Οδοντική ευαισθησία: Πού οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ευαισθησία των δοντιών είναι μία πραγματικά ανυπόφορη ενόχληση. Πού οφείλεται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Τι καθιστά ευαίσθητα τα δόντια

Οι λόγοι που προκαλούν αυτό το φαινόμενο ποικίλλουν.

Η οδοντική ευαισθησία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έκθεση της οδοντίνης ενός δοντιού. Η αδαμαντίνη που καλύπτει το δόντι είναι αδρανής, δεν έχει νεύρα και έτσι δεν προστατεύει τα δόντια από την αλλαγή της θερμοκρασίας και της πίεσης. Όταν η οδοντίνη, που περιέχει νευρικές απολήξεις, εκτίθεται (συνήθως από την υποχώρηση των ούλων), ανταποκρίνεται στο ζεστό, στο κρύο και στο άγγιγμα, προκαλώντας πόνο. Η οδοντίνη περιέχει ένα μεγάλο αριθμό πόρων ή σωλήνων, που ξεκινούν από το εξωτερικό του δοντιού και καταλήγουν στο νεύρο στο κέντρο του δοντιού. Ο πόνος προέρχεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα του δοντιού που φτάνουν μέχρι τον πολφό. Μόλις η οδοντίνη εκτεθεί, οι ρίζες των δοντιών γίνονται ευάλωτες στη διάβρωση από τα οξέα και τη ζάχαρη. Έτσι, το παγωτό κάνει διπλό κακό γιατί συνδυάζει το κρύο και το γλυκό. Οι οδοντόβουρτσες με φθαρμένες ή σκληρές τρίχες, τα ξινά φρούτα, η σόδα, τα γλυκά και πολλά άλλα ερεθίζουν την οδοντίνη όταν αυτή είναι εκτεθειμένη. Ο πονόδοντος αυτός μπορεί να χαρακτηριστεί από απλή ενόχληση μέχρι και βασανιστικός.

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος είναι η υπερβολική και ακατάλληλη τεχνική όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ειδικά στα άτομα που από τη φύση τους έχουν λεπτά ούλα.

Η τερηδόνα, επίσης, προκαλεί και αυτή οδοντική ευαισθησία. Όσο προχωράει μέσα στη δομή των δοντιών, φτάνει στον πολφό και τραυματίζει τα νεύρα. Αν το νεύρο μολυνθεί και νεκρώσει, ο πόνος είναι μεγάλος. Η απομάκρυνση της τερηδόνας πριν το σφράγισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ευαισθησία. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οδοντίατρος μπορεί να βάλει κάποιο στεγανωτικό υλικό για να προστατέψει το δόντι.

Όσο τα δόντια μεγαλώνουν ηλικιακά, τείνουν να γίνονται λιγότερο ευαίσθητα, καθώς δημιουργείται και ένα δεύτερο στρώμα οδοντίνης και ο πολφός μικραίνει. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση της οδοντικής ευαισθησίας. Έτσι, μπορούμε πάλι να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό.

Βήματα για τη μείωση της ευαισθησίας

Επομένως, τι μπορείτε να κάνετε;

Πρώτον, σταματήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με δύναμη ή πολύ συχνά ή προσπαθήστε για λίγες μέρες να μην τα βουρτσίσετε καθόλου, για να δείτε αν θα καλυτερεύσει καθόλου η κατάσταση. Ο στόχος του βουρτσίσματος είναι ένας: η απομάκρυνση της πλάκας. Γι’ αυτό αρκούν απαλές κινήσεις με μία απαλή οδοντόβουρτσα.

Δεύτερον, χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα που να περιέχει φθόριο. Το φθόριο δυναμώνει την επιφάνεια των δοντιών και τα προστατεύει από το οξύ, το σκληρό βούρτσισμα και τη ζάχαρη. Στην αγορά υπάρχουν οδοντόκρεμες για την οδοντική ευαισθησία με κάλιο, ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως η αποτελεσματικότητά τους είναι σχετική.

Αν η ευαισθησία στο δόντι που έχετε κάνει σφράγισμα δεν βελτιώνεται, αλλά αντίθετα γίνεται πιο επώδυνη, τότε ίσως χρειαστεί να κάνετε μία ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση. Και αυτό γιατί ο πόνος που νιώθετε όταν καταναλώνετε κάτι ζεστό ή κρύο ή, γενικότερα, όταν δαγκώνετε κάτι μπορεί να είναι σημάδι πως ο πολφός του δοντιού έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Αν η ευαισθησία επιμένει, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για μια πιο λεπτομερή διάγνωση, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…