Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα

Δεν χρειάζεται να ξέρετε μαθηματικά, ούτε καν να σας αρέσουν. Δεν χρειάζεται να ξέρετε ποιος ήταν ο Γκόλντμπαχ, ο Πέτρος Παπαχρήστου ούτε ποιο ήταν το θεώρημα του Κ. Γκαίντελ – ένα εξαιρετικό θεώρημα, το οποίο ανακουφίζει από πολλά βασανιστικά ερωτήματα της ζωής, από τα οποία δεν ανακουφίζει πάντα η φιλοσοφία ή η επιστήμη.

Χαρακτηριστικά του βιβλίου

  • Δείτε το ως ένα θρίλερ, ένα σχεδόν αστυνομικό, χωρίς αστυνομικούς αλλά με ένα μεγάλο άλυτο μυστήριο το οποίο η ανθρωπότητα δεν έχει κατορθώσει να λύσει.
  • Δείτε το ως μια περιπέτεια ενός ταλαντούχου και ευφυούς ανθρώπου που βαδίζει με ένα στόχο, να βρει την απάντηση σ’ αυτό το μυστήριο, καλή ώρα, όπως ο Indiana Jones έψαχνε τον θησαυρό.
  • Δείτε το κιόλας ως φιλοσοφικό διότι τι είναι η φιλοσοφία αν όχι κάτι που μας εμπνέει, μας δίνει τα εφόδια να βρούμε το μονοπάτι που θέλουμε να ακολουθήσουμε όσο δύσβατο κι αν είναι;
  • Δείτε το ως μια ιστορία αληθινή, συγκινητική, αστεία κατά καιρούς, με γρήγορες εναλλαγές και σκαμπανεβάσματα, που εξελίσσεται με χάρη και με χιούμορ και ίσως και με κάποια μελαγχολία προς το αναπόφευκτο τέλος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε αλλά όλοι ελπίζουμε με όλη μας την καρδιά ότι δεν θα συμβεί, ότι θα συμβεί ένα θαύμα.

Αυτά δεν είναι τα χαρακτηριστικά μιας αφήγησης που σε βουτάει και σε κρατάει από τον λαιμό, που σου κόβει την ανάσα;


Διαβάστε επίσης: Ποιος φοβάται τη φιλοσοφία;


Το ύφος του βιβλίου

Το ύφος του βιβλίου είναι ανάλαφρο, απλό, χωρίς παράλληλα να στερεί τίποτα από το συναισθήματα χαράς, ελπίδας, απογοήτευσης και πάλι ελπίδας. «Τρέχει» ευχάριστα μαζί με τα γεγονότα που το ένα διαδέχεται τα άλλο, σαν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν στη μια και τελική αντίδραση.

Γιατί να διαβάσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο;

  • Είναι γοητευτικό το βιβλίο διότι είναι ανθρώπινο. Με άλλα λόγια μας δείχνει δρόμους, μας εισάγει σε σκέψεις και έννοιες που ίσως στους μη μυημένους στα μαθηματικά έχουν μείνει κλειστές, σε νέες θεωρήσεις κι ερωτηματικά που είναι όμως σαγηνευτικά. Μαλακά, μας ανοίγει έναν άλλο κόσμο, τον αθέατο κόσμο των μεγάλων ονομάτων των μαθηματικών.
  • Αν κάτι τέτοιο φαίνεται βαρετό, ας θυμηθούμε πως οι περισσότεροι από αυτές τις απίθανες ιδιοφυΐες κατέληξαν τρελοί και άρρωστοι, κατέληξαν να βάλουν τέλος στην ίδια τους την ζωή. Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να βλέπουν τον κόσμο αλλιώς και να αποπειρώνται το ακατόρθωτο, γνωρίζοντας το μη εφικτό μιας τέτοιας προσπάθειας, της ατελείωτης προσπάθειας να προσεγγίσουν την αλήθεια, που είναι το άπιαστο όνειρο της ανθρωπότητας από την γέννηση της, που ήταν ανέκαθεν η ύβρις για την οποίαν οι θεοί τιμωρούσαν τους θνητούς. Ας θυμηθούμε ότι χρωστάμε πολλά σε αυτούς τους ανθρώπους που αψήφησαν την ζωή τους μπροστά σε ένα όνειρο ή που ίσως δεν άντεξαν μπροστά στη θέα της αλήθειας.
  • Μας δείχνει το μεγαλείο του ανθρώπου και ταυτόχρονα, διότι πάνε χέρι-χέρι αυτά, πόσο εύκολος, πόσο ολισθηρός είναι ο δρόμος προς την πτώση.
  • Είναι απλά ένα συναρπαστικό βιβλίο!

Α. Δοξιάδης, «Ο θείος Πέτρος κι η εικασία του Γκόλντμπαχ», , Εκδ. Καστανιώτη, 1907, σελ.284

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα,

Influence:

Έχει σπουδάσει ψυχολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Illinois Institute of Technology (USA) και Surrey University (UK). Έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και στο Ιράν…