Οφέλη των ξηρών καρπών στην ανθρώπινη υγεία

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι ξηροί καρποί χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά στην μαγειρική και σε διάφορες συνταγές ως συνοδευτικά της γεύσης. Εκτός από το γευστικό κομμάτι η κατανάλωσή τους έχει και άλλα πλεονεκτήματα για την ανθρώπινη υγεία

Η διατροφική αξία όλων των τροφών είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερη αξία όμως  για την ανθρώπινη διατροφή έχουν οι ξηροί καρποί οι οποίοι αποτελούν μια αρκετά υγιεινή επιλογή για την διατροφή μας. Τα οφέλη της κατανάλωση ξηρών καρπών για το ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά όπως φαίνεται και παρακάτω.

Αποτελούν σημαντική πηγή αρκετών θρεπτικών συστατικών

Οι ξηροί καρποί περιέχουν σχεδόν όλα από τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας. Ενδεικτικά 28 γραμμάρια περιέχουν 173 θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα τα περιέχουν και σε διαφορετικές αναλογίες και έτσι αν κάθε μέρα τρώμε και μια ποσότητα από διαφορετικούς ξηρούς καρπούς τότε έχουμε καλύψει πολλές από τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βασικά συστατικά και ενέργεια.

Αντιοξειδωτικά

Μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους σε σχέση με άλλες πηγές αντιοξειδωτικών όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά όμως είναι αρκετά χρήσιμα για τον οργανισμό μας. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην επανόρθωση των κυττάρων του οργανισμού μας από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες προκαλούν πληθώρα βλαβών στον οργανισμό μας και ασθένειες οι οποίες είναι ορατές ακόμα και στο δέρμα μας καμιά φορά.

Οφέλη των ξηρών καρπών στην ανθρώπινη υγεία

Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια σωματικού βάρους

Παρόλο που είναι αρκετά θερμιδογόνο τρόφιμο και έχει και αρκετά λιπαρά πολλές μελέτες δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθούν στην απώλεια βάρους παρά στην αύξησή του. Αυτό συμβαίνει επειδή αρκετές από τις θερμίδες οι οποίες αποδίδουν στον οργανισμό μας οι ξηροί καρποί δεν ενσωματώνονται απευθείας ως λιπαρά. Τα παραπάνω ισχύουν αν τηρούνται λογικές ποσότητες από τα παραπάνω τρόφιμα τις οποίες συνιστούν και οι διαιτολόγοι.

Ιδανικό για ανθρώπους με Διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που έχει να κάνει με το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα και την ρύθμιση τους. Το ανθρώπινο συκώτι εκκρίνει μια ορμόνη η οποία ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει την περιεκτικότητα του αίματος σε σάκχαρα. Όμως σε μερικούς ανθρώπους είτε για γενετικούς λόγους είτε λόγω κάποιου ιού, είτε δεν εκκρίνεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης είτε η ινσουλίνη που εκκρίνεται δεν λειτουργεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, λοιπόν, είναι κατάλληλοι για διαβητικούς μια και δεν έχουν μεγάλη ποσότητα σε υδατάνθρακες και δεν ανεβάζουν αρκετά το ζάχαρο στους γλυκαιμικούς.

Έχουν μια καλή περιεκτικότητα σε ίνες

Μερικές από τις πιο χρήσιμες ίνες είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την καλή λειτουργία του στομαχιού μας μια και αποτελούν τροφή για τα βακτήρια και την χλωρίδα η οποία υπάρχει εκεί. Μερικά μάλιστα από αυτά λειτουργούν ως πρεβιωτικά προάγοντας την καλή υγεία του οργανισμού.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.