Οδός: «Αυτός δεν είναι… ένας δρόμος»!

Συντάκτης: Στέφανι Κεϊρουζ

Influence:

Το Βέλγιο καινοτομεί και μετονομάζει 28 δρόμους, πεζόδρομους και πλατείες μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. Οι τελικές αποφάσεις για την ονοματοδοσία των οδών γύρω από το Tour & Taxis (πρώην βιομηχανικού κέντρου και μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού στην Ευρώπη) στις Βρυξέλλες, πάρθηκαν από υπευθύνους της δημοτικής αρχής, ιστορικούς-γνώστες της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς και εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρίας Extensa.

Ανάμεσα στις 1.400 προτάσεις, ο Βέλγος εικαστικός Rene Magritte είχε την τιμητική του. Εμπνεόμενοι από το διάσημο έργο του La Trahison des Images (1929) όπου απεικονίζεται μια πίπα με τη φράση “Ceci n’est pas une pipe” (Αυτή δεν είναι μια πίπα), η επιτροπή αποφάσισε να βαφτίσει έναν δρόμο “Ceci n’est pas une rue” ή αλλιώς “Αυτός δεν είναι… ένας δρόμος!”

Άλλες ευφάνταστες οδούς αποτελούν “Το μονοπάτι της ευτυχίας” (“Chemin du Bonheur”) και “Το μονοπάτι ενός καλύτερου κόσμου” (“Chemin d’Un Monde Meilleur”).

Ίσως είναι η αρχή για την υιοθέτηση περισσότερο ευρηματικών διευθύνσεων ανά τον κόσμο.

ΥΓ. Αξίζει να αναφέρουμε πως μεταξύ των τιμώμενων προσώπων βρίσκονται η Chantal Akerman, σκηνοθέτης, ευρέως γνωστή για το φεμινιστικό αριστούργημα Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles και η Isala Van Diest, η πρώτη Βελγίδα ιατρός.

Συντάκτης: Στέφανι Κεϊρουζ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.