Οφέλη και κίνδυνοι από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η χρήση των υπολογιστών έφερε την επανάσταση στην καθημερινότητά μας, κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη. Παρόλα αυτά, η απρόσκοπη χρήση των υπολογιστών μόνο αθώα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Δώσε βάση στις επιμέρους συμβουλές προκειμένου η πλοήγηση να είναι  διασκεδαστική και ανέφελη.

Παλιότερα, ο παραδοσιακός τρόπος γραφής με στυλό ήταν περισσότερο διαδεδομένος και συνηθιζόταν επί σειρά ετών απ’ όσους ήθελαν να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους στο χαρτί.  Στη σημερινή εποχή, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς η τεχνολογικές εξελίξεις έχουν  αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χαρτί και το στυλό έχουν αντικατασταθεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα αυτόματα κειμενικά προγράμματα.

Ο ερχομός των ηλεκτρονικών υπολογιστών έφερε την πρόοδο σε πολλούς τομείς 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ  έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εν αρχή κατασκευάστηκε  μια υπολογιστική μηχανή για προσθαφαιρέσεις   από τον Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal), μόλις το 1642.

Το 1930  δημιουργήθηκε ένας διαφορικός αναλυτής  από τον Βάνεβαρ Μπους (Vannevar Bush) που   χρησιμοποιήθηκε κυρίως στο Δεύτερο  Παγκόσμιο πόλεμο.

Τέλος, το δυαδικό σύστημα αρίθμησης από τη μηχανή Ζ3 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1941 από τον  Κόνραντ Τσούζε (Konrad Zuse).

Τι θα κάναμε δίχως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές;

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει διευκολύνει σημαντικά τη ζωή μας. Η  γνώση και η χρήση Η/Υ αποτελεί στις μέρες μας προϋπόθεση ακόμα και για την εύρεση εργασίας. Όσες περισσότερες γνώσεις έχει κάποιος, τόσο ευκολότερα μπορεί να τις εφαρμόσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εργοδότη του, προκειμένου να αναλάβει μια δουλειά γραφείου ή μια αντίστοιχη εργασία που απαιτείται η καλή χρήση υπολογιστών.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα από τη χρήση Η/Υ;

1. Ταχεία ενημέρωση και αναζήτηση πληροφοριών

Η αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει, είναι πλέον γρήγορη και εύκολη υπόθεση, μέσω μιας απλής αναζήτησης στο διαδίκτυο. Μπορούμε να βρούμε απεριόριστο υλικό από ιστοσελίδες, ιστότοπους, blogs με σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό που ψάχνουμε.

2. Παρέχει επιμόρφωση και ψυχαγωγία

Γενικά μέσω των υπολογιστών μπορούμε να αποκτήσουμε νέες γνώσεις, να αντλήσουμε πληροφορίες για διάφορα θέματα που μας ενδιαφέρουν και να περάσουμε διασκεδαστικά το χρόνο μας. Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα links που μας επιτρέπουν  ν’ ακούσουμε τραγούδια, να παίξουμε παιχνίδια και να περάσουμε  όμορφα το χρόνο  με τους φίλους μας  ή να  χαλαρώσουμε   όταν είμαστε μόνοι.

3. Παρέχει επικοινωνίαχωρίς επιβάρυνση

 Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μέσα από την άνεση του σπιτιού μας, μας παρέχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους φίλους μας μέσω e-mail αλλά και μέσω των social media. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας -μέσω ειδικών προγραμμάτων του υπολογιστή μας- , με άλλα άτομα που μπορεί να είναι στην άκρη του κόσμου, γρήγορα και ανέξοδα.

4. Συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου

Μπορούμε να δουλέψουμε από απόσταση, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα.

5. Μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε επιμορφωτικά διαδικτυακά προγράμματα 

Ακόμη και η μάθηση έχει γίνει πιο εύκολη υπόθεση μέσω υπολογιστή. Ειδικότερα, στα πλαίσια της πανδημίας, πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν διαδικτυακά μαθήματα,     προκειμένου να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια για να ξεχωρίσουν από τον εργασιακό ανταγωνισμό.

Τα μειονεκτήματα από τη χρήστη των υπολογιστών;

1. Πολύωρη και υπερβολική χρήση που οδηγούν σε υπερβολές

Η συνεχής έκθεση μπροστά από μία οθόνη, οδηγεί σε υπερβολική συμπεριφορά.  Ο εθισμός από την πολύωρη χρήση υπολογιστή, είναι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματά του, όπως και οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην όραση και στην υγεία του ατόμου.

2. Οι προσωπικές επαφές και η άμεση επικοινωνία επηρεάζονται ή ελαττώνονται

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει γίνει για κάποιους  τόσο απαραίτητος, που συμβάλλει στην κοινωνική απομόνωσή τους και στη διατάραξη της καθημερινότητάς τους.  

4. Αρνητική επίδραση στην κατάσταση των αρθρώσεων από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή 

Η διαρκής κίνηση της  πληκτρολόγησης  για μεγάλο χρονικό διάστημα καταπονεί τις αρθρώσεις και δημιουργεί προβλήματα.

4. Χάνεται το μοναδικό στυλ γραφής του καθενός

‘Ενα άλλο μειονέκτημα από τη χρήση υπολογιστή, είναι ο περιορισμός της  ελεύθερης έκφρασης του καθενός, αφού δεν κατέχει πλέον τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο γραφής, που μπορεί να τον κάνει να διαφέρει από τους υπόλοιπους.

5. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υποκλοπής των ευαίσθητων δεδομένων και των προσωπικών πληροφοριών

Η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου ενέχει κινδύνους λόγω του μεγάλου όγκου των πληροφοριών που κυκλοφορεί σε αυτό και των κακόβουλων ενεργειών από αρκετούς χρήστες, των οποίων η ταυτότητα είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί.   Επομένως, δεν πρέπει να δίνουμε σε κανέναν την  πρόσβαση σε προσωπικούς μας κωδικούς.

Δυστυχώς, το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» πληροφοριών (phishing), όπως και ο κίνδυνος υποκλοπής στοιχείων από χάκερς ή επιτήδειους είναι ορατός, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ως εκ τούτου, είναι καλό να επισκεπτόμαστε μόνο ασφαλείς  σελίδες, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πληροφοριών που μας παρέχουν.

6. Κίνδυνος αναξιόπιστων πληροφοριών

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αληθινές.  Καλό είναι να αναζητούμε πληροφορίες από περισσότερες της μίας ιστοσελίδες, προκειμένου να είμαστε πιο σίγουροι για το αν οι πληροφορίες που μας παρέχουν είναι αληθείς.  Πολλές φορές, έχοντας ενημέρωση μόνο από ένα η δύο μεμονωμένα sites, δεν έχουμε επαρκή ή πραγματική εικόνα των γεγονότων.

Πηγή 1, Πηγή 2 , Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.