Οδηγός για οικιακή φροντίδα ασθενών

Συντάκτης: Flowmagazine

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι για ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα θα χρειαστεί να υποστηρίξουμε κάποιο μέλος της οικογένειάς μας, προσφέροντάς του οικιακή φροντίδα στο πλαίσιο ανάρρωσης ή παράλληλα με μία ασθένεια.

Η σωματική αλλά και συναισθηματική κόπωση που προκύπτει κατά τη διάρκεια αυτού του απαιτητικού διαστήματος είναι μεγάλη και άμεσα εξαρτώμενη από την αυτονομία του ασθενούς, γι’ αυτό στο flowmagazine.gr συγκεντρώσαμε και παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη και λιγότερη επώδυνη αντιμετώπιση της κατάστασης.

  1. Κατανόηση Αναγκών 

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η επαρκής και ακριβής κατανόηση της ιατρικής συνθήκης του ασθενούς και ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει. Δηλαδή, της συμπτωματολογίας του, της φαρμακευτικής του αγωγής και τυχόν ειδικές ανάγκες ή οδηγίες που έχουν δοθεί. 

  1. Ευρύτερο Θεραπευτικό Πλάνο

Σε συνεννόηση με τη συντονισμένη ομάδα θεραπόντων ιατρών του ασθενούς, αναπτύξτε το προσαρμοσμένο και βέλτιστο πλάνο φροντίδας.

Αυτό αποτελείται από τη φαρμακευτική αγωγή και τα χορηγούμενα γεύματα και κάθε άλλη παράλληλη ιατρική θεραπεία ή υποστήριξη, όπως φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις, λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία. Κ.ά.

Διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους για αλλαγές που παρατηρείτε και την αναπροσαρμογή του πλάνου.

Ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα των γιατρών και το σχέδιο δράσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οδηγός για οικιακή φροντίδα ασθενών

  1. Φαρμακευτική Μέριμνα

Εξασφαλίστε ότι ο θεραπευόμενος λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς παραλείψεις και παρατυπίες. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις ή έναν οργανωτή χαπιών αν είναι απαραίτητο, για τη διευκόλυνσή σας.

  1. Προσωπική Υγιεινή

Η προσωπική καθαριότητα και υγιεινή (πλύσιμο δοντιών, μπάνιο) αλλά και η καθαριότητα των ενδυμάτων και των λευκών ειδών του ασθενούς, αποτελούν ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη ευεξία του, αφού συνδέονται άρρηκτα με την αξιοπρέπειά του.

Βεβαιωθείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών αυτών διεργασιών, και προσφέρετε τη βοήθειά σας σε αντίθετη περίπτωση, δείχνοντας σεβασμό και υπομονή.

  1. Κινητικές Δυσκολίες

Εάν το άτομο που φροντίζετε έχει περιορισμένη κινητικότητα η λίστα των απαιτήσεων προσαυξάνεται. Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον νοσηλείας είναι απόλυτα ασφαλές. Ενδέχεται να χρειαστεί η εγκατάσταση εξοπλισμού (πχ. Μπάρες στο κρεβάτι, ράμπες) και διαρρύθμιση του χώρου με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ασφαλής και να μην υπάρχουν εμπόδια στην περίπτωση που οι ασθενείς επιθυμούν ή κρίνεται απαραίτητο να κάνουν μικρές μετακινήσεις στον εσωτερικό χώρο.

Οδηγός για οικιακή φροντίδα ασθενών

Απαραίτητος μπορεί να είναι επίσης ο εξοπλισμός υποβοήθειας για τις μετακινήσεις, όπως το μπαστούνι ή το αναπηρικό αμαξίδιο. Αναζητήστε επιπλέον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως το γερανάκι ανύψωσης και μεταφοράς ασθενών Body Up Evolution, στα καταστήματα της περιοχής σας, επιδιώκοντας την ελάχιστη για εσάς σωματική καταπόνηση και μέγιστη αυτονομία του ασθενούς.

  1. Ψυχική Υγεία

Ένας τραυματισμός ή μία ασθένεια επιφέρει ένα επιπλέον συναισθηματικό φορτίο, πρωτίστως για τον ίδιο τον ασθενή και ενισχύει τις τάσεις απομόνωσης ή/και την καταθλιπτική διάθεση.
Προσφέρετε συναισθηματική συμπαράσταση και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και να ενισχύσετε το κομμάτι αυτό με την παράλληλη συνεισφορά ή υποστήριξη ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Εξίσου σημαντική σε αυτό το κομμάτι, είναι και η αυτοφροντίδα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…