Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείτε τη ζυγαριά κουζίνας

Συντάκτης: Flowmagazine

Όταν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής, η υπομονή, η αποφασιστικότητα και η ζυγαριά είναι απαραίτητοι σύμμαχοι.  Ο ακριβής υπολογισμός του βάρους των γευμάτων μπορεί να είναι περισσότερο περίπλοκος απ’ όσο φαίνεται. Τι πρέπει να ζυγίζουμε και με ποιο τρόπο;

Πώς ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιείται η  ζυγαριά;

Δηλαδή, αν μία κουταλιά του γλυκού βούτυρο που βάζετε στο ψωμί, έχει 190 θερμίδες, ποια είναι η σωστή ποσότητα που πρέπει να καταναλώσετε; Αν απλώσετε το βούτυρο αραιά, μπορεί να καταναλώσετε το μισό της ποσότητας. Αν πάλι το απλώσετε με μεγαλύτερη πυκνότητα, μπορεί να προσλάβετε τη διπλάσια ποσότητα.

Άρα, πρώτα ζυγίζετε τη φέτα χωρίς το βούτυρο -οπότε η ζυγαριά δείχνει μηδενικά κιλά, και ύστερα, αφού αλείψετε τη φέτα με το βούτυρο, το ζυγίζετε ξανά. Ασφαλώς, δεν χρειάζεται να ζυγίζετε την κάθε μπουκιά. Αν για παράδειγμα, ζυγίσετε το πρωινό σας γεύμα για τρεις μέρες στη σειρά και το αποτέλεσμα της μέτρησης είναι σταθερό, τότε μαθαίνετε να υπολογίζετε σε τι αντιστοιχούν οι μετρήσεις. Αναπόφευκτα, η χρήση της ζυγαριάς μας μαθαίνει να υπολογίζουμε τις μερίδες του φαγητού. Είναι ιδανική για τον υπολογισμό των συνταγών και γενικά στη μαγειρική, ακόμη για όταν πλέον δεν θ’ ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής.

Τι γίνεται με τις τροφές των οποίων το βάρος μεταβάλλεται όταν μαγειρευτούν;  

Υπάρχουν τροφές των οποίων το βάρος είναι διαφορετικό πριν και μετά το μαγείρεμα.  Τέτοιες είναι το κρέας και οι σπόροι. Πώς τις ζυγίζουμε λοιπόν; Μαγειρεμένες ή ωμές;

Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείτε τη ζυγαριά κουζίνας

Εξαρτάται από τη ζυγαριά. Μερικές  είναι ρυθμισμένες να ζυγίζουν τόσο τα ωμά όσο και τα μαγειρεμένα φαγητά, άρα είναι περισσότερο αξιόπιστες. Το κοτόπουλο, για παράδειγμα, χάνει σημαντικό μέρος των υγρών του κατά το  μαγείρεμα. Το ποσοστό της υγρασίας που χάνει εξαρτάται ακόμη και από τον τρόπο μαγειρέματος. Το αντίθετο ισχύει με τα τρόφιμα που απορροφούν υγρασία κατά το μαγείρεμα, όπως το ρύζι.

Βέβαια, η θρεπτική αξία δεν αλλάζει σημαντικά με το μαγείρεμα. Εκείνο που αλλάζει είναι η περιεκτικότητα σε νερό. Προτείνεται να ζυγίζετε το φαγητό πριν το μαγείρεμα, αφού η διατροφική του αξία παραμένει ουσιαστικά ίδια.

Χρησιμοποιήστε άφοβα μια ζυγαριά!

Η συχνή χρήση της ζυγαριάς μπορεί στην αρχή να σας αποθαρρύνει, να σας φανεί πολύπλοκη. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: είναι το πιο αξιόπιστο μέσο για τον υπολογισμό των γευμάτων που έχει ανάγκη κάθε ξεχωριστός οργανισμός. Με τη σωστή και τακτική της χρήση,   θα μάθετε σταδιακά τις αντιστοιχίες για κάθε είδος τροφής και δεν θα είναι εντελώς αναγκαία σε κάθε γεύμα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…