Ο Χειμώνας και το δέρμα σας

Συντάκτης: Κώστας Σημάτος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Ο Χειμώνας και το δέρμα σαςΟ χειμώνας είναι η εποχή που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα το δέρμα. Οι κρύες μέρες του χειμώνα αφυδατώνουν και ξεραίνουν το δέρμα προκαλώντας μειωμένες αντοχές στις μηχανικές καταπονήσεις και στην επαφή με ερεθιστικές ουσίες. Ακόμα και το συχνό πλύσιμο με νερό και κοινό σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Οι περιοχές που ταλαιπωρούνται περισσότερο είναι τα σημεία που εκτίθενται στο κρύο, όπως τα άκρα και το πρόσωπο.

Η φλεγμονή του ξηρού δέρματος οδηγεί στην εμφάνιση κόκκινου εξανθήματος (έκζεμα ή δερματίτιδα), ενώ πολλές φορές εμφανίζονται και μικρές φυσαλίδες που ξεραίνονται με τον καιρό. Τόσο το ξηρό δέρμα όσο και το έκζεμα συνοδεύονται από κνησμό (φαγούρα).

Άτομα που ήδη πάσχουν από μια δερματοπάθεια που συνοδεύεται από ξηρό δέρμα θα δουν επιδείνωση της κατάστασης τους. Η αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος γίνεται με ενυδατικές και μαλακτικές κρέμες, ενώ και τα χείλη θα πρέπει να καλύπτονται με μια λιπαρή ουσία. Η χρήση γαντιών τόσο στις δουλειές του σπιτιού αλλά και στην έξοδο μας κατά τις κρύες μέρες προστατεύει περαιτέρω. Σε περίπτωση εμφάνισης εκζέματος, απευθυνθείτε στον δερματολόγο για να σας χορηγήσει τις κατάλληλες φαρμακευτικές κρέμες.

Μία άλλη κατάσταση που εμφανίζεται συχνά τον χειμώνα είναι οι χιονίστρες που είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που εκδηλώνεται μετά από έκθεση στο έντονο κρύο και οφείλεται σε ανώμαλη αντίδραση των αγγείων στο ψύχος. Μερικές ώρες αφότου το άτομο εκτεθεί στο ψύχος, παρουσιάζονται κόκκινες-βιολετί περιοχές που πονούν ή φαγουρίζουν και καμιά φορά σχηματίζονται φουσκάλες ή και πληγές. Οι βλάβες υποτροπιάζουν κατά τον χειμώνα και διαρκούν μερικές εβδομάδες. Η αποφυγή του κρύου είναι το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο. Συστήνεται η χρήση ζεστών ενδυμάτων.

O απλός έρπητας είναι μια άλλη πάθηση που εμφανίζεται συχνά τον χειμώνα και είναι μια μόλυνση που προσβάλει το δέρμα και τα νεύρα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ελλάδα έχει προσβληθεί μια φορά στην ζωή του από απλό έρπητα. Η πρώτη μόλυνση γίνεται όταν είμαστε σε μικρή ηλικία και πολλές φορές περνάει τόσο ελαφρά που δεν το καταλαβαίνουμε. Ο ιός μεταφέρεται με την άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αρχικά μολύνεται το δέρμα και οι βλεννογόνοι του στόματος και των γεννητικών οργάνων (μόλυνση σεξουαλικά μεταδιδόμενη). Η μόλυνση μεταφέρεται στα νεύρα της περιοχής που είναι υπεύθυνα για τις αισθήσεις. Εκεί ο ιός θα παραμείνει για όλη μας την ζωή, αλλά σε αδρανή κατάσταση. Όταν για κάποιο λόγο πέσει η άμυνα του οργανισμού, ο ιός θα αρχίσει πάλι να πολλαπλασιάζεται προσβάλλοντας αρχικά τα νεύρα και στη συνέχεια το δέρμα της περιοχής. Αιτίες που μπορούν να αναζωπυρώσουν την ίωση είναι η σωματική και ψυχική καταπόνηση, ο τραυματισμός του δέρματος, η ηλιακή ακτινοβολία, η έκθεση στο ψύχος, οι βαριές ασθένειες.

Το ξηρό δέρμα τον χειμώνα είναι πιο ευάλωτο στους τραυματισμούς. Έτσι τα χείλια μας σκάνε, τραυματίζονται εύκολα με αποτέλεσμα ο ιός του απλού έρπητα να βρίσκει πρόσφορο έδαφος να πολλαπλασιαστεί. Η περιοχή αναπτύσσει φυσαλίδες, αρχίζει να κοκκινίζει και τελικά πρήζεται. Παράλληλα ή και πριν την εμφάνιση του εξανθήματος το άτομο μπορεί να βιώνει αίσθημα φαγούρας, καψίματος, πόνου τοπικά. Ο ασθενής θα μπορούσε να εμφανίσει τοπικά πρησμένους λεμφαδένες. Η λοίμωξη από απλό έρπητα είναι μία καλοήθης κατάσταση. Οι συχνές υποτροπές όμως μπορεί να ταλαιπωρούν το άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο γιατρός θα κρίνει σε κάθε περίπτωση τι είδους αγωγή θα χορηγηθεί.

Να θυμάστε λοιπόν:

  • Προφυλάξτε το δέρμα σας από τους ερεθισμούς
  • Αποφύγετε την επαφή με ουσίες που ξέρετε ότι ερεθίζουν το δέρμα σας
  • Nα ενυδατώνετε συχνά την επιδερμίδα σας, ιδιαίτερα μετά το μπάνιο
  • Nα φοράτε γάντια με υφασμάτινη επένδυση για τις δουλειές του σπιτιού
  • Mη φοράτε συνθετικά ρούχα αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Kαι μια και αναφερόμαστε στο δέρμα μας μην ξεχνάτε κάθε 2-3 μήνες να ελέγχετε τις ελιές που έχετε στο σώμα σας ως προς τον αριθμό, το μέγεθος και το χρώμα τους. Aν παρατηρήσετε ότι κάποιες άλλαξαν μέγεθος ή απόχρωση, αν ματώνουν χωρίς να τις έχετε τραυματίσει, αν σας ενοχλούν και προκαλούν φαγούρα, επισκεφτείτε το δερματολόγο.

Συντάκτης: Κώστας Σημάτος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος εκπαίδευσης και ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων…