Οδηγός για εντυπωσιακό color blocking – Μέρος Β΄

Συντάκτης: Μαρία Σαρικώστα, Σύμβουλος αισθητικής εμφάνισης/fashion stylist

Στο άρθρο αυτό θα κάνουμε λόγο για τους δυνατούς συνδυασμούς χρωμάτων βάσει σχημάτων που προκύπτουν από τον χρωματικό κύκλο. Η επιλογή του κατάλληλου είδους color blocking εξαρτάται από το κατά πόσο επιθυμούμε ισχυρότερες ή ηπιότερες χρωματικές αντιθέσεις στην εμφάνισή μας.

Αν χάσατε το πρώτο μέρος του άρθρου με θέμα: Τι είναι το color blocking – Ο κύκλος των χρωμάτων- Τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων, μπορείτε να το δείτε εδώ:

Οδηγός για εντυπωσιακό color blocking – Μέρος Α’

Χρωματικοί συνδυασμοί-χρωματικά σχήματα/είδη color blocking

Στο άρθρο αυτό θα κάνουμε λόγο για τους δυνατούς συνδυασμούς χρωμάτων βάσει σχημάτων που προκύπτουν από τον χρωματικό κύκλο. Η επιλογή του κατάλληλου είδους color blocking εξαρτάται από το κατά πόσο επιθυμούμε ισχυρότερες ή ηπιότερες χρωματικές αντιθέσεις στην εμφάνισή μας.

Μονοχρωματικό σχήμα

Το μονοχρωματικό σχήμα χρησιμοποιεί παραλλαγές στη φωτεινότητα και τον κορεσμό (saturation) ενός μόνο χρώματος. Το σχήμα αυτό φαίνεται ξεκάθαρο και καλαίσθητο. Οι μονοχρωματικοί συνδυασμοί δημιουργούν ένα κατευναστικό αισθητικό αποτέλεσμα και είναι εύκολοι στην ανάγνωσή τους. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αποδώσετε μια συνολική μονοχρωματική άποψη. Στην περίπτωση αυτή ανήκουν οι μαυρόασπρες εικόνες.

 • Το μονοχρωματικό σχήμα δημιουργεί αρμονία σε κάθε τύπο και σε κάθε ηλικία γυναίκας.
 • Η εμφάνιση φαίνεται αρκετά επιμελημένη.

 • Ενδείκνυται ως σίγουρα επιτυχημένος τρόπος επιμέλειας για καλές βραδινές περιστάσεις ακόμα και με τα βασικά έντονα χρώματα (κόκκινο-μπλε-κίτρινο).

 • Τα τελευταία χρόνια έγινε αγαπημένη τάση και μπορεί να φορεθεί όλη την ημέρα επιλέγοντας ουδέτερα χρώματα.

Αναλογικό χρωματικό σχήμα

Το αναλογικό χρωματικό σχήμα χρησιμοποιεί χρώματα τα οποία είναι γειτονικά πάνω στον χρωματικό κύκλο. Το ένα από τα δύο χρώματα πάντα κυριαρχεί, ενώ το δεύτερο λειτουργεί συνήθως ενισχυτικά. Το αναλογικό σχήμα μοιάζει με το μονοχρωματικό, αλλά προσφέρει περισσότερες αποχρώσεις.

 • Το αναλογικό σχήμα μοιάζει αρκετά με το μονοχρωματικό.

 • Δίνει την δυνατότητα επιλογής περισσότερων τεμαχίων, εφόσον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αποχρώσεις.

 • Φαίνεται αρκετά στιλάτο ακόμα και με την επιλογή τριών κομματιών (φόρεμα-παπούτσια-τσάντα).

 • Δημιουργείται μια σημαντικά θετική εικόνα, ακόμα και αν οι επιλογές των ρούχων δεν είναι πετυχημένες.

Συμπληρωματικό χρωματικό σχήμα

Το συμπληρωματικό σχήμα χρησιμοποιεί δύο χρώματα τα οποία βρίσκονται σε αντίθετες θέσεις πάνω στον χρωματικό κύκλο. Το σχήμα αυτό ενδείκνυται σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση θερμών και ψυχρών χρωμάτων, π.χ. κόκκινο με μπλε. Με τη χρήση του συγκεκριμένου σχήματος παράγονται ισχυρές αντιθέσεις.

Αναλογικό και συμπληρωματικό χρωματικό σχήμα

Το αναλογικό και συμπληρωματικό χρωματικό σχήμα είναι η μείξη των δύο παραπάνω σχημάτων. Το σχήμα αυτό χρησιμοποιεί δύο χρώματα τα οποία βρίσκονται σε αντίθετες θέσεις πάνω στον χρωματικό κύκλο και για το καθένα από αυτά τις γειτονικές του αποχρώσεις. Η χρήση αυτού του σχήματος δίνει ήπιες χρωματικές αντιθέσεις.

 • Το συμπληρωματικό σχήμα είναι η αρχική τόλμη και εξέλιξη των παραπάνω πιο ήπιων χρωματικών συνόλων.

 • Δείχνει νεανικότητα και ένταση, μία σίγουρα εντυπωσιακή εμφάνιση.

 • Μπορούμε να κρατήσουμε το σχήμα σε ασφαλή οπτικά ένταση προσθέτοντας αποχρώσεις (αναλογικό και συμπληρωματικό look).

 • Οι αντιθέσεις μπορούν να καταλαμβάνουν μεγάλο ή μικρό κομμάτι στην εμφάνιση. Δηλαδή, αν αποφασίσετε να κάνετε ένα πορτοκαλί σύνολο, το γαλανό κομμάτι μπορεί να είναι μόνο η τσάντα.

 • Το συμπληρωματικό – αναλογικό σχήμα δίνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης παιχνιδιού και φαντασίας με τους δικούς σας ρυθμούς στο σύνολο σας.

 • Και τα δύο σχήματα μπορούν άρτια να εφαρμοστούν όλες τις ώρες της ημέρας, από το γυμναστήριο μέχρι τον γάμο της φίλης ή της κόρης σας.

Τριαδικό χρωματικό σχήμα

Το τριαδικό χρωματικό σχήμα χρησιμοποιεί τρία χρώματα τα οποία τοποθετούνται στις κορυφές ενός ισόπλευρου τριγώνου. Αυτό το σχήμα είναι το πιο δημοφιλές, διότι προσφέρει ισχυρή οπτική αντίθεση ενώ διατηρεί την αρμονία και την πλούσια χρωματική γκάμα. Το τριαδικό σχήμα δεν δημιουργεί τόσο μεγάλη αντίθεση όσο το συμπληρωματικό, αλλά φαίνεται πιο ισορροπημένο και αρμονικό.

Τετράγωνο

Το τετράγωνο σχήμα αποτελείται από τέσσερα χρώματα που βρίσκονται σε ίσες αποστάσεις πάνω στον χρωματικό κύκλο. Αυτό το σχήμα προσφέρει πλήθος πιθανών χρωματικών συνδυασμών. Στην περίπτωση αυτή, για να δημιουργηθεί η χρωματική αρμονία πρέπει ένα από τα χρώματα να είναι κυρίαρχο, ένα εμφατικό και τα υπόλοιπα να λειτουργούν επικουρικά. Ειδάλλως, αν και οι τέσσερις αποχρώσεις χρησιμοποιούνται στην ίδια δύναμη, η χρωματική αρμονία δεν ισχύει.

 • Το τετράγωνο είναι από τα πιο εντυπωσιακά και δυνατά οπτικά σχήματα του color blocking.

 • Χρειάζεται στην επιλογή των κομματιών να συμβουλευτείτε τον 12χρωματικό τροχό και πολύ εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε.

 • Κολακεύει όλες τις γυναίκες.
 • Τα αξεσουάρ σας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της χρωματικής έντασης.

Γενικές συμβουλές για το color blocking

 • Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν τα χρώματα του μακιγιάζ, των μαλλιών και του δέρματος για τις επιλογές της εμφάνισής μας.

 • Μπορούμε να φωτογραφίσουμε τον χρωματικό τροχό, έτσι ώστε, πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε κάτι, να έχουμε ήδη σκεφτεί συνδυασμούς.

 • Μπορούμε να ξεκινήσουμε με δοκιμές με τα χρώματα που έχουμε ήδη στην ντουλάπα μας.

 • Οι κανόνες του color blocking ισχύουν και στη ζωγραφική, τη γραφιστική, τη διακόσμηση, το μακιγιάζ, οπότε μπορούμε να τους εφαρμόσουμε σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητάς μας ώστε να τους ξεκλειδώσουμε.

 • Αποφεύγουμε τα ουδέτερα χρώματα να χρησιμοποιούνται ως πυρήνες της εμφάνισης αλλά μόνο επικουρικά για τη σύνδεση των χρωμάτων, χωρίς να παραλείψουμε κάποιο άλλο χρώμα.

 • Όταν δεν είμαστε σίγουροι αν ταιριάζει ένα χρώμα με κάποιο άλλο, είναι καλύτερο να φορέσουμε το ίδιο χρώμα με κάτι που έχουμε φορέσει. Δηλαδή, αν δεν ξέρουμε τι παλτό ταιριάζει με το σύνολο μας, όποιο και αν είναι, φοράμε ίδιο χρώμα με την μπλούζα μας. Καλό είναι να φοράμε το ίδιο χρώμα το ένα πάνω από το άλλο ή στην προέκταση του, όπως καλσόν & πέδιλα – παντελόνι & παπούτσια – τσάντα & γάντια.

 • Λαμβάνουμε υπόψιν πάντα τις νέες τάσεις της μόδας, ώστε να εμπνευστούμε και να τολμήσουμε κάτι νέο με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Και ας μην ξεχνάμε: Οι κανόνες είναι για να σπάνε, οπότε ας τολμάμε να εκφραστούμε. Η μόδα θα είναι πάντα με το μέρος μας σε αυτό.

Πηγές: Pinterest, fervolandhue.com, graficnotes.blogspot.com, artlessons.gr

Συντάκτης: Μαρία Σαρικώστα, Σύμβουλος αισθητικής εμφάνισης/fashion stylist

Influence:

Η μόδα μου έδειξε έναν θεατρικό και συγχρόνως μαγικό τρόπο έκφρασης…