως βασικού τροφίμου φάνηκε από τις πολύ υψηλότερες σοδειές ανά εκτάριο, έναντι του σιταριού, της σίκαλης και του κριθαριού. Επειδή ο αραβόσιτος ήταν φτηνός, έγινε το κυρίαρχο τρόφιμο και η κύρια πηγή ενέργειας και πρωτεΐνης στη δίαιτα για τους φτωχούς ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους στα αγροτικά και μη προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας.

Σήμερα, το καλαμπόκι δεν αποτελεί μόνο μια πολύ γευστική διατροφική επιλογή, αλλά και ένα θρεπτικό «θησαυρό» για τον οργανισμό μας. Είναι μάλιστα τόσο πλήρες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που καθίσταται άκρως απαραίτητο για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Οφέλη για την υγεία

Παρουσιάζει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, βοηθώντας, έτσι, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της καλής υγείας. Σε γενικές γραμμές, το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη C, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και πολύτιμα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα. Για κάποιους λαούς το καλαμπόκι αποτελούσε σύμβολο, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή.

  • Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες προστατεύει το πεπτικό σύστημα, δρώντας προληπτικά κατά της δυσκοιλιότητας και μειώνοντας το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε φυτικές ίνες προλαμβάνει πεπτικές διαταραχές και τις αιμορροΐδες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Η αντιοξειδωτική του δράση είναι εξίσου σημαντική. Έρευνες επικεντρώνονται στο πώς η τακτική κατανάλωσή του προλαμβάνει παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.
  • Η β-καροτίνη και η βιταμίνη Α που εμπεριέχονται στο καλαμπόκι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της όρασης, των νεφρών, των οστών και του δέρματος.
  • Επιπλέον των παραπάνω βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, το καλαμπόκι περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο. Γι’ αυτό το λόγο κρίνεται σημαντική η ένταξή του στο διαιτολόγιο των παιδιών και των εφήβων.
  • Τέλος,η κατανάλωση καλαμποκιού δρα ενάντια στην πρόκληση σακχαρώδους διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι χρήσεις του καλαμποκιού στη ζωή μας

Συνολικά, το καλαμπόκι αποτελεί σημαντική βάση για την καθημερινή μας διατροφή, καθώς έχει αξιόλογο θρεπτικό πλούτο, ενώ το γεγονός ότι συνδυάζεται εύκολα με τόσες πολλές και διαφορετικές τροφές το καθιστά απαραίτητο σε κάθε κουζίνα.

Το καλαμπόκι έχει αμέτρητες χρήσεις. Το σιτηρό αυτό ή παράγωγά του μπορούν να βρεθούν σε οτιδήποτε, από τις συγκολλητικές ουσίες ως τη μαγιονέζα και από την μπύρα ως τις πάνες μιας χρήσης. Το καλαμπόκι έχει κατακτήσει μια θέση—αν και αμφιλεγόμενη—ακόμη και στη βιομηχανία καυσίμων, με την παραγωγή αιθανόλης. Το βέβαιο είναι ότι η ιστορία αυτού του καταπληκτικού φυτού με τις πολλαπλές χρήσεις συνεχίζει να γράφεται ακόμη.

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.