Οδηγός Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα

Συντάκτης: Flowmagazine

Βρήκατε ένα τραυματισμένο άγριο ζώο; Τι μπορείτε να κάνετε; Κάθε βόλτα που κάνουμε στη φύση ή μέσα στην πόλη, όπου ζούμε, μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την άγρια ζωή που ζει εκεί. Υπάρχουν φορές που ένα ζώο μπορεί να χρειαστεί τη βοήθειά μας, είτε γιατί για κάποιο λόγο δε βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, είτε γιατί είναι τραυματισμένο ή ορφανό. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA συμβουλεύει…
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώαΠουλιά

Αν ένα ενήλικο πουλί δε μπορεί να πετάξει και να μας αποφύγει, τότε σχεδόν πάντα χρειάζεται βοήθεια. Βρείτε γρήγορα ένα χαρτόκουτο, στρώστε το με εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας και ανοίξτε του μικρές τρύπες. Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο αλλά να μη μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις. Αν δε μπορείτε να βρείτε κουτί, μπορείτε να τυλίξετε απαλά το πουλί σε μια πετσέτα ή μπλούζα (σαν να είναι μέσα σε σακί), ή να το βάλετε σε ένα σακίδιο πλάτης, αφού δημιουργήσετε τον απαραίτητο χώρο. Πιάστε το πουλί με ένα πανί αποφεύγοντας το ράμφος και τα νύχια του αν είναι αρπακτικό, ή τη μύτη του αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί αφού του δώσετε προσεκτικά λίγο νερό σε φυσική θερμοκρασία. Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, στα ζεστά αν είναι χειμώνας και στα δροσερά αν είναι καλοκαίρι. Επικοινωνήστε αμέσως με την ΑΝΙΜΑ για περισσότερες οδηγίες, γιατί μια λάθος κίνηση μπορεί να κοστίσει τη ζωή του πουλιού.


Οδηγός Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώαΝεοσσοί (μωρά πουλιά)

Την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρείτε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσετε να τους βοηθήσετε. Προσοχή όμως! Δε χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο, ώστε να το πάρουν οι γονείς του. Λεπτομερείς οδηγίες για κάθε είδους νεοσσό, σχετικά με το ποια τροφή πρέπει να λάβει και πώς να το φροντίσετε μέχρι να επικοινωνήσετε με ένα κέντρο περίθαλψης, μπορείτε να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα της ΑΝΙΜΑ.
Μην ξεχνάτε ότι σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο ζώο στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσετε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος.

Χελώνες

Συχνά βρίσκονται χελώνες χτυπημένες από αυτοκίνητα ή γεωργικά μηχανήματα με σπασμένο κέλυφος. Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο για να μη χειροτερέψει το σπάσιμο και τοποθετήστε το σε ένα χαρτόκουτο με πολλές εφημερίδες για πάτο. Αν το τραύμα του είναι λερωμένο με χώματα ή χόρτα μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο χλιαρό νερό. Μετά καλύψτε το με γάζα ή πανί για να αποφευχθεί η περίπτωση μόλυνσης από μύγες και λοιπά.


Οδηγός Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώαΘηλαστικά

Οι αλεπούδες και τα κουνάβια δαγκώνουν άσχημα. Αποφύγετε πάση θυσία τα δόντια τους. Οι σκαντζόχοιροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι. Ρίξτε πάνω στο ζώο ένα χοντρό πανί, σακάκι ή κουβέρτα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, το καρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο. Βρείτε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου ή δύο πλαστικά «καφάσια του μπακάλη» που θα τα τοποθετήσετε το ένα πάνω από το άλλο.

Νεογνά

Αν βρείτε ένα νεογνό (ελαφάκι ή ζαρκαδάκι, αλεπουδάκι, κουναβάκι, σκαντζοχοιράκι κτλ), μην το αγγίξετε και μην το μετακινήσετε αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι εγκαταλελειμμένο. Ειδικά τα ζαρκαδάκια, η μάνα τους τα αφήνει συχνά μόνα τους πολλές ώρες και τα επισκέπτεται το σούρουπο για να τα θηλάσει. Αν φυσικά το ζωάκι είναι τραυματισμένο, γεμάτο παράσιτα και φαίνεται άρρωστο, τότε χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα κέντρο περίθαλψης ζώων.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…