Ο θαυμαστός αριθμός Επτά

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Ο αριθμός επτά θεωρούνταν για πολλούς αιώνες ένας μαγικός αριθμός. Για παράδειγμα οι Βαβυλώνιοι είχαν εντοπίσει επτά πλανήτες, ενώ οι ναοί τους είχαν επτά επίπεδα. Ακόμα, το εβραϊκό κηροπήγιο ή αλλιώς menorah έχει επτά θέσεις για κεριά. Ίσως επειδή θεωρείται τυχερός αριθμός, το επτά αναφέρεται σε ρητά ή παροιμίες περισσότερο από κάθε άλλο αριθμό.

Αποτελεί έναν αγαπημένο αριθμό, κι αν κάποιος ερωτηθεί να επιλέξει έναν αριθμό ανάμεσα στο ένα και στο δέκα, το πιθανότερο είναι να επιλέξει το επτά. Ένας κατάλογος από επτά πράγματα είναι ο μακρύτερος που μπορούν να θυμηθούν εύκολα οι περισσότεροι άνθρωποι.

Ας δούμε πώς αποτυπώνεται αυτός ο θαυμαστός αριθμός:

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα

Γνωστά και ως Κεφαλαιώδη Αμαρτήματα, είναι τα εξής: λαιμαργία, νωθρότητα, λαγνεία, υπερηφάνεια, οργή, φθόνος και φιλαργυρία. Δεν αναφέρονται στη Βίβλο, ωστόσο, ο χριστιανός συγγραφέας Θωμάς Ακινάτης (1225 – 1274) τα περιέγραψε ως τα πιο σοβαρά, για τα οποία οι αμαρτωλοί θα έπρεπε να τιμωρούνται με τον αυστηρότερο τρόπο.

Οι επτά νάνοι

Το παραμύθι Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι συμπεριλήφθηκε το 19ο αιώνα στη συλλογή παραμυθιών των Γερμανών αδελφών Γκριμ. Ωστόσο, μόλις το 1937 στην ομώνυμη ταινία του Γουόλτ Ντίσνευ δόθηκαν στους επτά νάνους ονόματα: Ντροπαλός, Σοφός, Χαζούλης, Υπναράς, Συναχωμένος, Χαρούμενος και Γκρινιάρης, τα οποία τους αποδόθηκαν με βάση την προσωπικότητά τους.

Τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου

Το λευκό φως απαρτίζεται από επτά χρώματα – κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, το βιολετί και το ιώδες – αλλά αυτά μπορούν να είναι ορατά μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες. Μετά τη βροχή, το ηλιακό φως διαθλάται από τις σταγόνες της βροχής, σχηματίζοντας το ουράνιο τόξο.

Οι επτά ηλικίες του ανθρώπου

Ο Σαίξπηρ στο έργο του Όπως σας αρέσει, διακρίνει επτά ηλικίες: το νήπιο, ο κλαψιάρης μαθητής, ο εραστής, ο φαντάρος, ο δικαστής, ο ανόητος γέρος και η απόλυτη λήθη (θάνατος).

Οι επτά μέρες της δημιουργίας

Κατά τη βίβλο, την πρώτη μέρα δημιουργήθηκε το φως, τη δεύτερη ο παράδεισος, την Τρίτη η Γη, οι θάλασσες και τα φυτά, την τέταρτη ο ήλιος, η σελήνη και τα αστέρια, την πέμπτη η θαλάσσια ζωή και τα πουλιά, την έκτη τα ζώα και ο άνθρωπος, ενώ την έβδομη ο Θεός αναπαύεται.

Οι επτά σοφοί της αρχαιότητας

Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πριηνεύς, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος, Κλεόβουλος ο Λίνδιος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος και Περίανδρος ο Κορίνθιος.

Οι επτά αρετές των χριστιανών

Πίστη, ελπίδα, φιλανθρωπία, δικαιοσύνη, εγκράτεια, καρτερία, σωφροσύνη

Οι επτά ήπειροι

Αφρική, Ανταρκτική, Ασία, Αυστραλία, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική

Τα επτά αγωνίσματα στο έπαθλο

100 μ. με εμπόδια, άλμα σε ύψος, σφαιροβολία, 200 μ., άλμα σε μήκος, ακοντισμός και 800 μ.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.