Ο τρομερός εχθρός

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Σήμερα στο ράφι του ηλεκτρονικού μας «βιβλιοπωλείου» παιδικής λογοτεχνίας προστίθεται ένα διαφορετικό βιβλίο, ένα βιβλίο  που θυμίζει  παραδοσιακό παραμύθι.

Κάποτε σε ένα βασίλειο ζούσε ένας ματαιόδοξος βασιλιάς. Όπως η μάγισσα στο παραμύθι της Χιονάτης, έτσι και αυτός είχε καθρέφτες για να επιβεβαιώνει τη δύναμή του. Μόνο που οι δικοί του καθρέφτες δε μιλούσαν. Έτσι, στρεφόταν στους υπηρέτες  και τους  αυλικούς του. Ο μεγαλύτερος φόβος  του ήταν μήπως βρεθεί  κάποιος  πιο ισχυρός από εκείνον. Όταν λοιπόν άκουσε ότι ποτέ δε θα κατάφερνε να ξεπεράσει τη δύναμη του μάγου, ο οποίος διάβαζε το μέλλον, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν να τον καταστρέψει. Άθελά του όμως έπεσε μέσα στην  ίδια του την παγίδα και κάπως  έτσι ο μεγαλύτερος  εχθρός του έγινε ο πιο εγκάρδιος  φίλος  του.

Ματαιοδοξία και ταπεινοσύνη, μίσος και αγάπη είναι οι τέσσερεις βασικές έννοιες  που εναλλάσσονται  στο παιδικό αυτό ανάγνωσμα του γνωστού γιατρού και ψυχοθεραπευτή της  Gestalt, Χόρχε Μπουκάι.  Μέσα από τις σελίδες  αυτού του βιβλίου τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο φόβος.

Ο φόβος είναι πράγματι τρομακτικός, καθώς έχει τη δύναμη να μετατρέψει τη ζωή σε ένα άσχημο εφιάλτη.  Έχει τη δύναμη να γεμίσει με μίσος την καρδιά μας, να μας κάνει καχύποπτους και ζηλόφθονους, να μας στερεί όχι μόνο την ικανοποίηση από όσα η ζωή μας χαρίζει, αλλά και την ελευθερία μας μετατρέποντας  μας σε υπάκουους υπηκόους του.  Ο φόβος είναι το συναίσθημα εκείνο που κάποιες φορές  μας προστατεύει από κάτι άσχημο. Τις  περισσότερες όμως από αυτές  δε μας αφήνει να δούμε όλα τα χρώματα της ζωής και να δοκιμάσουμε τις λιχουδιές που μας προ(σ)καλούν σε ένα διαφορετικό ταξίδι.

Αυτό λοιπόν που παίρνει το παιδί μέσα από το ιδιαίτερο αυτό παραμύθι, με την άκρως ατμοσφαιρική και ρεαλιστική εικονογράφηση, είναι ότι για να καταφέρει να απαλλαχθεί από τον τρομερό αυτό εχθρό, που δεν είναι άλλος από το φόβο του καθενός, πρέπει πρώτα να συμφιλιωθεί μαζί του, να τον παραδεχτεί, να τον αποδεχτεί, να τον πάρει κοντά του και να τον αγαπήσει. Άλλωστε μαζί του διένυσε  μια σημαντική απόσταση, η οποία μπορεί να ήταν λίγο δύσκολη, αλλά το  βοήθησε να γνωρίσει λίγο καλύτερα ένα μέρος του δικού του εαυτού.  Κάποιες φορές λοιπόν ο φόβος  μπορεί να αποδειχτεί… πολύτιμος , όπως ένας καλός μας φίλος.

Η επιλογή μας είναι είτε να του ανοίξουμε την πόρτα και να τον αγκαλιάσουμε,  είτε  να τον αφήσουμε να μας πάρει μακριά όμορφες στιγμές, εξαιτίας του ατελείωτου ταξιδιού διαφυγής  στο οποίο θα μας αναγκάζει να πραγματοποιούμε στην προσπάθειά μας  να τον αποφύγουμε.

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…