Οδηγός άνοιξης: πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργική ρινίτιδα

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια αλλεργία που ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους την άνοιξη.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι να αποφεύγουν οι πάσχοντες όλες τις αλλεργιογόνες ουσίες.

Είναι δεδομένο ότι η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται κυρίως από τους κόκκους της γύρης που μεταφέρονται από τον αέρα στις αστικές περιοχές. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση τα επίπεδα τις της ποσότητας της γύρης να είναι πολύ υψηλά ακόμα κι αν βρισκόμαστε στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης.

Οι επιστήμονες προτείνουν κάποια μέτρα που μπορούν οι πάσχοντες να λάβουν ώστε να περιοριστεί η έκθεσή τους στην γύρη. Ας δούμε  αυτά τα μέτρα

  1. Είναι καλό οι πάσχοντες να αποφεύγουν να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο νωρίς το απόγευμα, καθώς τα επίπεδα της γύρης αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο.
  2. Είναι καλό επίσης οι πάσχοντες να προσπαθούν να μένουν μέσα όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα γύρης και συνδυάζονται με ιδιαίτερα υψηλή μόλυνση της ατμόσφαιρας.
  3. Τη νύχτα όταν υπάρχει άπνοια, θα πρέπει να κοιμούνται με τα παράθυρα στο υπνοδωμάτιο τους κλειστά.
  4. Θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου για να εμποδίζεται έτσι η γύρη να μπει στα μάτια τους.
  5. Να μην ασχολούνται με γεωργικές εργασίες. Αν τους αρέσει όμως η κηπουρική, δεν θα πρέπει να ασχολούνται με την κοπή φυτών.
  6. Όταν βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητο, θα πρέπει πόρτες και τα παράθυρα να είναι κλειστά. Στην περίπτωση αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου θα πρέπει αυτό να είναι εφοδιασμένο με ειδικό φίλτρο στο σύστημα εξαερισμού.

Οδηγός άνοιξης: πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργική ρινίτιδα

  1. Να προτιμούν παράλια μέρη για τις διακοπές τους μια και η θαλασσινή αύρα έχει την ικανότητα να κρατά την γύρη στην ξηρά.
  2. Το καθημερινό μπάνιο και λούσιμο λίγο πριν το νυχτερινό ύπνο θα βοηθήσει πάρα πολύ, καθώς απαλλάσσει από την γύρη και χαλαρώνει από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
  3. Η προσεγμένη διατροφή με τον περιορισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων και κάποιων φρούτων όπως τα μήλα, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πέρα από τα παραπάνω έχει βρεθεί ότι ένα στα 20 άτομα που έχουν χρόνια ρινίτιδα είναι ευαίσθητο στην ασπιρίνη και σε άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για την πρόκληση  οξέων συμπτωμάτων αλλά και την ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων.

Η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με αποσυμφορητικά φάρμακα σε μορφή σταγόνων είσαι σπρέι. Επίσης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων βοηθούν τα αντιισταμινικά με την  παρατήρηση να αποφεύγεται η οδήγηση κατά τη λήψη τους, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι στόχοι της αγωγής είναι να απαλλάξει τους πάσχοντες από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα ενοχλητικό νόσημα που χρειάζεται υπομονή και επιμονή στην τήρηση των κανόνων της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και των παραπάνω συνθηκών, ώστε τα συμπτώματα να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρά για να μπορούν οι άνθρωποι με την αλλεργική ρινίτιδα να απολαμβάνουν όλες τους τις δραστηριότητες ανεμπόδιστα.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr