Ο βιολογικός καφές

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βιολογικός καφές«Πάμε για έναν καφέ να τα πούμε;». Ίσως είναι η συχνότερη φράση που μπορεί να ακούσετε σε διαλόγους μεταξύ νέων. Ο καφές είναι συνδεδεμένος με ξεχωριστές στιγμές και συναντήσεις. Παρότι η υπερβολική κατανάλωσή του δεν κάνει καλό, η γεύση του αρέσει και δύσκολα μπορούν να τη στερηθούν. Μια εναλλακτική και διαφορετική πρόταση είναι ο βιολογικός καφές. Για τα χαρακτηριστικά του μιλάει στο flowmagazine.gr ένας από τους ιδιοκτήτες, της εταιρείας βιολογικών προϊόντων Trofino, o κ. Δημήτρης Αργυράκης.

Ο βιολογικός καφές παράγεται χωρίς τη βοήθεια των τεχνητών χημικών ουσιών, όπως ορισμένα πρόσθετα ή φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής βιολογικού καφέ, όπως αναμενόταν, έρχεται από τη Λατινική Αμερική. Εκτός των άλλων, ο βιολογικός καφές, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Σύμφωνα με τον κ. Αργυράκη, εκτός από τη βιολογική καλλιέργεια «Η διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής αλλά και η διαδικασία συσκευασίας πρέπει να είναι βιολογικά πιστοποιημένες».

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και διαφορετικά χαρμάνια για τους καφέδες. Μπορείτε να βρείτε από εσπρέσο και στιγμιαίο, μέχρι ελληνικό βιολογικό καφέ. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να πετύχετε ίδια ακριβώς γεύση ανάμεσα σε βιολογικό και συμβατικό. Η ποικιλία έγκειται και στην προέλευση του καφέ. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Αργυράκης, ο βιολογικός καφές, «έχει μια πιο ζεστή και ιδιαίτερη γεύση». Αυτό είναι φυσικό καθώς δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους σπόρους, χωρίς προσθήκη χημικών και συντηρητικών, με συνέπεια να υπάρχει μια πιο αυθεντική γεύση.

Βιολογικός καφέςΗ δημοτικότητα του βιολογικού καφέ ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο. Στις ΗΠΑ μάλιστα, έχει παρατηρηθεί άνοδος 10-12% ανά έτη. Ο κ. Αργυράκης μας επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Όσοι το δοκιμάζουν δεν το αλλάζουν εύκολα». Λόγω έλλειψης χημικών ο καφές αυτός θεωρείται πιο υγιεινός από τους υπόλοιπους. Ιδανικό συμπλήρωμα για το συγκεκριμένο καφέ είναι η ακατέργαστη (μαύρη) ζάχαρη.

Βιολογικό καφέ μπορείτε να βρείτε κυρίως σε εξειδικευμένα eshops που ασχολούνται με πωλήσεις καφέ ή βιολογικών προϊόντων, σε λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων ή σε επιλεγμένα καφεκοπτεία. Η διαφορά στην τιμή σε σχέση με τον συμβατικό καφέ ποικίλει, ανάλογά το είδος καφέ και την ποιότητα. Ως ένα γενικό συμπέρασμα προκύπτει πως η διαφορά αγγίζει το 40%.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr