Ο συναισθηματικός απόηχος των χωρισμών

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Αποδεικνύεται ότι όπως ακριβώς οι ίδιες οι σχέσεις, έτσι και το τέλος των σχέσεων μπορεί να είναι περίπλοκο. Η αντίδραση των χωρισμένων εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως τα συναισθήματα για τον πρώην και πώς αντιδρά ο σύντροφος στα social media. Ποια είναι, όμως, η θέση της επιστήμης για τον συναισθηματικό απόηχο των χωρισμών;

1. Ο χωρισμός είναι προβλέψιμος

Ήσουν το τελευταίο άτομο που έβλεπε τον χωρισμό να έρχεται; Αν, ναι, τότε η επιστήμη μάλλον μπορούσε να σας προειδοποιήσει.

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science ζήτησε από 222 εθελοντές σε σχέση να πουν τα ονόματα των συντρόφων τους και στη συνέχεια να δώσουν δύο λέξεις.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έκαναν μια δοκιμή σιωπηρής σύνδεσης αποκαλύπτοντας τα συναισθήματα των ανθρώπων. Οι εθελοντές συνέδεσαν τον σύντροφό τους είτε με θετικά λόγια (π.χ., «δώρο») είτε με αρνητικές λέξεις («θάνατος»).

Αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που γρήγορα συνέδεαν τον σύντροφό τους με αρνητικές λέξεις είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο από ό, τι οι άνθρωποι που γρήγορα συνέδεαν τις περιγραφές για τον σύντροφό τους με θετικές λέξεις.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι πρώτοι σπόροι της παρακμής της σχέσης ανιχνεύονται μέσα σε συμπεριφορές που αγνοεί κανείς ή δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να αναφέρει» έγραψαν οι ερευνητές.

2. Η «εμμονή» μπορεί να είναι υγιής

Το τελετουργικό μετά τη διάλυση είναι ιερό: παγωτά, πιτζάμες, συναισθηματικές ταινίες. Η θλίψη μέχρι έναν βαθμό μπορεί να είναι απαραίτητη.

Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από πρόσφατα χωρισμένους να συμμετέχουν σε μαθήματα διερεύνησης των συναισθημάτων τους σχετικά με τον χωρισμό, διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά επανέρχονται πιο γρήγορα από τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε λιγότερα μαθήματα. Τα αποτελέσματα αναφέρονται στο περιοδικό Social Psychology and Personality Science, ήταν κάπως αντιφατικό.

«Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι η επανειλημμένη υπενθύμιση στους συμμετέχοντες ότι έχουν μόλις χωρίσει ζητώντας τους να περιγράψουν τη διάλυση ξανά και ξανά, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκαμψη» σημειώνει η ερευνήτρια Grace Larson του Πανεπιστημίου Northwestern. Όμως, η ίδια φάση της ενδοσκόπησης για λίγο φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να αφήσουν πίσω το παρελθόν τους.

3. Η δυσκολία να τον/την ξεχάσετε

Οι ερευνητές εξέτασαν άτομα που είχαν πρόσφατα βιώσει έναν χωρισμό, και πιο ειδικά άτομα ερωτευμένα με τους πρώην τους. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τομογραφίες του εγκεφάλου, ενώ παρατηρούσαν φωτογραφίες των πρώην, καθώς και φωτογραφίες άλλων φίλων και γνωστών.

Η εικόνα της χαμένης αγάπης τους δημιουργούσε μία εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια περιοχή που ονομάζεται κοιλιακή περιοχή, η οποία βρίσκεται στο μεσεγκέφαλο. Αυτή η περιοχή είναι γνωστό ότι ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι είναι ερωτευμένοι και σε περιπτώσεις κινήτρων και ανταμοιβών.

Τα καλά νέα είναι ότι η ισχύς της δραστηριότητας ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

4. Δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζεις

Συχνά υπερεκτιμούμε πόσο άσχημος είναι ο χωρισμός. Οι άνθρωποι επανέρχονται από τη δύσκολη περίοδο περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από όσο θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 στο Journal of Experimental Social Psychology.

Οι άνθρωποι αναμένεται ότι χρειάζονται περίπου 20 εβδομάδες για να επανέλθουν συναισθηματικά, κατά μέσο όρο. Όμως, στο πλαίσιο της μελέτης 26 χωρισμένοι άνθρωποι χρειάστηκαν περίπου 10 εβδομάδες.

Η ζωή συνεχίζεται στον απόηχο της διάλυσης. Από εδώ και στο εξής κάθε φορά που θα κάνετε προβλέψεις, δεν έχετε παρά να σκεφτείτε τη θετική έκβαση των γεγονότων.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…