Ο χορός αντιστρέφει τα σημάδια της γήρανσης στον εγκέφαλο

Συντάκτης: Flowmagazine

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό (ανοιχτής πρόσβασης) Frontiers in Human Neuroscience, ο χορός μπορεί να αντιστρέψει τα σημάδια της γήρανσης στον εγκέφαλο. Η έρευνα αυτή συμπέρανε επίσης ότι ο χορός είχε στατιστικά σημαντικότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλα είδη σωματικής δραστηριότητας.

Η Dr. Kathrin Rehfeld, κύρια ερευνήτρια, παρατήρησε ότι «η άσκηση επιδεικνύει ευεργετικές επιδράσεις επιβράδυνσης ή ακόμα και αντιστροφής της εξασθένισης στην πνευματική και σωματική ικανότητα του ατόμου, που σχετίζεται με τη γήρανση. Στην παρούσα μελέτη, αποδεικνύουμε ότι δύο διαφορετικά είδη σωματικής άσκησης (χορός και προπόνηση αντοχής) πυροδοτούν και τα δύο την ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που εξασθενούν με την ηλικία. Συγκριτικά όμως, μόνο ο χορός ήταν αυτός που προκαλούσε αξιοσημείωτες συμπεριφορικές αλλαγές, όσον αφορά στη βελτιωμένη ισορροπία».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη και ήταν χωρισμένοι σε δύο ξεχωριστές ομάδες, μία για τον έλεγχο των επιδράσεων του χορού και μία για την προπόνηση αντοχής.

«Προσφέραμε στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες της ομάδας χορού διαφορετικές χορογραφίες από διαφορετικά είδη χορού (τζαζ, λάτιν, παραδοσιακούς χορούς κλπ.). Τα βήματα, οι θέσεις των χεριών, οι σχηματισμοί, η ταχύτητα και ο ρυθμός άλλαζαν κάθε δεύτερη εβδομάδα, ώστε να υπάρχει μια συνεχόμενη ροή μάθησης. Το πιο δύσκολο σημείο γι’ αυτούς ήταν να ανακαλέσουν τη χορογραφία υπό την πίεση του χρόνου και χωρίς κανένα στοιχείο από τον δάσκαλο», μας πληροφορεί η Rehfeld.

«Τον τελευταίο καιρό, αξιολογούμε ένα νέο σύστημα, που ονομάζεται “Jummin” (jamming= αυτοσχέδια, επαναλαμβανόμενη μουσική και gymnastics= γυμναστική). Πρόκειται για ένα σύστημα με αισθητήρες, το οποίο παράγει ήχους (μελωδίες, ρυθμό) με βάση τη σωματική δραστηριότητα. Θέλουμε να συνδυάσουμε τις πολλά υποσχόμενες πλευρές της σωματικής άσκησης με τη μουσική, διεξάγοντας μια μελέτη σκοπιμότητας με ασθενείς που πάσχουν από άνοια. Θεωρώ ότι όλοι θα ήθελαν να κάνουν μια ανεξάρτητη και υγιεινή ζωή, για όσο είναι αυτό δυνατό. Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους παράγοντες εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό, αντιστρέφοντας διάφορους άλλους παράγοντες κινδύνου και επιβραδύνοντας την εξασθένιση που σχετίζεται με τη γήρανση. Πιστεύω ότι ο χορός είναι ένα ισχυρό εργαλείο, που θέτει νέες προκλήσεις για το σώμα και το νου, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες», προσθέτει η Rehfeld.

Μια διαφορετική έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο McGill στο τμήμα Ψυχολογίας έχει αποδείξει ότι η μουσική είναι στην ουσία πιο αποτελεσματική και από τα φάρμακα για μια σειρά διαφορετικών παθήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…