Οδοιπορικό στα θερινά σινεμά της Αθήνας

Συντάκτης: Ροξάνθη Λέτσιου

Υποδεχόμενοι το Σεπτέμβρη στην Αθήνα, είναι καλό να θυμηθούμε τις αγαπημένες μας συνήθειες, για να περνάμε εξίσου καλά στην καθημερινή μας ζωή, όπως και στις διακοπές. Μια τέτοια συνήθεια είναι φυσικά τα θερινά σινεμά. Κρατάνε το πνεύμα του καλοκαιριού και μας ταξιδεύουν στην ανεμελιά και ξεγνοιασιά των παιδικών μας χρόνων.

Αποτελούν αγαπημένη, και για πολλούς Αθηναίους, καθιερωμένη συνήθεια της καλοκαιρινής περιόδου. Τα θερινά σινεμά μοιάζουν βγαλμένα από άλλη εποχή, φέρνουν μνήμες μίας παλιάς, αναμφίβολα λιγότερο πυκνοκατοικημένης Αθήνας. Αποτελούν όαση δροσιάς, απόδρασης, αλλά και ρομαντισμού, στο πιεσμένο αστικό τοπίο.

Η Αθήνα απαριθμεί αρκετά καλοκαιρινά σινεμά. Πριν ξεκινήσουμε όμως το οδοιπορικό μας σε μερικά από αυτά, θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίσουμε πως ξεκίνησε αυτή η μακροευημερούσα συνήθεια.

Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον ευρωπαϊκό κόσμο ήρθε το 1896. Το καλοκαίρι του 1900 ξεκίνησαν στην Πλατεία Συντάγματος και οι πρώτες προβολές σε καφενεία και κάπως έτσι εισήχθη στις ζωές μας το θερινό σινεμά. Το 1904 ανοίγει ο θερινός κινηματογράφος του Ζαππείου, ενώ ένα μόλις χρόνο μετά της Δεξαμενής. Βάσει μαρτυριών, το 1907 υπήρχαν κιόλας 30 κινηματογράφοι στην μεγαλούπολη! Πρόκειται για μία «νέα μόδα», όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της εποχής, η οποία, όπως απέδειξε ο χρόνος, αναδείχθηκε ως μία από τις αγαπημένες  συνήθειες των Αθηναίων ως και σήμερα!

Οδοιπορικό στα θερινά σινεμά της Αθήνας

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και μία πιο αναλυτική ιστορική αναδρομή των θερινών σινεμά, θα μπορούσε να ανατρέξει κανείς στο βιβλίο του Νίκου Θεοδοσίου «Στα παλιά τα σινεμα».

Μεταφερόμενοι και πάλι στο σήμερα, αξίζει να αναφερθεί, πως η Αθήνα βρίθει επιλογών για θερινά σινεμά, αρκεί η επιθυμία και η όρεξη του καθένα να αφεθεί στην μαγεία του καθένα από αυτά. Η αλήθεια είναι, πως στην πόλη υπάρχουν αρκετά καλοκαιρινά σινεμά, είναι όμως κάποια, που πραγματικά ξεχωρίζουν.

Οδοιπορικό σε δέκα θερινά σινεμά:

1. Σινέ Θησείον (Θησείο): Χτίστηκε το 1935 και λειτουργεί από εκείνη την εποχή. Είναι γνωστό στους Αθηναίους και όχι μόνο, δεδομένου ότι στην σελίδα του CNN βραβεύτηκε ως το καλύτερο στον κόσμο! Αυτό που το ξεχώρισε είναι η εκπληκτική θέα του προς την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

Υ.Γ: όποιος επισκεφτεί το σινεμά αυτό, αξίζει να δοκιμάσει το τρομερό γλυκό βύσσινο και την σπιτική βυσσινάδα του κυλικείου!

2. Σινέ Paris (Πλάκα): Άνοιξε το 1920 και η ιδέα ανήκε σε έναν κομμωτή, που ζούσε χρόνια στο Παρίσι, εξού και η ονομασία. Έκλεισε στα τέλη του 60’ και άνοιξε ξανά το 1986, όπου λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Βρίσκεται στην Πλάκα, αποτελεί μία από τις αγαπημένες ταράτσες της πόλης και προσελκύει πλήθος κόσμου λόγω της μαγευτικής θέας του προς την Ακρόπολη.

3. Σινέ Ψυρρή (Ψυρρή): ένα σινεμά…όλο αρώματα! Το άρωμα του γιασεμιού και της πρασινάδας σε μεταφέρει αναμφίβολα στην ύπαιθρο κάτω από τον έναστρο ουρανό! Το σινεμά αυτό φημίζεται κυρίως για τις ασπρόμαυρες επανεκδόσεις του και τις αμερικάνικες προβολές! Το σινεμά φιλοξενεί ένα μπάρ με λιχουδιές και ποτά, που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ροξάνθη Λέτσιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.