Ο χρόνος μας τελειώνει! Οι θαλάσσιοι ίπποι έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Δημητρίου

Οι θαλάσσιοι ίπποι λόγω της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής  προέβησαν σε μια “ομαδική αυτοκτονία” από ύψος 80 μέτρων. Οι θαλάσσιοι ίπποι χρειάζονται τους πάγους για να ξεκουραστούν όσο και για να αναπαραχθούν, όταν όμως οι πάγοι δεν υπάρχουν ή σπανίζουν αναγκάζονται να καταφύγουν σε πέτρινα υψώματα.

Γίναμε θεατές σε ένα έγκλημα που συντελέσαμε όλοι. Θεατές άβουλοι, βολεμένοι βιώνοντας καθημερινά ότι η γη κινδυνεύει με αργό θάνατο. Αντικρίσαμε κατάματα την απόγνωση των ζωών και μας έστειλαν ένα ομαδικό μήνυμα πώς ο χρόνος μας τελειώνει!

Έπρεπε να επιστρέψουν στην θάλασσα για να βρουν φαγητό, η ορατότητά τους όμως έξω από το νερό είναι περιορισμένη, έτσι εκεί που δεν θα έπρεπε ποτέ να ανεβούν, ένας – ένας έπεφτε στο κενό βρίσκοντας τραγικό θάνατο. Ασύλληπτο στο να το χωρέσει ο νους, έπεφταν και χτυπούσαν στα βράχια κάνοντας κυριολεκτικά βουτιά θανάτου, εικόνες που καθηλώνουν.

Εκατοντάδες νεκροί θαλάσσιοι ίπποι απλωμένοι σε 800 μέτρα παραλίας. “Πόσο εύκολο ήταν, όταν απλά κοιμόντουσαν στο πάγο, βουτούσαν και έτρωγαν”… τώρα μην έχοντας επιλογή λόγω της κλιματικής αλλαγής στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα. “Το κλίμα καταστρέφεται και η γη κάθε μέρα είναι πιο φτωχή και πιο άσχημη.

“Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν στον πάγο αν μπορούσαν, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στην στεριά.” Αυτά δήλωσαν μέλη του συνεργείου του ντοκιμαντέρ του Netflix “Οur Planet” που πηγαίνοντας για να γυρίσουν σκηνές, βίωσαν τον θάνατο των θαλάσσιων ίππων βλέποντάς τους να κάνουν βουτιά θανάτου χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να βοηθήσουν.

Στο αντίκρισμα τέτοιων σκήνων δεν μπορείς παρά να μην δακρύσεις, σου πιάνεται η καρδιά και να αναλογιστείς στο πού έφταιξες. Τί δεν έκανες ή τι πρέπει να κάνεις για να μην γίνουμε ξανά μάρτυρες τέτοιων σκηνών που προκαλούν σοκ παγκοσμίως.

Οι θαλάσσιοι ίπποι ζουν σε αγέλες, ζουν μόνο γύρω στα 30 χρόνια και μπορούν να αναπαραχθούν σε ηλικία 15 ετών. Είναι από τα πιο σημαντικά ζώα για τα παράκτια αρκτικά οικοσυστήματα.

Οι επιστήμονες προβλέπουν πώς λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη ο Αρκτικός ωκεανός κινδυνεύει από την εξαφάνιση των πάγων μέσα στην επόμενη εικοσαετία, με φρικτά  αποτελέσματα τόσο για τα ζώα, όσο και για τον άνθρωπο.

Στην προβολή των εικόνων και του βίντεο τα λόγια περισσεύουν…

Απλά αναρωτιέσαι και προβληματίζεσαι, γιατί αν δεν υπάρξει αφύπνιση από όλους, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Όπως είπε και ο Στίβεν Χόκινγκ “θα μπορούσε η Γη να καταντήσει σαν την Αφροδίτη, πνιγμένη στα σύννεφα και με 400 βαθμούς κελσίου”.

Η κινητοποίηση των ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών για ένα πλανήτη απαλλαγμένο από την μόλυνση θεωρείται επιβεβλημένη. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ας αναλάβουμε δράση, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να μαζέψουμε ότι σώζεται πριν τελειώσει και ο δικός μας χρόνος, όσος μας έχει απομείνει!

“Αργά η γρήγορα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι και η Γή έχει δικαιώματα, να ζει χωρίς μόλυνση. Αυτό που η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται, είναι ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την μητέρα Γη… ο πλανήτης όμως μπορεί να ζήσει χωρίς τον άνθρωπο” Evo Morales

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Δημητρίου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.