Οδηγός για τον ετήσιο ιατρικό έλεγχο

Συντάκτης: Flowmagazine

Μία φορά το χρόνο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ανησυχία λόγω οικογενειακού ιστορικού, προτείνεται να προσερχόμαστε σε μικροβιολογικά εργαστήρια, με σκοπό την πραγματοποίηση μιας σειράς εξετάσεων που ονομάζουμε ετήσιο check-up.

H πρόληψη σε συνδυασμό με τις προσωπικές μας συνήθειες (αθλητισμός, κάπνισμα, ισορροπημένη διατροφή), αποτελούν κλειδί για τη διασφάλιση της σωματικής μας υγείας.

Συνέχισε να διαβάζεις flowmagazine.gr, για να ενημερωθείς για την πλήρη λίστα των εξετάσεων που πρέπει να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου και να μην παραλείψεις.

  • Βιοχημικές εξετάσεις

Οι  βιοχημικές εξετάσεις αποτελούν τη συνηθέστερη και απλούστερη  μορφή ιατρικού ελέγχου, για την επίβλεψη της γενικής κατάστασης της υγείας του ατόμου και τη διάγνωση/ παρακολούθηση τυχόν παθήσεων.

Περιλαμβάνουν βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ανάλυση ούρων, ακτινολογικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονικό/μαγνητικό τομογράφο), βιοψίες. Από αυτές μόνο οι 2 πρώτες ενδείκνυνται για τον ετήσιο έλεγχο.

Οδηγός για τον ετήσιο ιατρικό έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι για τη λήψη του δείγματος αίματος, πιθανότατα ο γιατρός θα σας υποδείξει την μη-κατανάλωση φαγητού για κάποιες ώρες πριν.

Αποτρέπεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την εξέταση, αλλά και της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων (συμβουλευτείτε το γιατρό σας), καθώς φαίνεται να αλλοιώνουν τα αποτελέσματα και να οδηγούν σε παραπλανητικές τιμές και εσφαλμένη διάγνωση.

  • Ανοσολογικές Εξετάσεις

Στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν εργαστηριακές αναλύσεις που δεν αφορούν έναν απλό έλεγχο, πλην των περιπτώσεων παρακολούθησης νοσημάτων.

Ωστόσο, η εξέταση για τον εντοπισμό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων προτείνεται να μην αμελείται από κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο.

  • Καρδιολογικό check-up

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και διεξαγωγή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Ανάλογα με την ηλικία ή τις ανάγκες σας, ενδέχεται να συμπεριληφθεί και το τεστ κοπώσεως.

  • Λοιποί προληπτικοί έλεγχοι

Παρότι η λίστα με τις υποχρεωτικές εξετάσεις που δεν πρέπει να παραλείπουμε σε ετήσια βάση, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, έχει ολοκληρωθεί,  αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για “ολική συντήρηση” του οργανισμού μας, θα χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμα τρεις ειδικότητες, που βέβαια ελπίζουμε ότι βρίσκονται στις τακτικές επισκέψεις σας άνευ πλαισίου.

Οδηγός για τον ετήσιο ιατρικό έλεγχο

Αυτές είναι: ο πνευμονολόγος (ιδιαίτερα εάν είστε καπνιστές), ο οφθαλμίατρος και ο οδοντίατρος.

  •  Εξετάσεις ειδικά για γυναίκες ή άνδρες

Εδώ η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμενοποίηση των ακριβών απαραίτητων ελέγχων, όμως σε γενικές γραμμές οι γυναίκες άνω των 18 θα πρέπει να πραγματοποιούν τον κατ’ ελάχιστο γυναικολογικό έλεγχο, δηλαδή τεστ-Παπ και εξέταση μαστών, ενώ οι άντρες άνω των 35 τον προληπτικό έλεγχο για τον προστάτη.

Τέλος, αν και δεν έχει συμπεριληφθεί στον ανωτέρω οδηγό, αφού δεν υπάρχουν ποσοτικές μετρήσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της ψυχικής μας υγείας, και να φροντίζουμε για αυτή σε πολύ συχνότερη βάση από την ετήσια. 

Άλλωστε, αν δεν το κάνουμε εμείς εγκαίρως, το πιθανότερο είναι ότι το σώμα μας θα αντιδράσει με κάποιον τρόπο αν δεν είμαστε σε ψυχική ισορροπία, αφού η λειτουργία των δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…