Ο χορός στη ζωή μου!

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου

Ο χορός είναι ένα πραγματικό δώρο. «Είναι ο τρόπος να γράφει η ψυχή στο χώμα». Οποιοδήποτε συναίσθημα δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε, το σώμα μας το εκφράζει και αποφορτίζεται μέσω της κίνησης.

Από παιδάκι τεσσάρων ετών ασχολούμαι με το χορό. Ελληνικό παραδοσιακό χορό και έντεχνο χορό κάθε είδους. Ο χορός για μένα ήταν πάντα η ανάσα μου, το αντικαταθλιπτικό μου, το αγχολυτικό μου! Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να μην χορεύει σε κάποια στιγμή της ζωής μου. Ακόμα κι όταν σταμάτησα ως χορεύτρια κάποια στιγμή, συνέχισα και συνεχίζω ως δασκάλα χορού. Το χόμπυ μου που έγινε η ευλογία μου!

Όταν χορεύουμε βγάζουμε τον πραγματικό, εσωτερικό μας εαυτό στην επιφάνεια…όποιος και να είναι αυτός ο εαυτός. Μέσω του χορού, ερχόμαστε σε επαφή με το σώμα μας, με την ψυχή μας αλλά και με τους άλλους γύρω μας. Όταν θέλουμε να βγάλουμε ένα βάρος από μέσα μας χορεύουμε μόνοι μας έναν χορό αυτοσχεδιαστικό…όταν θέλουμε να πλησιάσουμε κάποιον χορεύουμε ένα ζευγαρωτό χορό. Μην ξεχνάμε ότι σε όλες τις παραδόσεις του κόσμου όπως και στην δική μας, υπάρχει ένας χορός σχεδόν τελετουργικός που είναι ο τρόπος να φλερτάρει ο άνδρας την γυναίκα, να διαλέξει το ταίρι του! 

Ο χορός στη ζωή μου!

Κάπως έτσι να πω την αλήθεια, ο χορός άλλαξε και τη δική μου ζωή! Σαν παιδί ήμουν κάπως ανασφαλής και μαζεμένη. Μόλις όμως πατούσα το πόδι μου στην σκηνή δεν υπήρχε τίποτε άλλο για εμένα! Στο άκουσμα της πρώτης νότας, τα ξεχνούσα όλα και απλά άφηνα την ψυχή μου να μιλήσει! Ότι και να μου συνέβαινε δεν είχε σημασία πια…ήμουν σε ένα κόσμο άλλο, πέρα από τον χώρο και τον χρόνο και απλά πετούσα μέσα του. Κάθε φορά που τελείωνε μία παράσταση έκλαιγα γιατί είχε τελειώσει και το ταξίδι μου! «Γιατί κλαίς παιδί μου;» με ρώτησε μετά την πρώτη μου συμμετοχή σε παράσταση ο μεγάλος Δάσκαλος. « Γιατί τελείωσε ο χορός» ήταν η αυθόρμητη και ειλικρινής απάντηση μου!

Ακόμα και σήμερα, πολλές φορές βουρκώνω όταν τελειώνει μία παράσταση που είτε έχω χορέψει, είτε έχω επιμεληθεί ως δασκάλα και χορογράφος! Τελειώνει ο χορός, τελειώνει ένα ταξίδι!

Ο χορός ήταν η παρηγοριά μου σε οτιδήποτε με στενοχωρούσε…κλεινόμουν στο δωμάτιο μου και χόρευα και έτσι ξόρκιζα το κάθε κακό!

Ο χορός μου έφερε το σύντροφο της ζωής μου… ένας χορός…με είδε να χορεύω και μετά με πλησίασε. Και συνεχίζουμε να χορεύουμε 28 χρόνια τώρα πάντα μαζί!

Με τον χορό μπορούμε να πούμε αυτά που με τα λόγια δεν τολμάμε να πούμε….

Πόσες ιστορίες μπορούμε να διηγηθούμε χορεύοντας, πόσες λέξεις χαράζουμε στη γή! 

Ο χορός στη ζωή μου!

Ανακουφίζουμε την ψυχή μας και απελευθερωνόμαστε από τα βάρη μας. Είναι θεραπευτικό πέρα για πέρα! Είτε χορεύουμε μόνοι μας, είτε είμαστε μέρος ενός κύκλου, η θεραπευτική του επίδραση είναι η ίδια. Όταν είμαστε μέρος ενός χορευτικού κύκλου, πιασμένοι από τα χέρια ανταλλάσσουμε ενέργεια και γινόμαστε όλοι ένα. Αισθανόμαστε την ψυχική ανάταση και τη χαρά που μας δίνει. Όλοι μας έχουμε βρεθεί έστω και μία φορά στη ζωή μας σε ένα πανηγύρι. Έχουμε νιώσει αυτή την αίσθηση της ενότητας και της ευφορίας που πήγαζε από τον μεγάλο κύκλο των ανθρώπων που άφηναν τον εαυτό τους να εκφραστεί ελεύθερα εκείνη την στιγμή. 

Κάποια στιγμή, για συγκεκριμένους λόγους είχα σταματήσει ένα διάστημα το χορό. Άρχισα να παρουσιάζω κρίσεις πανικού. Πάντα αγχώδης τύπος ήμουν, δεν είχε αλλάξει κάτι σε αυτό. 

Πήγα στο γιατρό και με ρώτησε αν έχει επέλθει κάποια δραστική αλλαγή στη ζωή μου. Όταν του είπα ότι μόνο το χορό σταμάτησα για λίγο, μου απαντάει «Και λες ότι δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στη ζωή σου? Είναι η μεγαλύτερη που μπορούσε να συμβεί, είναι η αιτία για τις κρίσεις πανικού». Επειδή χόρευα από μικρή ηλικία, οποιοδήποτε άγχος το απορροφούσε ο χορός και οι επιπτώσεις ήταν ανύπαρκτες. 

Στην αρχή δεν τον πίστεψα.. μέχρι που άρχισα πάλι να χορεύω και κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε!

Και μην νομίζετε ότι είναι απαραίτητο να ξέρουμε πάντα τα βήματα, αφήνουμε τη μουσική να κινήσει το σώμα μας και όλα παίρνουν το δρόμο τους! Εξ’ άλλου, υπάρχουν πάντα και οι σχολές χορού: σχολές έντεχνου χορού, σύλλογοι παραδοσιακού χορού, ότι ταιριάζει στον καθένα. Βρίσκουμε το είδος χορού που μας ταιριάζει και ξεκινάμε! 

Ο χορός είναι ζωή, είναι χαρά και γιατί όχι, και θεραπεία! Και μην ξεχνάμε ότι γυμνάζει και το σώμα! Ας χορεύουμε λοιπόν την κάθε μας χαρά, την κάθε στενοχώρια, την κάθε μας στιγμή!

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.