Οδοντωτός, μια μαγευτική διαδρομή

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Ο Οδοντωτός είναι σιδηροδρομική γραμμή τουριστικού ενδιαφέροντος. Είναι μάλιστα τόσο δημοφιλής που είναι επισκέψιμη μαζικά σχεδόν όλο τον χρόνο. Η γραμμή είναι Διακοπτό-Καλάβρυτα.

Ιστορία

Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την ιστορία του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Η γραμμή ήταν  στην αρχή εμπορική μεταξύ Καλαβρύτων-Μεγάλου Σπηλαίου-Διακοπτού προς εξυπηρέτηση των περιοχών. Αργότερα κατέστη μη αναγκαίος λόγω των βελτιωθέντων συγκοινωνιακών και μη υποδομών και με την πάροδο του χρόνου έγινε τουριστικό είδος.

Η γραμμή

Η γραμμή διέρχεται του Φαραγγιού του Βουραϊκού με μήκος 22 χλμ και μέση ταχύτητα 30-40 χλμ. Στο οδοντωτό σημείο η ταχύτητα είναι 6-15 χλμ γιατί σε εκείνο το κομμάτι έχει μια υποστηρικτική γραμμή με δόντια λόγω επικινδυνότητας και δυσκολίας του σημείου. Οι συρμοί είναι νέας τεχνολογίας με παράθυρα ακόμη και στην οροφή. Αξιοσημείωτα σημεία είναι ο ενδιάμεσος σταθμός-στάση που εξυπηρετεί το Μέγα Σπήλαιο, η θέση Δικαστήριο λόγω του ότι η γεωλογική διαμόρφωση θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου, και οι καταρράκτες που διασταυρώνονται με την γραμμή. Τα εισιτήρια εκδίδονται από τους σταθμούς στα Καλάβρυτα και το Διακοπτό ή την ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ 10 λεπτά πριν το δρομολόγιο.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.