Οδυσσέας Ελύτης, ο Νομπελίστας του Ελληνικού Γαλάζιου

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Μια σύντομη αναδρομή στη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.

Ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ο δεύτερος Έλληνας που πήρε Νόμπελ Λογοτεχνίας  και ένας από τους σημαντικότερούς μας ποιητές.

Προσωπική ζωή

Γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης αν και η καταγωγή του ήταν από τη  Λέσβο. Ο πατέρας του διατηρούσε σαπωνοποϊία-πυρηνελαιουργία από το 1895, την οποία το 1914 μετέφερε στην Αθήνα. Το κανονικό του επώνυμο ήταν Αλεπουδέλης. Ταξίδεψε στο εξωτερικό αρκετά και έλαβε επιμελημένη μόρφωση. Η μια και μοναδική αδερφή του -είχε άλλους τέσσερεις αδερφούς- πέθανε το 1918 εξαιτίας της ισπανικής γρίπης η οποία μάστιζε την Ευρώπη. Ήταν λάτρης της ελληνικής και της γαλλικής ποίησης.  Όντας φοιτητής Νομικής, εντάσσεται στην Ιδεοκρατική Φιλοσοφική Ομάδα.

Έργο

Από μαθητής συνεργάζεται με την Διάπλαση των Παίδων. Αργότερα γράφει με ψευδώνυμο σε περιοδικά. Το έργο του αρχίζει την δεκαετία του ’30 και τον εντάσσει στην ομώνυμη γενιά. Επηρρεάζεται από τους λογοτέχνες  της εποχής και γνωρίζει τους Εμπειρίκο και Γκάτσο και αρθρογραφεί στο περιοδικό «Νέα Γράμματα». Στο έργο του κινήθηκε ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. 

Τα σημαντικότερα έργα του τα έγραψε μεταπολεμικά, μην ξεφεύγοντας από το μοτίβο που τον διέκρινε. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι το «Άξιον Εστί» το οποίο κρίθηκε ως αισθητικά ωραίο και λογοτεχνικά άρτιο και εκδόθηκε το 1959. Παρέμεινε πολυγραφότατος ως το τέλος της ζωής του.

Το Νόμπελ

Το 1979 βραβεύτηκε με το Νόμπελ με την σουηδική ακαδημία να το αιτιολογεί : «για την ποίησή του, που με βάθρο την ελληνική παράδοση περιγράφει με αισθητική δύναμη και υψηλή πνευματική διακριτικότητα, τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για την ελευθερία και τη  δημιουργία».

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.